StoryEditorOCM
SportANALIZA

Što Zadar može u predstojećim natjecanjima? Dobili su Split i Cibonu, ali potraga za domaćim trofejima bit će izrazito teška

Piše Dražen Žura
19. rujna 2024. - 14:12

Zadarska publika u novoj sezoni želi gledati „ reprizu”, odnosno, ponovno u planu imaju slavlje u Kupu Krešimira Ćosića, kao i Prvenstvu Hrvatske. Dvije titule i plasman među osam najboljih u AdmiralBET ABA liga, doista, kod mnogih je minimalan cilj kojeg se očekuje od podosta nove momčadi. Istina, ostali su kapetan Marko Ramljak, Karlo Žganec, Lovro Mazalin i Krševan Klarica.

I onda se krenulo u nadogradnju, posebice, igrača koji bi po mnogo čemu trebao zamijeniti Luku Božića koji se pak ekspresno iz Valencije preselio u Lleidu! Nakon niza pokušaja umjesto višestrukog MVP-a, u zadarsku momčad uvršten je Amar Gegić, reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji je lanjsku sezonu odradio u Gran Canariji. Međutim, ono što je odmah upalo u oko jest činjenica kako je Gegić imao problema s ozljedama, pa ga se nije moglo previše vidjeti na parketu. Sudeći prema pripremnim utakmicama, jasno, i njegovom temeljitom liječničkom pregledu Gegić se nametnuo kao igrač o kojem će suparnici morati razmišljati.I to je ona ključna točka koju je trener Danijel Jusup želio dobiti! U svojim planovima imao je i druge zamisli, ali ih je mijenjao u hodu, brzinom svjetlosti otpali su Renato Seradrušić i Antonio Sikirić, na koncu i Jan Rebec!

Umjesto posljednje spomenutog, na turniru u Širokom Brijegu spas je pronađen u angažmanu Vladimira Mihailovića, donedavno igrač Budućnosti VOLI! Iza njega su pak dvije sezone koje nije odradio do kraja, ali u klubu vjeruju kako će brzo uhvatiti ritam ostalih. Kad smo već kod ritma, onda se ne može baš kazati kako je idealan, jer ranije istaknuti odlasci, odnosno, mijene unutar momčadi, ne daju za pravo zaključiti o potpunoj uigranosti Zadra koji svoju priču započinje ovoga petka u Zagrebu.

U raščlambi zadarskih mogućnosti, očito je kako će Žganec, Ramljak i Mazalin, uz već naglašenu ulogu Gegića i Mihailovića biti ona „ udarna igla” na koju računa Jusup!

- U sezonu ulazimo u dosta promjenjivom sastavu u odnosu na lani, oni su imali izuzetan utjecaj na igru. Mi smo u stvaranju jedne nove priče, nove ekipe. Malo su nas povrede poremetile, praktički ni jednu utakmicu u pripremnom razdoblju nismo bili kompletni, Nadam se da tako neće biti kroz sezonu. Jednim voljnim momentom ćemo se dizati iz utakmice u utakmicu – kazivao je Jusup na „pressici” uoči ogleda s Cibonom u AdmiralBET ABA ligi.

Iako Jusup nije pojedinačno spominjao one koji su otišli, a bili su nositelji igre, nedvojbeno je mislio na Luku Božića i Darija Drežnjaka, te Arijana Lakića.

Na ulogu Patrika Jambrovića, Petra Vujačića, Juana Davisa i Adema Mekića, kao ni na Vicu Grbića i Ivana Njegovana sigurno nije trošio vrijeme kad je planirao novu sezonu.

Upravo su, kako je istaknuo Jusup, u pripremnom razdoblju, ozljede zadavale velike glavobolje stručnom stožeru. U jednom trenutku brojni su tražili pomoć liječnika i fizioeterapeuta, Domagoj Proleta i Tyler Wahl, Mazalin i Mate Kalajžić.

U ovom nizu su čak trojica novopridošlih, tako bi Proleta uz Žganeca trebao činiti centarski par,dok bi Wahl trebao više biti na krilu! Ulogu razigravača nominalno će imati Kalajžić koji se s Gripa preselio na Višnjik. Ali, kako se Jusupova igra svodi na postulat po kojem svi igraju sve: skaču i šutiraju, očekuje se i igra u obrani, onda je onima koji prate zadarsku košarku podosta toga uvelike poznato kakav stil igre mogu očekivati.

