StoryEditorOCM
ViralUMJETNIČKI PRSTI

Hvaranka ima nokte duge punih 16 centimetara, a za njihovu izradu treba joj - 14 sati! Pogledajte kako Nila kreira djela poput ‘Marije Antoanete‘

Piše Mirko Crnčević
4. rujna 2021. - 10:13

Nila Bilić, vlasnica salona za uljepšavanje, ove je godine svojim uspjesima na natjecanjima u izradi umjetničkog seta noktiju ekstremne forme u kojima se koriste razne kombinacije boja i tehnika, pokazala koliko se talenta, volje, rada i strpljenja krije u mladim ljudima grada i otoka Hvara.

Nedavno je kao članica hrvatske reprezentacije ostvarila zapažene rezultate na najjačem europskom natjecanju "Nailpro Poland". Naravno, to je za hvarsku poduzetnicu bilo potpuno novo iskustvo, ali je unatoč tome svojom vještinom i ustrajnošću osvojila šesto mjesto u kategoriji – rad sam na sebi.

U kategoriji "french twist" zaslužila je osmo mjesto, a model joj je bila Matea Matijević. Isto mjesto osvojila je i u kategoriji "soak off gel application" s modelom Mateom Kolumbić.

S modelom Suzanom Visković u kategoriji "salon sucess" osvojila je deveto mjesto, dok je u kategoriji "sculptured nails gel" bila četvrta. U kategoriji "fantasy nail art" na temu "Život je maskenbal", s posterom Posejdona za koji joj je model bio Robert Vidović, s noktima dugim 22 centimetra čija je izrada trajala puna dva dana, Nila Bilić osvojila je šesto mjesto u skupini.

Junakinja naše priče ima originalan pristup u osmišljavanju svojih priča. Ona za svoju idejnu skicu najprije odabere model, da bi sve detalje kreirala prema osobnosti zamišljenog lika, ali i lika odabranog za model.

– Nokti zapravo odražavaju karakter lika, a fotografije su snimane na različitim lokacijama otoka Hvara, kao što su hotel "Palace", povijesno kazalište, Malo Grablje, uvala Podstine...., da bih tom pričom istodobno promovirala svu raskoš i ljepotu našega grada i škoja.

Sve kostime izrađivala sam od dostupnih materijala na otoku, ništa nisam posebno kupovala. Volim to što radim i kad dobijem inspiraciju, nije mi teško uložiti potrebno vrijeme i trud u realizaciju ideje – ističe Bilić.

Mlada se "umjetnica", kako navode njezini sugrađani, u natjecateljske vode otisnula još u drugoj polovini veljače.

Prvo natjecanje bilo joj je "Nailpro cup Serbia", sa sjedištem u Americi, na kojem se odvažila sudjelovati na nagovor prijateljica koje su vrlo dobro poznavale njezinu umješnost u izradi vlastitih kreacija kostima za tradicionalne hvarske maškare.

Ukupnim zbrojem bodova rangirana je na ukupno četvrto mjesto i time je ušla u "Top team" tog natjecanja.

– Na to sam se natjecanje prijavila a da uopće nisam znala što me očekuje, kako to izgleda, kakva su pravila. Prijavila sam se bez posebnih priprema i tek sam poslije saznala da one postoje, kao i cijeli timovi i mentori koji rade s natjecateljima. Dakle, odlučila sam upustiti se u avanturu, pa što bude. Samo sam Boga molila da ne budem zadnja – kaže mlada Forka.

Nila Bilić natjecala se u skupini "Novice", jer je za skupinu "Veteran" bilo potrebno imati prijašnje iskustvo i nagrade, a u pet kategorija postigla je sljedeći plasman: "soak off application" s modelom Ljubicom Bauk – četvrto mjesto, te "french twist" s modelom Radom Pavičić – šesto mjesto.

Ipak, za nju je najdojmljiviji rad i najzahtjevnija kategorija bila "fantasy nail art", poster na temu "Moovie star", u kojoj je pobijedila. Za tu prigodu odlučila je napraviti Mariju Antoanetu, naravno na svoj način, a model joj je bila Karmen Poparić.

Haljinu je napravila sama, a krinolinu od papirnatih podložaka za torte. Koliko je to zahtjevno, možemo samo pretpostavljati. Nokti Marije Antoanete bili su dugi 16 centimetara i za njihovu je izradu bilo potrebno čak 11 sati te još tri sata za detalje.

Uspjeh ostvaren na prvom natjecanju dodatno ju je motivirao da se prijavi na još jedno – "Nailpro Bulgaria", koje se održalo u travnju.

Budući da je kategorija "fantasy nail art", izrada postera, Nili bila najveći izazov, prijavila se sudjelovanje u skupini "Veteran" i postigla uspjeh – prvo mjesto na temu "Metamorfoza".

– Moram istaknuti da sve na posterima radimo sami, a ocjenjuje se model od glave do pete – ideja, šminka, ekstremni nokti s 3D elementima... Odlučila sam se za lik šumskog boga Pana, vladara godišnjih doba koji svira na svojoj fruli, što su u naravi izrađeni nokti. Model je bio Marino Miličić s noktima dugima 20 centimetara, za čiju mi je izradu trebao dan i pol. Uspjeh je tim veći što je među natjecateljima bio znatan broj edukatora, ali i sudionika koji su ranije puno puta bili nagrađivani – dodaje Bilić.

Poslije ljeta najavljeno je natjecanje "Nailpro Hrvatska", na koje će se također prijaviti, opet u kategoriji "poster", jer joj je, kako kaže, to najdraže, tu može izraziti svu svoju umjetničku narav proizišlu iz dugogodišnje tradicije maškara u Hvaru, na kojima redovito sudjeluje.

Zahvalna je svima koji su je potaknuli ili joj pomogli tijekom priprema za natjecanja, u prvom redu Slađani Krgi i Maribeli Avdagić, jer su upravo te dame u njoj prepoznale potencijal i inzistirale na tome da se prijavljuje na natjecanja.

18. travanj 2024 15:48