StoryEditorOCM
SportVELIKI TRIJUMF

Odlična Hrvatska usred Istanbula zaustavila Turke i ostavila otvorena vrata Olimpijskih igara u Parizu

Piše Dražen Žura
20. kolovoza 2023. - 20:58

Hrvatska košarkaška reprezentacija je u Istanbulu ostvarila cilj, u finalu pretkvalifikacijskog turnira pobijedili su Tursku i zborili mjesto u kvalifikacijama koje će biti filtar za odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024.

Inače, odlično otvaranje Hrvatske, onako šahovski, Šarić je imao izvrsne ulaze, Filipović je povezao dvije ‘trice‘, Zubac se unatoč blokadi koju je primio, svom snagom borio za prostor i dobivao prigodu za slobodna bacanja. Istodobno Turska se nastojala čim prije vratiti, međutim, promašivali su čak i nemoguće!

Turska – Hrvatska 71: 84

ISTANBUL – Dvorana” Sinan Erdem Arena”.

Turska – Hrvatska 71: 84 (14:24, 15:24,26:18, 16:18).

Suci: Paulo Marques (Portugal), Lorenzo Baldini (Italija) i Michal Proc (Poljska).

TURSKA: Sipahi, Hazer (16), Korkmaz (19), Šengun (14), Yurtseven (9), Saybir, Šanli, Bitim (6), Kabaca (5), Ulubay, Ugurlu, Osmani (2).

HRVATSKA: Filipović (10), Smith (14), Hezonja (16), Šarić (22), Zubac (8), Perković, Kapusta (3), Prkačin, Badžim (6), M. Drežnjak, D. Drežnjak (5), Ljubičić.

I onda ih je stigla još izraženija kazna, Smith je pogodio za tri poena, potom je proradila šibenska veza, Badžim je povezao dvije ‘dvice‘, a Šarić se nadovezao s isto toliko ‘trica‘! Turci su posve nestali s parketa! Sva njihova nastojanja da se domognu barem pristojnog priključka nisu davali rezultat, naprotiv, ‘popili‘ su još jednu seriju šuteva za tri poena, Hezonja tri puta, Kapusta jednom i za kraj prvog poluvremena opet Šarić!

Nešto ranije, suparnička reprezentacija je nastojala sitnim provokacijama i presingom okrenuti tijek utakmice, ali bez osobitog odjeka! Zaključno, Hrvatska je tih dvadeset minuta odradila izvrsno pri šutu za tri poena, 10-20, a Turska 1-13! I tu je napravljena razlika za plus 19 prije treće dionice. E, da imali smo i 45:25!

Očekivano, Turcima se otvorio vanjski šut, načeo nas je ‘tricom‘ Hazer, a nastavio zabijati Korkmaz, čak četiri puta je iskazao preciznost s iste udaljenosti kao njegov suigrač. Srećom, Hrvatska je imala Šarića, kojem su pomagali, Smith, Hezonja i Kapusta. Dovoljno da se Turska ne približio skroz blizu, jer su jednom trenutku bili na minus šest!

Potom je na ulasku u zadnju četvrtinu Smith s tri poena najavio svoje minute, dok su Drežnjak i Hezonja bili precizni na šutu za dva, kasnije opet Smith, ali Drežnjak „ tricama” nisu dozvolili približavanje Turske! Tako je izbornik Josip Sesar mogao odahnuti, jer je je nakon prolaska u kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2025. došao i do drugog takvog ishoda te tako ostavio otvorena vrata sna za odlazak na Olimpijske igre.

27. travanj 2024 17:08