StoryEditorOCM
ViralEFEKTNI DETALJI

Renovirali biste dnevni prostor, no budžet vas ograničava? Ne očajavajte jer dizajneri znaju i jeftinije trikove za postizanje luksuznog efekta

Piše I. T.
12. svibnja 2020. - 20:30

Redizajn prostora u kojem živimo i boravimo izvrstan je način da osvježimo svoju svakodnevicu i uljuljani, ponekad monotoni, životni ritam. Pa ako ste kojim slučajem raspoloženi za preuređenje i estetsko dorađivanje svojih interijera, a niste spremni za velike novčane izdatke, evo nekoliko korisnih savjeta stručnjaka dizajnera uz koje ćete postići raskošni izgled prostora, a pri tome sačuvati svoje novce.

Rasvjeta

Promjenom rasvjete u vašim domovima lako možete postići dojam elegancije i luksuza, smatra dizajnerica Rushda Hakim. Pomno odabrana rasvjeta stvara žarište u dnevnoj sobi ili blagovaonici, povećavajući prostor, objasnila je.

Ako tražite dodatnu povoljnu nadogradnju na svoju trenutnu rasvjetu, razmislite o kupnji novih sjenila za svoja već postojeća rasvjetna tijela i postignite pri tome novi doživljaj naglašenog svjetla i novog stila u svom prostoru, dodala je Hakim.

Zrcalni zid

Imati veliki prostor za boravak nedostižni je san mnogima, no tom se problemu može doskočiti zidom u funkciji zrcala koje prostor čini prostranijim.

Ukrasna zrcala jednostavan su i jeftin način da začinite stil u prostoriji, smatra Hakim, no ni njihove druge funkcionalne strane ne bi smjele biti zanemarive. Tako na primjer, zrcala u prostoru mogu naglasiti prirodno svjetlo, ali i vizualno povećati prostor, što je ogromna prednost kod manjih prostorija.

Za časopis Insider, Hakim je objasnila: "Moj tim i ja volimo koristiti jedno veliko, ili više manjih zrcala, za postizanje efekta tzv. zrcalnog zida koji je idealno rješenje za prostore koji se bore s manjom kvadraturom."

Naglasite prostor detaljima

Još jedan sjajan način da prostor učinite vizualno raskošnijim jest da ga ispunite detaljima koji su ujedno funkcionalni, ali i vizualno efektni. Javier Fernandez, vlasnik i dizajner tvrtke Transitional Designs po tom pitanju savjetuje da taj detalj bude stolić za kavu. Prema njegovom mišljenju, ovim komadom namještaja možete izazvati elegantni prizvuk u prostoru, a za njega ne morate nužno izdvojiti puno novaca.

Fernandez u nadolazećoj sezoni savjetuje, ako birate stolić za kavu, obratite pozornost na dimenzijama manje stoliće s metalnim nogicama koje možete postaviti bočno od sofe ili blizu police s knjigama.

Zidne tapete

Želite li promijeniti stil prostora u koje boravite, pokušajte s novom bojom zida, a ako ste voljni za malo eksperimentiranja, šansu dajte zidnim tapetama.

Kada je izbor boja u pitanju, Hakim savjetuje: "Ove sezone prevladavaju neutralni, sivkasti pastelni tonovi, no ako želite postići dramatičniji i raskošniji izgled prostora, razmislite i o tamnijim nijansama.

Fernandez s druge strane, nudi još jedno rješenje kada je promjena boje zida u pitanju: "Zašto plafon ne bi bio peti zid za bojanje? Ovim stilom možete postići zanimljiv i efektan rezultat, sakriti nedostatke na stropu i dodatno naglasiti zidne tapete, ako ih imate u prostoriji. Za poseban efekt, možete koristiti i dekorativne lajsne na spoju bočnih zidova i plafona. Inače, nisu skupe, a jako su zanimljive."

Nove ručkice

Jednostavan način da svome starom namještaju date novi izgled, jest da mu promijenite ručkice. Danas je na tržištu dostupan bogat izbor kvaki i ručki za namještaj, različitih dizajna, kojima možete u prostor unijeti potpuno novi stil, a jeftiniji komad namještaja vizualno učiniti skupljim i dizajnerski jedinstvenim.

Tapeciranje namještaja

Još jedan način da starijim komadima namještaja, poput stolica, fotelje ili sofe, udahnete novi život, jest tapeciranje.

- Prava boja i tkanina mogu transformirati i oplemeniti izgled sjedala u bilo kojoj sobi, smatra Fernandez, te nastavlja: "Odaberite jednu boju koja se već nalazi u prostoriji te joj dozvolite da vas ona vodi do konačne ideje i odluke. Glavna boja može se kombinirati i s drugim nijansama, a ako se radi o manjem komadu tkanine, razmislite o tome da si priuštite nešto skuplju ili dizajnersku varijantu zbog koje će tapecirani komad namještaja voditi glavnu riječ u prostoru."

Zavjese do poda

Pri odabiru zavjesa, ako želite postići raskošniji dojam, odlučite se za one koje se protežu od stropa do pada, a čak se malo i povlače po tlu. Duge zavjese pojačat će raskošni i vizualni efekt u prostoriji, a odlučite li se za prozirnu teksturu, naglasit će prirodno svjetlo i obogatiti vaš interijer.

S druge strane, tamnijim odabirom izazvat ćete dramatični efekt koji odiše glamurom, smatra Hakim.

Efektni dekor

Sitnim dodatcima, poput antiknih kutijica, svježeg cvijeća, knjiga na policama ili mirisnih svijeća možete postići zavidan efekt koji će prostoriji dati novi identitet i naglasiti stil. Prilikom odabira detalja, idejom se krećite u smjeru koji odgovara vašem karakteru te novom stilu kojeg želite njegovati u svom dnevnom prostor.

16. travanj 2024 18:56