StoryEditorOCM
SportZAVRŠNICA KUPA

Zadar slavi na Gripama! U domaćinskoj atmosferi i napetoj utakmici Split je pao, Zadrani prošli u polufinale

Piše Frane Vulas/SD
14. veljače 2024. - 22:32

Split - Dvorana na Gripama. Gledatelja 2000. Utakmica četvrtfinala SuperSport Kupa Krešimira Ćosića: Split - Zadar 73:80 (20:16, 18:30, 20:16, 15:18). Suci: Denis Hadžić (Pula), Tomislav Vovk (Slavonski Brod) i Alfred Jovović (Zagreb).

Split:Funderburk (9), Perković (29), Shorter (10), Sullivan (12), Kalajžić (2), Tišma (4), Runjić (2), Vuko (5), Perkušić, Dubravčić, Pavin, Ljubičić.

Zadar: Davis (3), Klarica, Vujačić, Žganec (7), Mazalin (16), Lakić (9), Mekić, Jambrović, Drežnjak (10), Grbić, Božić (19), Ramljak (16).

 

Na Gripama su ipak feštali Zadrani. U spektakularnoj atmosferi Zadar je pobijedio Split 80:73 i tako izborio polufinale Kupa. Najveći derbi opravdao je očekivanja. Bilo je neizvjesno gotovo do samog kraja.

Nervozno je krenula utakmica s obje strane. Greške u dodavanjima, promašeni ziceri i otvoreni šutevi. Osjetila se težina susreta. Ulog je bio velik. Nije lako kada se već u četvrtfinalu Kupa sastanu dva glavna pretendenta na naslov.

Vodio je Split najvećim dijelom prve četvrtine, najviše zahvaljujući Toniju Perkoviću. Njegovim ulaskom živnula je igra Žutih. Osam brzih poena njegovo je djelo. Agresivni ulasci, trice i asistencije... Pokrenuo se Split.

S druge strane, Zadar je odgovorio – silom! Luka Božić i Karlo Žganec ostajali su u ‘mismatchu‘ pod košem. Nekoliko puta u nezahvalnoj situaciji našao se Shannon Shorter. Osjetili su Zadrani gdje je Split tanak. Znao je trener Danijel Jusup kako odgovoriti na Splitovu obranu. Početkom druge četvrtine stvari je u svoje ruke preuzeo Božić. "Carinio" je loptu, ali s pravom.

Zagrijao se, upalio, zabijao i razigravao. Vodstvo je u tim trenucima prešlo na zadarsku stranu, dok je Split griješio u napadu. Nije bilo mirnoće u rukama Žutih. Božićeve lopte pronalazile su Mazalina koji je napadačkim učinkom stao uz bok Perkoviću. Do 12 je brojio Mazalin, do 14 Perković do konca prvog poluvremena.

Nije se Split predao u nastavku. Štoviše, slobodnim bacanjima Shortera približio se Split na samo pola koša zaostatka. Javio se Sullivan u trećoj četvrtini, uhvatio dvoznamenkasti učinak. A onda opet fantastični Perković. Nešto više od šest minuta do kraja ispalio je dalekometnu tricu i pogodio. "Zapalilo" je to Gripe, podignulo sve navijače Splita na noge. Jusup nije imao druge nego pozvati time-out.

Stao je Zadar u napadu. Uspjeli su Žuti donekle "iskontrolirati" Božića. Najteži zadatak na sebe je preuzeo Vuko odradivši ga vrlo dobro. Međutim, Split nije izdržao. Zadar je nastavio "na mišiće", a Žuti takav ritam ipak nisu izdržali do kraja. Utakmica je bila riješena tricom Žganeca na 2:39 do kraja. Pogodio je za plus šest (76:70) što se za Split pokazalo previše.

Bila je to prava rovovska bitka. Ruku na srce, nije se moglo uživati u pregršt lijepih poteza. Nije to bilo za neutralne košarkaške sladokusce. Ali zato za navijače jest. Znalo se i unaprijed – Tornadu se parirati ne može. Na parketu se, pak, osjetila težina susreta, veliki ulog jer realno, pobjednik ovog susreta ima najveće šanse za osvajanje naslova.

Pritisak je bio na Splitu. Domaći parket, krcata dvorana, oproštaj Roka Ukića... Dekor je bio tu i igrači kao da su znali da "ne smiju" izgubiti. Boris Tišma se u obrani "hrvao" s Božićem, ali bila je to bitka koju se ne može dobiti, barem ne što se fizikalija tiče. Rješenje je onda bilo udvajanje, a to znači slobodan igrač na drugoj strani.

Komentirali smo na poluvremenu, bilo je to u stilu: svi sve znaju, ali rješenja nema. Barem ga nije bilo u ovoj utakmici. Ponovit ćemo, premalo je bilo raspoloženih u redovima Žutih. Ostaje žal što je neiskorištena maestralna Perkovićeva partija koji je utakmicu završio s 29 koševa. Božić je opet bio najbolji igrač derbija upisavši 19 koševa, šest skokova i osam asistencija.

29. travanj 2024 07:10