StoryEditorOCM
SportEUROBASKET 2022

Potop Britanaca: Hrvatsku su s po 15 poena do prve pobjede predvodili Dario Šarić, Bojan Bogdanović i Ivica Zubac

Piše Dražen Žura
3. rujna 2022. - 16:36

MILANO – Europsko prvenstvo u košarci. Dvorana: Mediolanum Forum. Gledatelja: 2000.

Suci: Martin Horozov (Bugarska), Paulo Marques (Portugal) i Geert Jacobs (Belgija).

HRVATSKA – VELIKA BRITANIJA 86:65 (20:17, 17:14, 35:9, 14:25)

HRVATSKA: Perković (3), Smith (3), Prkačin, Simon (2), Hezonja (13), Šarić (15), Gnjidić (5), Matković (4), Ramljak, Mavra (11), Zubac (15), Bogdanović (15).

VELIKA BRITANIJA: Olaseni (10), Mockford, Nelson (9), Bygby-Williams (2), Clark, Lautier-Ogunleye, Wheatle (6), Hesson (18), Whelan (14), Anderson, Van Oostrum (2), Soko (4).

SEMAFOR

28:17 – 15‘ Trebalo nam je podosta vremena kako bismo napravili značajni rezultatski iskorak, uspjelo se u tome zahvaljujući Dariju Šariću kojeg je krenulo za razliku protiv Grčke. Ono što također valja istaknuti jesu prvi naši koševi bila je to Alley-oop u izvedbi Jaleena Smitha i Marija Hezonje. Baš za pljesak!

37:31 20‘ Nismo se previše trudili, računalo se kako priča ide svojim tijekom. Ali zato jesmo gubili lopte i na taj način ostavljali Veliku Britaniju svega nekoliko koraka iza sebe. Šarića je u realizaciji nadopunio Bojan Bogdanović. Britance je predvodio Myles Hesson koji je ubacio poen više od polovice ukupnog zbroja kojeg je imala njegova reprezentacija na isteku prvog poluvremena.

75:40 – 32‘ Bilo je samo pitanje trenutka u kojem će slabašna suparnička momčad pasti, jednako u obrani i napadu. Od takve igre najviše je profitirao Ivica Zubac, dok je Bogdanović znao kako završiti lagane napade Hrvatske koji su proizlazili iz brze tranzicije. Smith je lakoćom krao lopte nemarnim Britancima, a Dominik Mavra odlično iskoristio svoje minute, bilo je poena nije manjkalo ni iznimno preciznih dodavanja. Zubac je pak trećom blokadom posve uplašio suparnike! Karlo Matković i Hezonja su zakucali, dok je zadnji dionicu tricom iz velike daljine zaključio Mavra! A nastavio istim putem Lovro Gnjidić.

86:85 - 40‘ Izbornik Damir Mulaomerović je odlučio zadnju četvrtinu uglavnom ponuditi igračima s klupe, pa se Velika Britanija spasila od još značajnije rezultatske katastrofe. Kvaliteta nije njihov forte!

ZAKLJUČAK 

Posve očekivani ishod, odnosno pobjeda Hrvatske protiv nimalo opasne Velike Britanije koja je svojom oskudnom kvalitetom potvrdila razmišljanja kako na Eurobasketu 2002, u skupini C nemaju što tražiti osim časnog poraza. Naši su samo u početku nudili nekakvu nadu u pristojan poraz suparnicima, međutim, čim su ubrzali igru i posve se uozbiljili u obrani bilo je jasno u kojem smjeru ide utakmica. Mi idemo dalje!

07. svibanj 2024 11:58