StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: BERNARD PALEKA I DRAŽEN ŽURA NAPISALI MONOGRAFIJU O PINU GIERGJI

Božo Miličević: Morali smo odbijati neke sponzore koji su nam se javljali želeći dati svoj obol!

21. studenog 2017. - 17:02
pino11-211117.JPG

Čovjek koji je razbijao stereotipe, koji je otkrivao nove horizonte, koji je u igru unosio i strast i neustrašivost i nove ideje i vic i mudrost više od drugih i toliko od publike željenu napetost i rijeke pozitivnih emocija i samopotvrđivanje i etabliranje svoje momčadi kao avangarde i ponos sportskog trijumfa i golemu ljubav za Grad i za Klub...

To je predposljednja rečenica fotomonografije o čovjeku koji za sebe kaže da je hodajuća tvornica za proizvodnju neprijatelja jer govori ono što mnogi oko njega misle, ali se to ne usude izreći. Pisati o takvom čovjeku nije lagan posao, a upravo su to, uz uredničku pomoć Bernarda Kotlara, uradili zadarski sportski novinari Bernard Paleka i Dražen Žura, autori fotomonografije "Pino, stvarnost i mit" koja će povodom 80. rođendana Giusseppea Pina Giergije biti prezentirana u četvrtak u Zadru. U ulozi nakladnika pojavila se Udruga veterana KK Zadra od čijeg je predsjednika Bože Miličevića i potekla inicijativa da se obilježi 80. rođendan legendarnog košarkaša.

- Gotovo je nevjerojatno da se poslije toliko godina pojavi ovoliki interes za Pina, kao da su svi jedva čekali da se ovo dogodi! Pa mi smo, u želji da ova fotomonografija ostane "opće dobro", morali odbijati neke sponzore koji su nam se javljali želeći dati svoj obol, izjavio je Božo Miličević na predstavljanju dvodnevnih događanja povodom Pinovog rođendana.

Od ideje do objave fotomonografije prošlo je svega nekoliko mjeseci, pa je njeno pojavljivanje Miličević nazvao pravim malim čudom. Svjedoče o tome i izjave autora:

- Prije dva mjeseca nismo imali ništa, puno je toga bilo razasuto po raznim adresama, pa i našim glavama. A onda je materijal postao jako obiman! Ali, željeli smo širu javnost upoznati s nekim nepoznatim detaljima iz Pinovog života, shvatili smo da ovaj posao možda otvara neke nove akcije, jer "Pino, mit i stvarnost" je samo kamenčić igračkog i životnog opusa Pina Giergije i onog što je učinio za zadarsku, hrvatsku i svjetsku košarku, rekli su Bernard Paleka i Dražen Žura priznajući da im se radeći na fotomonografiji "vratila strast istočne tribine Jazina".

- Izuzetno sam zahvalan svima koji će sa mnom proslaviti moj 80. rođendan. Tolika brojka nije ni ugodna, ali ni jednostavna, rekao je u svom stilu Giusseppe Giergia koji je fotomonografiju nazvao fragmentima njegovog životopisa koji su, s obzirom na obimnu građu, odlično sintetizirani.

Legendarni košarkaš nije želio otkriti imena svojih velikih suigrača i košarkaških protivnika koji će doći u Zadar gdje se u srijedu u 18 sati u mitskim Jazinama igra utakmica veterana Zadra i ljubljanske Olimpije. Ipak, procurilo je da će se pojaviti Ivo Daneu, Petar Skansi, Rato Tvrdić, Damir Šolman, Zoran Slavnić, Mihovil Nakić i mnogi drugi slavni igrači.

Ulaznice za "rođendanski spektakl" prodaju se već danima i izgledaju kao – suvenir kojega treba sačuvati!

Fotomonografija će službeno biti prezentirana u četvrtak u zadarskom HNK. Uz brojne fotografije iz privatnih albuma i s utakmica, fotomonografija donosi životnu i sportsku biografiju Pina Giergije, ali i sjećanja cijelog niza velikih igračkih imena na košarkaškog genija iz Zadra. Tu je, na primjer, i odgovor kojega je na pitanje "tko je bolji, Daneu ili Korać" dao legendarni NBA trener Red Auerbach:

- Ni jedan ni drugi, nego Pino Gergia, odgovorio je Auerbach priznajući da je NBA reprezentaciju mučio jedino Pino.

