StoryEditorOCM
ViralELIMINATOR

Ne trebate vrebati alkohol i dezinficijense, sredstvo za uništavanje virusa naći ćete u kupaonici svake plavuše: istražili smo ubija li i koronavirus

Piše Tea Sumić Miletić/SD
31. ožujka 2020. - 18:51

U nastojanju da koronavirus zadržimo što dalje od svojih domova, opustošili smo police sa sredstvima za dezinfekciju pa čak i one s artiklima od kojih se mogu napraviti domaće inačice dezinficijensa. No nema potrebe moliti prodavačice da nam hitro dojave čim se zalihe popune, sredstvo za dezinfekciju možemo napraviti od proizvoda kojeg u kozmetičkom ormariću krije svaka plavuša. Barem umjetna.

Vodikov peroksid, popularno zvan hidrogen, gusta je tekućina koja se kao aktivator dodaje boji za kosu. I baš kao što ubija u pojam sve pigmente u korjenu kose, vodikov peroksid eliminira bakterije, viruse, gljivice i plijesni koji mu se nađu na putu. Baš zbog toga se, naravno, u sasvim drugom postotku nego pri bojanju kose, vodikov peroksid koristi za čišćenje, ali i dezinfekciju rana. Prvi put čujete za to? To je zbog toga što je takva praksa poznata u Sjedinjenim državama, no u nas je prednost dana alkoholu i drugim tvarima, a zašto je tako, tko će ga znati.

Ono što je puno važnije je ubija li za hidrogen koronavirus. Prema mišljenju američkih stručnjaka, pa tako i Alexa Berezowa, doktora medicine i potpredsjednik Američkog savjeta za znanost i zdravlje (American Council on Science and Health). KAko piše The Insider, Berezow navodi da je tropostotni hidrogen odlično sredstvo za suzbijanje mikroorganizama - pa tako i koronavirusa - na čvrstim površinama poput metala, stakla i plastike.   

Kao moćno sredstvo za dezinfekciju doma hidrogen preporučuje i ugladni američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention odnosno CDC). Kako prenosi The Insider, u CDC-u smatraju da vodikov peroksid u kućanstvu učinkovito uništava esencijalne komponente staničnih stijenki mikroorganizama čineći ih tako neaktivnima.

Prema mišljenju stručnjaka iz CDC-a, tropostotni vodikov peroksid može u samo osam minuta deaktivirati rhinoviruse, uzročnike upala dišnog sustava. Kako navodi Insider, studija iz 2018. godine pokazuje da je hidrogen uspješniji u ubijanju nekih vrsta bakterija od sredstava za čišćenje s amonijakom, kakva se uobičajeno mkoriste u kućanstvima za čišćenje i dezinfekciju.

Zanimalo nas je što o ovim savjetima misle domaći stručnjaci pa smo okrenuli nekoliko brojeva u relevantnim institucijama. Ne želeći da im se spominju ni ime ni radno mjesto, svi koje smo dobili rekli su nam da su čuli za američku praksu no da, prema njihovom mišljenju, nema dovoljno dokaza da ubija koronavirus. 

Ako vi, pak, smatrate drugačije, evo uputa za korištenje. Insider preporučuje upotrebu razblaženog hidrogena, kod kojeg je postotak vodikovog peroksida 0,5 posto. Recept je 2,5 vode: 0,5 tropostotnog hidrogena. Ovakvu mješavinu možete držati u bočici s raspršivačem. Napominjemo da je onaj koji se koristi za bojanje kose najčešće šestpostotni, rjeđe tropostotni, a dok se najkoncentriraniji, 12 postotni, zadnjih godina teško može naći u prodaji jer se smatra preagresivnim.

Prije dezinficiranja bilo koje površine vodikovim peroksidom, CDC preporučuje čišćenje sapunom i vodom. Površina se potom naprska hidrogenom pa se nakon nekoliko minuta obriše suhom krpom ili papirom.

Koristi li se hidrogen veće koncentracije, dakle tropostotni, a ne razrijeđeni, 0,5 postotni oblik, treba pripaziti jer može oštetiti osjetljive materijale poput mramora i granita te izblijediti pigment na bojanim površinama. Stoga je dobra ideja najprije ga testirati na manje vidljivom mjestu.

Još jedno upozorenje: hidrogen je siguran koristi li se sam, ali nipošto nije dobra ideja miješati ga s drugim sredstvima za čišćenje ili uradi-sam preparatima na bazi octa jer se tako stvara vrlo nadražujući i opasan spoj. Koriste li se obje vrste sredstava za čišćenje i dezinfekciju, treba biti siguran da se površina dobro osušila prije nego se nanese hidrogen.

 

20. travanj 2024 00:47