StoryEditorOCM
TribinaZAGAĐENJE JADRANA

Konferencija „Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora“ u Zadru, najavljen i Centar izvrsnosti u podvodnoj robotici i senzorici u Šibeniku

Piše HGK
21. travnja 2021. - 13:02

Morska su staništa vrlo složeni i krhki ekosustavi, osjetljivi na zagađenje, pretjerani ribolov i druge ljudske aktivnosti koje ometaju njihovu održivost. Jadransko more suočeno je s velikim utjecajima zagađenja, koje utječe na brojne gospodarske sektore, od turizma do ribolova i poljoprivrede. Prema posljednjem izvješću Europske komisije o tzv. plavom gospodarstvu ovaj sektor u Hrvatskoj zapošljava više od 170 tisuća osoba te generira oko 3,6 milijardi eura bruto dodane vrijednosti. Na razini EU radi se o prometu od 750 milijardi eura i 218 milijardi eura bruto dodane vrijednosti.

Trenutno je samo šest posto strogo zaštićenih područja Jadrana, ali taj postotak mora rasti barem pet puta kako bismo ostvarili zadane ciljeve Strategije o bioraznolikosti do 2030. godine. No, inovacije nužne kako bi se adresirao ovaj problem ne nastaju u izolaciji. Za očuvanje Jadranskoga mora potreban je i ekosustav dionika koji uključuje multidisciplinarni pristup te povezivanje sveučilišta, industrije, kreatora politika i građanstva, što je i cilj projekata nastalih u okviru Interreg programa Italija-Hrvatska – InnovaMare i SUSHI DROP.

Projektni partneri Sveučilište u Rijeci i Hrvatska gospodarska komora ispred projekta InnovaMare zajedno s partnerima Splitsko-dalmatinskom županijom i Alma Mater Studiorum – Sveučilište u Bologni ispred projekta SUSHI DROP organiziraju konferenciju “Inovativna rješenja za održivost Jadranskog mora” za kreatore politike i dionike u plavom gospodarstvu i plavim tehnologijama koji će se održati 27. i 28. travnja u Zadru i online.

Tom prilikom potpisat će se i Pismo namjere za uspostavu Centra izvrsnosti u podvodnoj robotici i senzorici, na inicijativu partnera na projektu InnovaMare te na temelju uspješne suradnje Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Instituta Ruđer Bošković, Šibensko-kninske županije i Hrvatske gospodarske komore u području podvodne robotike i senzorike. Sjedište Centra izvrsnosti bit će u Šibeniku kao idealnom centru za razvoj robotike s obzirom na jedinstveni položaj, kakvoću mora, razvoj akvakulture, kao i nautičkog turizma što će svakako utjecati na opći razvoj i konkurentnost gospodarstva u Šibensko-kninskoj županiji.

Sudjelovanje je besplatno i online putem platforme, a registrirati se možete OVDJE do ponedjeljka, 26. travnja do kraja dana. Program događanja dostupan je OVDJE. Predviđeno je simultano prevođenje. Dodatne informacije i upute za povezivanje na organizirane događaje prijavljenima će biti dostavljene pravovremeno. Za sva dodatna pitanja o organizaciji možete se obratiti na e-mail: innovamare@hgk.hr.

InnovaMare

Projekt InnovaMare osmišljen je kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe praćenja, kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru. Vrijedan je 5,6 milijuna eura, a njegov partnerski konzorcij čini 14 partnera iz Hrvatske i Italije. Jedan od glavnih izazova projekta InnovaMare je kroz multidisciplinarni pristup i suradnju javnog i privatnog sektora, potaknuti razvoj novih alata, procesa i tehnologija i doprinijeti povećanju konkurentnosti u području Plavog gospodarstva. Glavni rezultat provedbe projekta bit će uspostavljen DIH (Digitalni inovacijski HUB) za podvodnu robotiku i senzoriku te Living lab u Jadranskom moru. Digitalni inovacijski HUB - DIH MAiROS - glavna platforma za razvoj rješenja za praćenje i predviđanje onečišćenja Jadranskog mora omogućit će povezivanje svih dionika.

SUSHI DROP

Projekt SUSHI DROP (SUstainable fiSHeries wIth DROnes data Processing) bavi se razvojem prilagođenog podvodnog drona (UUV tehnologija) s akustičnom opremom i optičkom tehnologijom, a za potrebe razvoja neinvazivne metode procjene stanja okolišnog staništa, populacije ribljih stokova i općenito praćenje stanja bioraznolikosti morskih ekosustava na područjima gdje nije moguće klasično uzorkovanje. Cilj suradnje projekata je povezivanje znanja, iskustva i informacija sa strateške i operativne razine prekogranične suradnje, privatnog i znanstvenog sektora, te stvaranje okruženja koje će poticati razvoj novih tehnoloških rješenja i inovacija u području robotike i senzorike orijentiranom na očuvanje i održivost Jadranskog mora.

Više informacija o projektima dostupno je na stranicama i društvenim mrežama

16. travanj 2024 06:11