StoryEditorOCM
SportEPILOG RASPRAVE

I SC Višnjik i Grad Zadar demantiraju Rubešu i Gunjevića u vezi troškova KK Zadra: "Vaš je novinar imao pravo..."

Piše Dražen Žura
30. rujna 2022. - 17:44

Jučerašnji dan, i to prije nego je otkucalo podne, nedvojbeno će ostati upisan u knjige "vjerovali ili ne" jer su se u press centru dvorane Krešimir Ćosić, u nizu održale tri konferencije za medije. Sve na temu Košarkaškog kluba Zadar.

Istina, ponajmanje se govorilo o večerašnjem otvaranju sezone i onome što nas očekuje pod obručima.

Podosta toga, ako ne i sve, svodilo se na odnose između KK Zadar i ŠC Višnjik te Grada Zadra kao većinskog vlasnika kluba. Svi su imali za nešto reći i u takvoj gužvi u eteru, ponekad promaknu i neke bitne činjenice ili se pak taj javni prostor iskoristi za nabacivanje razumljivih i manje razumljivih istina.

Tako je Ante Rubeša, predsjednik Nadzornog odbora KK Zadra, koji je prema vlastitom iskazu obradio temu na relaciji klub i ŠC Višnjik i ustvrdio, podsjećamo:

"Mi iz ŠC Višnjik nikada nismo niti otišli. Seniori su ostali trenirati u dvorani 3, samim time smo uštedjeli preko 300 tisuća kuna. Ugovor koji smo za novu sezonu potpisali sa ŠC Višnjik je 1,6 milijuna kuna manje nego što je bilo lani, podsjećam, da je prvotni ugovor iznosio 2,7 milijuna kuna. Dakle, za sve termine koje koristimo u ŠC Višnjik ove sezone, klub će platiti najviše 900 tisuća kuna. Više nećemo koristiti glavnu dvoranu 24 sata na dan, već ćemo mjeriti točno koliko nam traju treninzi, dakle, radi se od sada o satima. Cijena po satu je 660 kuna, koristiti ćemo ove godine ŠC Višnjik više od 300 sati" sipao je tad kao iz rukava Rubeša.

image

 Ante Rubeša

Zvonko Pavic/Cropix

Nije bilo drugo nego potražiti pojašnjene iz kuta ŠC Višnjik, odnosno direktora Denisa Karlovića, ne samo kad je riječ o novoj, nego i protekloj sezoni.

Koliki su bili stvarni troškovi KK Zadar u protekloj sezoni, odnosno, na koji način se rješavalo nastale financijske obveze kluba prema ŠC Višnjik?

- Vezano za troškove KK Zadra u 2021. godini želim navesti sljedeće: za omladinski pogon je fakturirano 897.204,00 kuna + PDV i svi termini omladinskog pogona su bili u cijelosti financirani putem cesija iz proračuna Grada Zadra. Za seniorski pogon fakturirano je 1.019.400,00 kuna + PDV. U 2021. godini naplatili smo od prodaje karata 170.833,00 kune (korona, covid potvrde), te smo tim iznosom smanjili iznos duga iz predstečajne nagodbe kao i prethodnih godina.

Odlukom vlasnika Grada Zadra i ŠC Višnjik dogovoreno je da će se dug KK Zadra prema ŠC Višnjik rješavati kroz kapitalne projekte važne za razvoj ŠC Višnjik. Tako je ove godine napravljen vrtić Višnjik III, te se time nisu opterećivala, niti će se opterećivati, sredstva koja KK Zadar dobiva iz kapitalne pomoći Grada Zadra - kazao je Karlović.

Što sve donosi novi ugovor upravo potpisan između dvije strane ?

- U novoj natjecateljskoj sezoni potpisan je ugovor između ŠC Višnjik i KK Zadra, te je KK Zadar rezervirao 9 sati termina dnevno u centralnoj dvorani sukladno cijeni i cjeniku kao i u prethodnim godinama – zaključak je Karlovića.

Valja još jednom istaknuti kako je klub u novoj sezoni preuzeo obvezu prodaje ulaznica i godišnjih pretplata, te organizaciju utakmica. Prema manje-više poznatoj računici, troškovi za dvije spomenute radnje, po svakoj utakmici, ovisno o stupnju procjene potrebne sigurnosti, dakle, zaštitara, Policije i službe Hitne medicinske pomoći te vatrogasaca, kreće se u rasponu od 30 do 60 tisuća kuna. Navedeno će po novome plaćati KK Zadar, stoga više ne postoji opcija naplate dugovanja iz predstečajne nagodbe prema kojoj je klub dužnik u odnosu na ŠC Višnjik, nego će sve fakture biti odaslane na adresu KK Zadar s plaćanjem u zakonskom roku.

Zato se u dokolici uhvatite kalkulatora i lako ćete ustvrditi kako nekih osobitih ušteda nema, naprotiv, opterećenje za klupsku blagajnu, čini se tek slijedi.

U pravoj poplavi informacija, David Gunjević, direktor KK Zadra, nije procijenio točnim pisanje našeg portala Zadarski.hr, vezano uz navode kako je ključno bilo posredovanje Grada oko sponzorskog ugovora s jednom bankarskom kućom.

- Nemam saznanja o tome. Izravno sam išao na razgovore s našim sponzorom, a to ‘rekla - kazala‘ i je li se to dogodilo, ne znam. S druge strane svjestan sam koliko je naš sponzor bitan za ovu regiju – tvrdio je Gunjević.

image

David Gunjević

Jure Miskovic/Cropix

I tu se moralo reagirati s upitom prema Gradu Zadru, čiji odgovor prenosimo u cijelosti.

- Točna je informacija objavljena na portalu Zadarski.hr, autora Dražena Žure, u kojoj navodi kako je Grad Zadar "posredovao oko obnavljanja sponzorskog ugovora s jednom bankarskom kućom."

Naime, riječ je o sponzorskom ugovoru s bankarskom kućom s kojom se ovaj novi ugovor počeo dogovarati još u jesen prošle godine. S obzirom da je prethodni sponzorski ugovor s istim sponzorom istekao s prošlom sezonom, a novi se dogovarao na duži vremenski rok, bivša Uprava Kluba, poznato je, od iste banke dobila je kredit u iznosu od 800 tisuća kuna koji se, sukladno tada postignutom dogovoru Kluba i banke, s ovim novim sponzorstvom zatvorio, a preostali iznos je isplaćen Klubu u kojoj je sada već nova Uprava.

Važno je kazati kako je riječ je o obnovi trogodišnjeg ugovora i nastavku suradnje s bankom koja dugo godina prati naš klub i Grad Zadar kao vlasnik KK Zadra i zahvaljujemo na povjerenju.

26. travanj 2024 12:09