StoryEditorOCM
SportOD PAPALINA DO SENIORA

NK Abeceda hrvatski je rekorder po broju momčadi u službenim natjecanjima

Piše Zadarski.hr
13. kolovoza 2024. - 10:21

Nije tajna da je nogomet, kao najpopularniji sport na svijetu, ujedno i onaj kojim se u Hrvatskoj bavi najveći broj sportaša. Prema službenim podacima Hrvatskog nogometnog saveza, registriranih igrača je preko 105 tisuća u 1890 klubova, koji u godini dana odigraju gotovo 56 tisuća utakmica. Ukupna brojka je još i znatno veća kada se uzmu u obzir oni najmlađi, koji još uvijek nisu registrirani u sustavu HNS-a, ali već igraju raznorazne interne lige, turnire, prijateljske utakmice i sl.

A kada je riječ o brojnosti jedan se zadarski klub može pohvaliti rekordom, ne samo na županijskoj, već i na državnoj razini. NK Abeceda u protekloj je sezoni bio klub s najviše momčadi u službenim natjecanjima u Hrvatskoj - njih čak 17! Devet momčadi natjecalo se u županijskih nogometnim ligama mlađih kategorija, četiri u 1. Dalmatinskoj ligi, a bile su tu još i tri ženske ekipe te seniori. Svi su oni ukupno odigrali gotovo 400 službenih utakmica!

image

Jure Perković NK Abeceda

Nk Abeceda/Slobodna Dalmacija

- Iskreno, u klubu nismo ni razmišljali o tom podatku na taj način, jer je to za nas nešto sasvim normalno, ali kada sam ga iznio kolegama iz reprezentacije u jednom uobičajenom nogometnom razgovoru, ostali su iznenađeni. Nisu mogli vjerovati da jedan tako mali klub uspijeva organizacijski iznijeti teret tolikog broja momčadi u natjecanju. Onda smo malo istraživali i shvatili da zapravo baš i nismo tako mali – s osmijehom kazuje Jure Perković, voditelj škole nogometa NK Abeceda, ujedno i pomoćnik izbornika hrvatske ženske nogometne reprezentacije Nenada Gračana.

S više od 650 aktivnih članova Abeceda je najveća sportska obitelj u Zadarskoj županiji, a rekord po broju momčadi u službenim natjecanjima mogao bi uskoro biti i srušen.

- Kako sada stvari stoje, mislim da ćemo ih i sljedeće sezone imati 17, ali još nekoliko njih će igrati mini-ligu na lokalnoj razini, a tu je i naša interna klupska liga za najmlađe. Svakako, realno je da će ta brojka u budućnosti još rasti, pogotovo kada završe radovi na uređenju našeg novog doma, Sportskog centra Miro Surać, koji su pri kraju.

image

Članovi NK Abecede

Nk Abeceda/Slobodna Dalmacija

Dio Abecedina pogona ostat će trenirati na ŠC Višnjik, ali otvaranje vlastitog igrališta u Murvici otvara i sasvim novu perspektivu za budućnost kluba.

- Mislim da je suvišno govoriti koliko će nam to značiti. Bit ćemo jedan od rijetkih klubova u Hrvatskoj s vlastitim igralištem i to će nam sigurno otvoriti nove mogućnosti za daljnji napredak na svim razinama. Radovi su pri kraju i vjerujem da ćemo uskoro zaigrati i prve službene utakmice na igralištu koje će nositi ime po našem dragom i neprežaljenom Miru.

Pripreme za novu sezonu već su počele, a upisi u Abecedinu školu nogometa su u tijeku.

- Prve su s treninzima počele naše momčadi koje se natječu u Dalmatinskoj ligi, a sada polako kreću i svi ostali. Čeka nas nova sezona puna uzbuđenja, a vjerujem i novih uspjeha. Priključiti nam se mogu sva djeca od 2010. do 2020. godišta, imamo i selekcije djevojčica, a sve informacije mogu se dobiti putem naših kanala na društvenim mrežama. Pripremamo još neke novosti koje će zaokružiti našu sportsku priču i veselimo se svemu što je pred nama – zaključio je Perković.

image

NK Abeceda

Nk Abeceda/Slobodna Dalmacija
22. rujan 2024 22:30