StoryEditorOCM
ViralKORONA I MORE

U izolaciji maštate o ljetu i kupanju, pa makar sami? Potraje li epidemija, možda ni plaže neće biti sigurne, zabrinjava i problem poznat u Dalmaciji

Piše Jelena Vrcelj/SD
4. travnja 2020. - 19:04

Zatvoreni u kućama, nesigurni i zbunjeni, dio ste ogromnog postotka stanovnika svijeta koji su se naprasno našli u takvoj situaciji. No zbog toga vam ne mora nužno biti ništa lakše. Može, ali ne mora.

Dok se tješite da barem niste na svojoj koži ili na koži bliskih ljudi osjetili kako izgleda bolest izazvana koronavirusom, radujete se ljetu? Potencijalnome prestanku širenja? Ako ne ništa barem spasonosnom kupanju? Pokušaju spašavanja sezone?

Što je uopće s potencijalnim prijenosom koronavirusa na plažama? Evo što dosad znamo. 

COVID-19 ekstremno je zarazna bolest koja se prenosi novim koronavirusom SARS-CoV-2, uglavnom kapljičnim putem. To znači da je prijenos s čovjeka na čovjeka, ljudskim kontaktom, onaj najčešći. No po svim novim istraživanjima sudeći, koronavirus preživljava i na površinama, i to na plastici do tri puna dana. 

Opasne su i metalne, glatke površine, pa stručnjaci upozoravaju da bismo tijekom pandemije trebali češće brisati one koje dodirujemo nakon povratka kući. Diranjem kontaminiranih površina, a tek potom usta, nosa i očiju, možemo se zaraziti, što je već jako dobro poznato. 

No virus može ostati aktivan, pokazala su istraživanja, barem privremeno, i u prirodnim vodama, jezerima i vodotocima. Dok je takav način prijenosa manje vjerojatan za kupače, veća koncentracija virusa u vodi mogla bi i rekreativce izložiti riziku, piše Surfrider.

Još uvijek ne postoji dovoljno informacija prema kojima bi se moglo iščitati što se događa s virusom u slanoj vodi, odnosno u moru. No toplije vrijeme i sami čin odlazaka na plaže sigurno bi moglo dovesti one koji su određeno vrijeme proveli u kućnoj izolaciji u povećan kontakt s potencijalno zaraženima. 

Kako virus uopće dolazi u vodu?

Najčešće preko kanalizacije. Što može uzrokovati i čitav niz ostalih bolesti, no to je tek posebna tema (fekalno oralna transmisija može uzrokovati simptome poput povraćanja te inekcija oka i grla, a možemo se tako zaraziti i opasnim bakterijama). I koronavirus se, tvrde stručnjaci, može prenijeti i fekalijama, stoga bi kupanje u zagađenom moru bilo podjednako opasno kao i blizak kontakt sa zaraženom osobom.

 

Nažalost, ovo upozorenje definitivno bi trebali imati na umu mnogi koji maštaju o skorašnjem kupanju na nekoj od dalmatinskih plaža, s obzirom da smo i tijekom prošlog ljeta u više navrata izvještavali o ispuštanju fekalija u more na raznim lokacijama, i to nerijetko upravo u blizini mjesta na kojima inače uživaju kupači.

Što se samog mora tiče, kao i uživanja na "čistim" plažama, još se ništa sa sigurnošću ne zna. Kao ni o konačnom utjecaju UV zračenja na virus.

19. travanj 2024 13:30