StoryEditorOCM
SportPOSEBNA UTAKMICA

Bojan Bogdanović na ‘europskom All-Staru‘ u Parizu pred očima Magica Johnsona ispisao povijest NBA lige

Piše PSD SN
20. siječnja 2023. - 17:04

Najbolji hrvatski košarkaš Bojan Bogdanović (33) zabio je 25 koševa u 108:126 porazu svojih Detroit Pistonsa od Chicago Bullsa.

Bogdanović je bio najbolji strijelac svoje momčadi i tako je stigao točno do okrugle brojke od 10.000 postignutih koševa u NBA ligi u regularnoj sezoni.

Time je Bogdanović postao 51. najbolji strijelac NBA lige od aktualnih košarkaša, odnosno ukupno je 387. na listi najboljih strijelaca svih vremena. Bogdanović je prvi hrvatski košarkaš kojem je uspjelo dosegnuti brojku od 10.000 koševa u najjačoj ligi svijeta. Zadnjeg dana prošle godine Bogdanović je po broju postignutih koševa u regularnom dijelu sezone pretekao Tonija Kukoča koji ih je zabio 9810.

Bogdanoviću je ovo deveta NBA sezona.

Taj susret se igrao u Parizu, u dvorani Bercy, kao dio internacionalizacije NBA lige. Ove sezone NBA klubovi su službene i prijateljske utakmice igrali ili trenirali u sedam različitih država. Pored SAD-a i Kanade odakle dolaze klubovi, u Meksiku su prošlog mjeseca igrali San Antonio Spursi i Miami Heat.

Dvije utakmice predsezone su Golden State Warriorsi i Washington Wizardsi odigrali u Japanu, a Milwaukee Bucksi i Atlanta Hawksi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Ujedno je Miami trening kamp održao na Bahamima.

Proteklih nekoliko dana bili su dani NBA lige u Parizu. Igrači obje momčadi uživali su u turističkim razgledavanjima, penjali su se i na Eiffelov toranj. Za momčad Detroita je bila priređena i privatna predstava u pariškoj Operi. Mnogo poznatih lica iz svijeta košarke i sporta gledalo je uživo ovu utakmicu u Parizu. Među njima su bili i Magic Johnson, Richard Hamilton, Ben Wallace, Tony Parker, Joakim Noah, ali i vrlo vjerojatni prvi pick ovogodišnjeg NBA drafta 19-godišnje francusko 219 centimetara visoko čudo Victor Wembanyama.

- Ne bih baš ovo želio uspoređivati s All Star susretom, ali od onog što imamo ovo je bilo nešto najbliže europskoj All-Star utakmici – kazao je za službenu stranicu lige povjerenik NBA lige Adam Silver.

U nešto manje od 35 minuta provedenih na parketu, Bogdanović je imao šut za dva 6/11, za tricu 3/9, dok je slobodna bacanja gađao 4/6. Uz to je hrvatski košarkaš imao i pet skokova, tri asistencije i dvije izgubljene lopte.

U 117:112 pobjedi Phoenix Sunsa protiv Brooklyn Netsa hrvatski reprezentativac Dario Šarić zabio je sedam koševa uz četiri skoka. Šarić je bio član startne petorke, ali je ukupno na parketu proveo samo osam minuta.

U reprizi prošlosezonskog finala najbolja momčad lige Boston Celticsi su u produžecima na svom terenu svladali Golden State Warriorse 121:118 uz 34 koša i čak 19 skokova te šest asistencija Jaysona Tatuma.

Bila je to osma uzastopna pobjeda Bostona kojem se u momčad nakon pauze zbog ozljede vratio Jaylen Brown sa 16 koševa i devet skokova. Steph Curry je za prvake Warriorse zabio 29 poena i imao je sedam asistencija.

28. travanj 2024 19:58