Svoj su prostor za sjećanja na Pina dobili i Bojan Matković, Ivo Daneu, Rato Tvrdić, Petar Skansi, Damir Šolman, Mihovil Nakić, Ante Kolega, Đovani Matešić kao "svjedok s istočne tribine", a svoje utiske o vlastitom životnom i sportskom putu dao je i Pino, emotivno se prisjećajući odnosa kojega je imao s drugom zadarskom legendom Krešom Ćosićem.

Svi se oni slažu s posljednjom rečenicom iz fotomonografije: Pino je unikatan!

 

Rato Tvrdić: Ni Rusija nas ne bi dobila!

U igri Pino i ja znali smo biti ljuti suparnici, ali izvan parketa je to bila druga priča, odnosno, bili smo i ostali veliki prijatelji. Jedino mi je žao što nismo uspjeli ujediniti Zadar i Split u jedan klub, što se mora pripisati i vremenu u kojem smo živjeli. Ali me veseli da imamo isti pogled na najbolju petorku onoga doba : Giergia, Tvrdić, Šolman, Skansi i Ćosić! Nitko nas ne bi dobio pa ni reprezentacija Rusije, u to vrijeme najjača na svijetu.

 

Petar Skansi: Vatren, žestok i karakteran!

- Vatren i žestok na terenu, karakteran čovjeka izvan parketa. E, to je moj Giergia! Uz njega sam dobio onu potrebnu sigurnost koju sam osobito "tesao" na turnejama u Italiji kamo me je vodio Pino. Pino je pak imao najveći "hendikep" u karijeri kroz činjenicu da su igrači iz Beograda sa svojim lobijima imali veliki utjecaj na to tko će biti u ondašnjoj reprezentaciji. Ali, svejedno, Pino je rješavao puno toga kad je bilo najpotrebnije! Uostalom, takav je bio i kad je bila riječ o njegovom Zadru kojem je donio status grada košarke.


Damir Šolman: On je sintagma "Zadar je grad košarke"

- Pino je u svoje vrijeme bio pojam vanjskog igrača, fenomenalan igrač na toj poziciji. Imao je ekspertno oko i nikad nije promašivao u procjenama mogućnosti gotovo svih igrača na našim prostorima. Ono što me stalno fasciniralo jest njegova gorljivost za igru koju je vodio kao malo tko. Bilo je dovoljno stati u kut i čekati loptu. Njegovu košarkašku veličinu čini i to da je dugo trajao kao igrač, tako da su uz Pina stasali mnogi i doista imali od koga i naučiti dosta toga. Sintagma "Zadar grad košarke" pripada njemu i svemu onome što je učinio za taj sport. Žao mi je što nikad nije ostvarena zamisao da reprezentacija Dalmacija odigra utakmicu protiv ostatka Jugoslavije. Uh, znam koliko bismo guštali u pobjedi, jer kad si s Pinom u momčadi teško je izgubiti...

 

Mihovil Nakić: Zaštitni je znak zadarske košarke

- Stara je dobra priča kako su Pino i Krešo Ćosić jedine istinske legende košarke u Zadru. Iako nisam imao prigodu igrati s Pinom, moje je zadovoljstvo što sam mogao gledati neke njegovo utakmice jer je bio dugovječan. Ta njegova košarkaška kvaliteta i genijalnost, ono je što je postalo zaštitni znak zadarske košarke. Bio sam u Americi 1994. godine i u Bostonu susreo onodobnu NBA zvijezdu Reda Auerbacha, kojem sam se predstavio i rekao da dolazim iz Hrvatske. Čim je to čuo odmah me zaustavio i rekao: " Poznajem dobru košarku s prostora s kojeg dolazite i moram vam kazati da je tamo bilo sjajnih igrača, ali našu NBA reprezentaciju mučio je samo jedan rastom niski igrač - Pino Giergia!" Nakon ovih impresija velikog NBA igrača, mislim da je suvišno bilo što govoriti o tome kakav je igrač bio naš Pino.

 

Ivo Daneu: Pino je genij s velikom širinom

- Pino! Genij, jedinstven fenomen, čovjek o kojem moraju učiti ne samo košarkaške, nego i sportske generacije. Njegov doprinos zadarskoj, hrvatskoj i jugoslavenskoj košarci, nemjerljiv je i time sam rekao sve. Što se tiče našeg prijateljstva ono je jednako čvrsto kako onda tako i danas. Družimo se kad god možemo, nekad me naljuti jer u " klubu 80" jedino Pino može napraviti stoj na glavi i ako treba to može trajati satima. Naučio me sve o dobrim vinima. Pino ima veliku životnu širinu.

01. svibanj 2024 19:37