StoryEditorOCM
ViralZAGREB

Pravosudni epilog: bivši nogometaš Domagoj R. mora u zatvor zbog snimke s Tinom Katanić, tijekom suđenja odvijala se prava drama

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
12. listopada 2021. - 19:33

Bivši nogometaš nižerazrednog kluba Domagoj R. (28), koji je 2015. mobitelom snimao manekenku Tinu Katanić tijekom spolnog odnosa s dvojicom prijatelja te nakon toga istu proslijedio trećoj osobi, pravomoćno je osuđen na godinu i 11 mjeseci zatvora, piše Jutarnji list .

Mučni slučaj tako je konačno dobio i pravosudni epilog. Domagoj R. duže je vrijeme izbjegavao hrvatsko pravosuđe pa je za njim 2016. i 2017. raspisana sudska tjeralica, a potom 2018. i europski uhidbeni nalog temeljem kojeg je lani izručen Hrvatskoj iz Njemačke. Sud je u konačnici Domagoja R., osim zbog neovlaštenog slikovnog snimanja manekenke, osudio još i za krivotvorenje isprava te za prevaru jer je od prijatelja uzeo putovnicu i u njegovo ime sklapao pretplatničke ugovore s teleoperaterima, a dobivene mobitele je prodavao krpajući dugove.

Također, mora nadoknaditi i preko 20 tisuća kuna jer je oštetio tvrtke Tele2 i Vip net, ali je zato oslobođen plaćanja sudskih troškova kao i odvjetnika po službenoj dužnosti. Za odslužiti još ima oko 15 mjeseci jer mu je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Sam sudski postupak, inače, nije prošao glatko. Na prvoj raspravi je negirao krivnju te odmah potom otkazao punomoć svom odvjetniku. Zatim mu je postavljen branitelj po službenoj dužnosti, nakon čega je opet izabrao novoga. Potom je na idućem ročištu, nakon što je saslušana Tina Katanić i Marko K., obrana predložila grafološko vještačenje njegova rukopisa pa je vještak grafolog Darinka Tratnik izuzela rukopis za potrebe vještačenja da bi već na idućoj raspravi zatražio izuzeće i vještakinje, i tužitelja, i raspravne sutkinje.

Njegovim zahtjevima nije udovoljeno pa je na sljedećem ročištu ponovio da traži izuzeće svog odabranog branitelja i sutkinje pokušavajući ishoditi novu odgodu. Sud mu je pritom ukazao na zloporabu procesnih prava smatrajući da odugovlačenjem postupka pikira na zastaru. Vidjevši da mu ne prolaze zahtjevi za odgodama, uslijedila je nova drama.

Kad je na red u sudnici došlo pregledavanje snimki njegova prvog ispitivanja u tužiteljstvu, Domagoj R. je zavapio da mu je mučno. Pa ga je sudsko-medicinska vještakinja Marija Baković u prekidu rasprave pregledala. Rekao joj je da se cijeli dan osjeća loše, da mu se povraća i da mu se muti vid, da mu zuji u ušima i da ga boli trbuh. Naglasio je pritom i da toga dana od 8 ujutro nije ništa pojeo ni popio. Pritvorski policajac mu je izmjerio 36,3 temperature, a vještakinja mu je na klupici pregledala trbuh i na kraju zaključila da je raspravno sposoban.

image
Nikola Vilić/Cropix

Potom mu je dana riječ da iznese obranu i da se očituje o svim činjenicama i okolnostima koje mu se stavljaju na teret. Nastavio je u "revijalnom" tonu: "Nisam se pripremio jer nije bilo ni govora o obrani. Trebam imati zakonsko pravo da budem pripremljen, a sada odjedanput trebam iznijeti obranu jer se sud ponaša i radi kao da ja nisam otkazao punomoć svome branitelju. Pitam se trebam li cijeli slučaj dati u novine? Zahtijevam svoje zakonsko pravo da složim svoju obranu i tražim odgodu rasprave da dobijem na vremenu za pripremu obrane".

Nakon toga su u sudnici pregledane dvije snimke njegova ispitivanja, kada je priznao produljena kaznena djela krivotvorenja isprava i prijevaru u slučaju prijatelja i sklapanja pretplatničkih ugovora s teleoperaterom iz 2016, dok je o slučaju s Tinom Katanić s kraja 2014. šutio.

- Dok sam bio u stanu kod prijatelja Ivana K. uzeo sam mu putovnicu i otišao u VIP centar sklopiti ugovore za dva Iphonea 6. Potpisao sam se njegovim imenom, a mobitele sam prodao za 2800 kuna. I kod Tele2 sam preuzeo Iphone 6 koji sam prodao za 2000 kuna. Zašto? Zbog nekih svojih gluposti i podmirenja dugova - branio se u tužiteljstvu Domagoj koji je, kad ga je Ivan K. razotkrio, molio da ga ne prijavi policiji.

Poznanstvo s Domagojem koje datira od jeseni 2014. iz jednog kluba, itekako je prisjelo i manekenki. U istrazi je ispričala kako se toga dana željela naći s Domagojem nakon čega je s njim i još dvojicom prijatelja završila na druženju u stanu. Jutro poslije, kako je otkrila, imala je upitnik iznad glave jer joj je njegovo ponašanje bilo čudno, baš kao i druženja narednih puta pa je prekinula kontakt. A kad je snimka dospjela u javnost, posumnjala je da je tu večer namamljena u stan da bi ju se napilo i snimalo. Navodno je čula i da se mladić tom snimkom hvalio i da ju je, također navodno, okolo nudio za 10.000 eura.

Prijatelji Domagoja R. koji su s njom na spornoj snimci, istu su vidjeli prije javne objave. No jedan je ispričao kako nije znao da ga se snima, a drugi je priznao da je znao, ali da se to što je snimljeno, ne može smatrati seksualnim odnosom.

Saslušana su još i dvojica prijatelja optuženog. Jednom je uoči 18. rođendana Domagoj R. pokazao snimku seksa na svom mobitelu, a koju mu je kasnije i proslijedio preko WhatsAppa. Drugi, pak, prijatelj je otkrio da je u svibnju 2015. planirao kupiti mobitel pa je od Domagoja R. kupio za 3000 kuna Iphone 6. No, tad nije znao da su tim mobitelom godinu prije snimljeni filmići s manekenkom, a doznao je to kad ga je Domagoj, nakon izbijanja afere u javnost, nazvao i rekao da će ga policija zvati radi telefona jer su na njemu neki dokazi.

Sud je kao olakotne okolnosti Domagoju R. uzeo njegovu mladost u vrijeme počinjenja djela i činjenicu da je u međuvremenu postao otac, dok mu je otegotna okolnost osuđujuća presuda iz 2019. zbog prijevare u Njemačkoj, a zbog čega je osuđen na dvije godine i dva mjeseca uz izricanje sigurnosne mjere zabrane obavljanja javne dužnosti.

Ujedno mu je otegotna i činjenica pod kojom čini kaznena djela kada iskorištava povjerenje osoba poput Ivana K. koji ga je ugostio u svome stanu te manekenke koja je, vjerujući mu, prihvatila njegov poziv jer se s njime htjela družiti. Na sve je sud razmotrio i posebno odurne okolnosti pod kojima je počinjeno potonje djelo, jer je vidljivo da Tina Katanić nije bila svjesna događanja dok ju je optuženi snimao, piše Jutarnji list .

24. ožujak 2023 06:29