StoryEditorOCM
SportDALIĆ NAJAVIO

Hoće li Gvardiol promijeniti poziciju? Evo mogućih 11 za ključnu utakmicu Hrvatske...

Piše Dražen Antolić/SN
17. lipnja 2024. - 10:08

Izbornik Zlatko Dalić najavio je promjene za Albaniju, prvo u energiji i angažmanu, što proizlazi iz očekivanja od utakmice i pristupa igri, a potom zacijelo i u početnoj postavi...

Prvo je pitanje hoće li se Dalić držati ideje koju je komunicirao još na priprema za Rijeci. Najavio je da će s Albanijom igrati u formaciji 4-2-3-1, što znači da razbija vezni trojac Modrić, Brozović, Kovačić, da će na teren samo dvojica od njih. Modrić svakako, a Kovačić djeluje u prednosti pred Brozovićem, pišu Sportske novosti.

Bude li se držao toga, stoji pitanje tko ulazi, krilo ili polušpica. Ako je to krilo, poput PerišićaPjace ili Ivanušeca, tada bi Kramarić bio “desetka”, Majer vjerojatno desno, a Budimir centarfor. Radi li se o polušpici, kandidati su Mario Pašalić, Baturina i Sučić.

image
Ante Cizmic/Cropix

Iako bi mnogi ovu Hrvatsku voljeli vidjeti u rasporedu s trojicom stopera i bez klasičnih krila, Dalić neće u radikalne zahvate. Ukoliko razbije vezni trojac, to će biti kako bi igrao 4-2-3-1. Izbornik je izrazio skepsu da Perišić može ili da Josip Juranović krene od prve minute.

Pongračić mogao više

Kako je Marin Pongračić mogao učiniti više kod nekih primljenih golova, ne bi začudilo da se Joško Gvardiol vrati na stopera, a Borna Sosa ili Josip Juranović startaju lijevo. Sosin fini centaršut godio bi Budimiru. Enigma je, međutim, u kakvoj je formi. Dalić nije sklon sve baciti u vodu, pa ne isključujemo da Erlić ili Vida krenu umjesto Pongračića, a Gvardiol ostane lijevo. Juranović bi, dakako, mogao desno gdje je bio Stanišić.

Marin Pongračić nije igrao na velikim natjecanjima i izbornik mu je ukazao golemo povjerenje. Za prvi gol je manje kriv nego što se priča jer cijeli ansambl odsvirao je falš note, on je došao na kraju, nešto slično kao što se dogodilo kod primljenog pogotka od Engleske na Wembleyju na otvaranju prošlog Eura. No, za treći mora imati grizodušje. Izbio je u orbitu zbog loše sezone Sassuola u kojem igra Erlić te stoga što Vida već neko vrijeme nije u prvom planu. On i Brozović mogli bi biti žrtve Berlina.

Budimir opet u napadu

U napadu bi trebao ponovno dati šansu Budimiru, iako bi i Petković mogao imati što reći kad je suparnik poput Albanije. Kako je Dalić u ponedjeljak komunicirao da još mora razmisliti, odluka će tek donijeti. U ponedjeljak ima trening od 18 sati u Neuruppinu, na njemu će se raditi glavna taktika. Sastav bi mogao biti: Livaković - Juranović, Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrić, Kovačić - Majer, Mario Pašalić, Kramarić - Budimir.

Iako Vatreni na Olimpijskom stadionu nisu dali gol, čak je veći problem bila defenziva, posebice nakon izgubljene lopte. Kad je sastav ovakav, treba imati na umu da ni Kramarić, ni Majer u obrambenoj fazi igre nisu najbolji, kao što nisu ni brzanci za tranziciju, međutim, ako se Hrvatska uspije nametnuti, oni mogu u međuprostoru raditi velike stvari.

MOGUĆIH 11 ZA ALBANIJU

Livaković - Juranović, Šutalo, Gvardiol, Sosa - Modrić, Kovačić - Majer, Mario Pašalić, Kramarić - Budimir.

26. lipanj 2024 02:40