StoryEditorOCM
SportMNK GAUNI

Čudo iz biogradskog "Škverića": sastaju se u lokalnom kafiću, a kadeti i juniori im igraju Prvu ligu i odlaze u najbolje hrvatske klubove

Piše Ivica Gjergja
16. rujna 2023. - 22:04

Kad nemaš svoj dom, tada se moraš snaći, a Dom MNK Gauna u Biogradu je u Kornatskoj 2 gdje je kultni caffe bar „Škverić“ i baza Gauna. Tamo se raspravlja o aktualnostima i klupskoj budućnosti, pa smo i mi zavirili u njihove „odaje“ i saznali dosta toga.

Biogradski MNK Gauni pored seniorskog sastava, koji se natječe u Prvoj ligi Šibensko - kninske županije, ima pionire i juniore i to u Prvoj Hrvatskoj malonogometnoj ligi. Pripreme su počele, prijelazi malonogometaša u tijeku su, paevo što nam o novostima kaže trener juniora Jurica Vidaković:

-Kao prvo, ovog smo tjedna odradili zajedničku prozivku juniora i seniora, koji će proći pripreme u trajanju od 40 dana. Prvi dio priprema odradit će se u Fitness centru Balboa Gym u Biogradu pod budnim okom licenciranog fitness trenera Šime Brzića, dok će se u drugom dijelu priprema momčad prebaciti u veliku dvoranu Osnovne škole. Imamo nekoliko odlazaka što u seniorski futsal, što zbog fakultetskih obveza u druge sredine, međutim, ne žalimo se, drugi momci jedva čekaju uskočiti u patike najbitnijih dosadašnjih igrača, u uvodu nam reče Vidaković.

Ove godine Gauni su osim odlazaka ubilježili i jedan ključan povratak. Ivan Kolačko se vratio trenerskom poslu, te preuzeo kormilo nad pionirskim sastavom koji će se natjecati u dvojakom sustavu i to: stalnom natjecanju Top Tim lige Dalmacije koja se odigrava u dvorani Meterize u Šibeniku i 1. Hrvatske malonogometne lige pionira koja je formirana na principu turnirskih mastersa. Upravo je dolazak – povratak profesora Kolačka, predsjednik Gauna, Mile Uroda istakao kao ključan u razvoju akademije:

-Upravo tako. Dolazak prof. Kolačka ističem kao ključan u ovom dijelu razvoja kluba. Nakon pauze iz osobnih razloga profesor se vraća kako bi konačno zadovoljili ogromne zamolbe roditelja naših najmlađih. Ovim putem moram istaknuti i da nam je užasno žao zbog odlaska trenera Slađana Matuline, koji je bio ogromna podrška našem treneru juniora. Njihova zajednička sinergija prštala je dvoranom. Pokušali smo klub ustrojiti u seniorskom dijelu u skladu sa željama trenera Matuline, ali ipak još će nam trebati koja godina da bi seniorski sastav bio na razini koja iziskuje profesionalnost koju zagovara. Uvjeren sam da je odlazak trenera Matuline tek privremen te da ćemo ga sukladno našem rastu ponovno gledati u našim bojama jer se radi o izrazitom poznavatelju futsalske igre. U kategoriji juniora smatramo da je dosadašnji trener koji je nositelj licence C futsal, s intecijom završetka licence UEFA B futsal, opravdao povjerenje te da radi dobar posao i da ga momčad jako respektira, kazao je Uroda.

Što kažete na odlaske i dolaske igrača u Klub?

-Nećemo praviti probleme ni jednom našem igraču u odlasku no uvjeren sam da ćemo zadržati jezgro i dobre igre. Ako je netko nogometno nadišao našu sredinu, omogućit ćemo mu odlazak. Naš roster je pojačan tako da ne možemo govoriti samo o odlasima. Pristupio nam je jedan od najtalentiranijih futsal igrača u uzrastu juniora, Leon Bačić (2005.), koji je zamijenio dres Vodičkih Heroja našim.

Od Biograjskih Gauna naučili smo na dobre rezultate rada vaše Škole nogometa?

- O, da ponosni smo na nju. Ove godine nam je glavni cilj i želja za osvajanjem jednog od vodećih mjesta u 1. ŽMNL Šibensko-kninske županije seniora, kako bi juniori izlaskom u seniorski futsal, mogli nastaviti put prema najvišim natjecanjima ovog sporta. U Upravi aktivno radimo na doradi sustava modernih sportskih klubova kojim bi ozbiljnom velikom sponzoru omogućili ulaganje u klub, na obostrano zadovoljstvo poslovno i društveno, reče nam Uroda.

Što sve čini Uprava MNK Gauna?

Uprava kluba na čelu s Milom Urodom nastavlja punom parom u borbi za što komforniju i bolju poziciju ovog malog, a po rezultatima i organizaciji velikog futsal kluba. Pa je tako dorađen statut kluba, proširen je broj članova, uvode se noviteti, ali najbitnije od svega stvaraju se – proizvode novi talentirani futsal igrači iz svog „gnjizda“ igrači - iz vlastite Škole futsala.

Mnogi od njih nakon što nogometno sazriju, odlaze u najveće državne futsal klubove.

 

Odlasci igrača i trenera!

Nije tajna da Gaunovi „proizvodi“ mladi nadareni igrači mijenjaju sredinu idu u viši rang. Tako je prošle godine Stipe Došen pristupio u Futsal Dinamo, a Antonijo Zubčić u HMNK Rijeku. Ove godine na Gaunovu „žalost“ mada mu ne prave nikakav problem dapače podržavaju ga, dosadašnji kapetan MNK Gauna i to juniorski i seniorski kapetan (što je iznimka u sportu), stasiti pivot Mateo Mitrović se preselio u redove aktualnog prvaka države – zagrebački Futsal Dinamo, a što je potvrda njihova dobra rada.

Osim odlaska igrača – kapetana Klub je napustio zadarski stratega Slađan Matulina, trener koji je nositelj UEFA B futsal licence. U Klubu smatraju da je njegov odlazak privremene naravi.

24. svibanj 2024 14:53