StoryEditorOCM
TribinaSEKSI TRUDNICE NA VISOKIM PETAMA

Diskutabilni trend celebrity dama koji sve više slijede i 'obične smrtnice'

Piše Tihana Marović / SD
15. svibnja 2017. - 01:22
8695454

Za sve je kriv Christian Louboutin! Čim je s trona skinuo Manola Blahnika, postavio je nova pravila, što znači da su prijestolje, barem u večernjim izdanjima, zaposjele platforme s potpeticom višom od deset centimetara. Desetka je pak i običnim smrtnicama postala standard.

S druge strane stručnjaci kažu da je čak 50 posto problema u stopalima povezano s nošenjem visokih peta koje loše utječu na kralježnicu i mogu uzrokovati migrenu. No, ono što brine ljepotice diljem svijeta jest - kako izgledati dobro bez njih?, piše Slobodna Dalmacija.

Mitovi i tračevi

Mitova o celebrity trudnicama ima zaista mnogo. Od onih da preferiraju prerani porod kako se ne bi udebljale, do sprječavanja gomilanja kilograma povraćanjem i u kasnijim tromjesečjima. Naravno, riječ je o tračevima koje je, realno govoreći, nemoguće provjeriti, no postoje stvari o kojima se zaista da diskutirati. Jedna od njih svakako su sporne visoke potpetice. Ljepota i dotjeranost, to je barem jasno, spadaju u opis njihova posla.

Bez obzira na veličinu trbuha i mjesec trudnoće, celebrity dame visoke potpetice nose kada gostuju u talk showu ili poziraju fotografima na crvenom tepihu. Možda to i jest na samo nekoliko sati, no zanimljivo je vidjeti koliko običnih žena zbog njih podržava aktualni trend.

Doduše, ispod fotografija trudnih zvijezda u visokim louboutinkama nalaze se uglavnom ogorčeni komentari, ali ima i oni koji kažu da je žena vlasnica svoga tijela koja može nositi ono što hoće, kada hoće. Raspravu je na zavidnu razinu podignula Natalie Portman, koja je u visokom stupnju trudnoće lobirala za Oscara u Black Swanu.

Dio promotivnih aktivnosti odradila je u balerinkama i time izazvala zgražanje modne i šire javnosti koja je tvrdila kako balerinkama nije mjesto na crvenom tepihu te kako se dotična glumica zapustila. To se nikako ne može reći za Beyonce, koja i u blizanačkoj trudnoći od kostima i vrtoglavih potpetica ne odustaje, baš kao ni lijepa manekenka Hannah Jeter koja u dnevnim kombinacijama blista pred fotoaparatom u uskoj kožnoj suknji i naravno štiklama.

Isto vrijedi i za supermodel Bar Refaeli, kao i za atraktivnu Rosie Huntington-Whiteley. I dizajnerica Lauren Conrad ne odustaje od života na visokoj peti, kao ni vitka Amal Clooney.

Ma pustite poznate

Štikle su, svaka dama to dobro zna, važna stvar u životu suverene žene. Simbol su privlačnosti, dominacije i visokog statusa. Stručnjaci kažu kako se razlozi zbog kojeg neke žene i dalje inzistiraju na nošenju štikli u trudnoći mogu skrivati u želji za održavanjem seksepila. Naime, sve donedavno trudnoća se smatrala otežavajućom okolnosti, a tu je i tipičan stereotip da žena za vrijeme trudnoće više nije tako privlačna i sposobna.

Doduše, u svim kulturama i na svim kontinentima trudnice imaju poseban tretman. Negdje je to strogo mirovanje, negdje pošteda od fizičkog posla, negdje posebna prehrana, no gotovo sve pate od istog problema: naglašavanje majčinske uloge u njihovu životu uvelike smanjuje njihov seksepil. Liječnici kažu da je u redu i dalje inzistirati na očuvanju slike snažne i dominantne žene, no, upozoravaju, ne pod cijenu zdravlja.

Ako trudnica hoda u visokim potpeticama, objašnjavaju, težište nije prirodno i dolazi do poremećaja ravnoteže, a time i do uganuća skočnog zgloba, kontuzija koljena, lakta, ramena, istegnuća kukova. Njihova preporuka je jasna - prilagodite se stanju u kojemu je tijelo, a celebsice pustite da rade ono u čemu su najbolje - raspiruju maštu i budu dotjerane 24 sata na dan, piše Slobodna Dalmacija.

07. svibanj 2024 11:38