StoryEditorOCM
ViralKONCERTNI URED ZADAR

Brojnim glazbenicima je nastup u Zadru bio jedini živi susret s publikom

Piše Radio Zadar/M.Milin
26. prosinca 2020. - 12:38

Unatoč kriznoj i neizvjesnoj godini, iz Koncertnog ureda Zadar su zadovoljni realizacijom bogatog glazbenog programa. Zadarska je publika imala prilike uživati i u premijernim nastupima velikih glazbenika, a mnogima je nastup u Zadru bio jedina prilika živog susreta s publikom.

Gostujući u programu Radio Zadra, ravnateljica Koncertnog ureda Melita Ivković osvrnula se na ovogodišnju sezonu i brojna gostovanja renomiranih umjetnika. 

Prisjetili smo se tako gostovanja jazz bubnjara Borne Šercara s projektom Jazziana Croatica koji je u siječnju otvorio sezonu i nastupio u Klubu u Kneževoj, kao i sjajnog argentinskog pijaniste Adriana Placentija koji je izveo koncert u čast Pavi Urbanu "Puertas abiertas" u pratnji violinistice Katalin Bartha i glumca Nikole Baće

Brojne premijere

Premijerno smo u Zadru čuli kantautoricu Mary May, zanimljiv glazbeni projekt Mr. Lee & Ivanesky iza kojeg stoje Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle, Božu Vreću i Edina Karamazova koji su dva dana zaredom rasprodali crkvu sv. Nikole, te skladbe Zorana Šćekića u izvedbi pijanistice Ane Žgur

Godina je prošla u znaku velikih obljetnica

Obilježili smo 60 godina Glazbenih večeri u sv. Donatu koje su za ovu prigodu dobile novi vizualni identitet i izravan prijenos s otvorenja na Hrvatskoj radioteleviziji (HTV3 i HR3), a posebno je emotivan bio završni koncert Večeri posvećen osnivaču Pavlu Dešpalju, koji se održao na isti dan kada i prvi koncert Večeri davne 1961. godine.

Nizom koncerata Bee250ven odana je počast velikom skladatelju Ludwigu van Beethovenu u godini kad se obilježava 250. obljetnica njegova rođenja. 

ZadrugArt umjesto KvartArta

Već tradicionalno, svoj ciklus imao je Zadarski komorni orkestar koji dogodine slavi 60 godina rada, te studenti - nekadašnji učenici i profesori glazbene škole Blagoje Bersa. Ciklus Mladi u Kneževoj u studenom je donio drugo izdanje natjecanja "Kneževa unplugged: Bee250ven" na kojem je pobijedio beatboxer RushIn, 26- godišnji Filip Rušin koji je rodnu Slovačku zamijenio zadarskom adresom 2014. godine.

Jedini prekid događanja uživo dogodio se u travnju, kad je uslijed otkazivanja kulturnih događanja Koncertni ured krenuo s programom digitalnih matineja, pa su tako na YouTube kanalu Koncertnog ureda Zadar objavljene probrane snimke iz arhiva. Iz istih je razloga otkazan i ovogodišnji KvartArt, no projekt "ZadrugArt - Zajedno za drugačiji grad" je u rujnu u Zadar doveo Blackout Hip Hop Takeover i repera Kandžiju. 

Svjedočili smo i povratku koncerata na pozornicu crkve sv. Krševana gdje je nastupio ansambl za ranu glazbu Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija. Bio je to koncert otvorenja nove koncertne sezone 2020./2021. a u nastavku smo imali prilike uživati u nastupu jedinstvene Ljerke Pleslić Bjelinski i Gorana Filipeca.  

Spomen na Franza von Suppèa

U okviru programa obilježavanja Dana grada Zadra, ove je godine na Trgu sv. Frane otkrivena spomen-ploča Franzu von Suppèu, skladatelju koji je do svoje sedamnaeste godine života živio u Zadru a kasnije stekao svjetsku slavu. 

- Nakon svih izazova koje je pred nas postavila 2020. godina, teško je planirati daljnje korake, kaže Melita Ivković, no svakako možemo najaviti prvi koncert u siječnju kojeg će održati proslavljeni i međunarodno priznati hrvatski umjetnici - bas-bariton Krešimir Stražanac i pijanist Danijel Detoni. Koncert "Schubertovo Zimsko putovanje" održat će se 23. siječnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. 

29. travanj 2024 05:25