Kad se govorilo o Božićevom nasljedniku, Jusup je nedvojbeno u dobroj mjeri mislio i na Dominica Gilberta koji se ponovno vratio u redove Zadra, nakon što je tri sezone igrao u Hong Kongu. Gilbert je zahvalan igrač koji može pokriti dosta pozicija i što je najvažnije voli slušati, što trener Zadra osobito cijeni! Kroz provjere, najprije na Memorijalnom turniru „ Tomislav Knežević”, kasnije i u Austriji, potom u BiH, točnije Širokom Brijegu, pozornost na sebe skrenuo je Klarica, posebice u napadu. Treba vjerovati kako će Krševan dobiti primjerenu minutažu, pa bi zajedno s Gegićem i Mihailovićem trebao činiti tu vanjsku liniju koja će donositi poene. I kad se na sve pridoda nepredvidivost Ramljaka koji se ne libi šutirati, što vrijedi i za Žganeca koji će se jednako kao i Proleta izvlačiti na šut za tri poena, onda se može govoriti o zavidnoj napadačkoj opciji. Istodobno se postavlja pitanje, hoće li na istoj razini moći odigrati i u obrani. Nije nimalo lako spojiti ove dvije komponente, jer prema nepisanom pravilu izvrstan učinak u napadu ne jamči jednako dobru obrambenu opciju. Mazalin? Njega će se jednako kao lani moći vidjeti na obje strane, jer je jednako kao i Gilbert igrač koji slijedi upute trenera. Ono što se nikako ne bi smjelo dogoditi, jesu moguće promjene u „ rosteru”, jer ih je od početka priprema kako je i navedeno bilo nemali broj, uz opasku kako su unutra i mladi igrači Manule Dundović, Toni Torbarina i Marat Kos.

Što Zadar može u natjecanjima koja su pred njim? Na domaćoj pozornici su uz Split dobili i Cibonu koja nije ista kao lanjske sezone, naprotiv. Upravo iz ovoga dodatka može e donijeti zaključak da će potraga za domaćim trofejima biti izraženo teža! ABA liga? Znamo kako su Partizan, Crvena Zvezda, Budućnost i Cedevita - Olimpija, razina više, u igračkom i financijskom smislu. Na sve se naslonio Dubai, dok mnogi tvrde kako i Subotica ima što za reći, pa se i regionalno natjecanje čini zanimljivijim ujedno i težim nego prošle sezone.

Prva ispit je Cibona, rival kojeg Zadrani izgleda podosta respektiraju....

- Željno iščekujemo da krenemo u sezonu, istina, nova ekipa smo, dosta novih igrača, priključio nam se Mihailović. Žao mi je nismo više odigrali u punom sastavu, bilo je ozljeda koje su nas poremetile.

Kod Cibone je dugo bila priča hoće li biti ili neće, ostali su im nositelji, imaju više negu dobro ekipu, ali znam da neće biti lagano. Uz pristup kakav smo imali protiv Širokog i u jednom dijelu protiv Budućnosti, čvrstu obranu onda bi to uz podršku navijača koji su stalno uz nas moglo biti dovoljno za pobjedu – misli Ramljak.

- Što se tiče Cibone, mislim da su napravili izuzetno kvalitetnu ekipu, mi se moramo pokazati u najboljem svjetlu što možemo. Cibona je ostavila pet svojih nositelja igre, dobili jako dobra pojačanja, imaju novog trenera. Neće to biti ona Cibona od lani, izutetan su su protivnik. Pozdravljam navijače, pozivam ih da budemo zajedno, stalno su nam bili podrška i tako se možemo nadati dobrim stvarima – zaključio je Jusup, koji je napomenuo kako nije siguran hoće li moći računati na Kalajžića koji ima nagnječenje palca, a Mihailović će sigurno biti u sastavu iako se priključio prije dva dana.

Utakmica se igra u petak s početkom u 21 sat uz izravan TV prijenos u programu Arenasport 1.

Dražen Žura

 

 

19. rujan 2024 14:32