StoryEditorOCM
RegionalOKUPLJALI I HUŠKALI

Zvijezde anti-covid prosvjeda sumnjiči se za poticanje na terorizam: tužiteljstvo otkrilo detalje zbog kojih su se našli pod istragom

Piše Hina, PSD
5. prosinca 2021. - 07:49

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo u subotu je pokrenulo istragu i zatražilo istražni zatvor za Marka Franciškovića i Natka Kovačevića koje sumnjiči za kazneno djelo javnog poticanja na terorizam.

Sutkinja istrage odredila je jednomjesečni istražni zatvor protiv Franciškovića zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok je Kovačević pušten da se brani sa slobode.

Naime, odbijen je zahtjev tužiteljstva da se Kovačeviću odredi istražni zatvor, a sutkinja mu je odredila sigurnosnu mjeru obveznog javljanja u nadležnu policijsku postaju svaki tjedan.

- U svim svojim nastupima moj klijent je postupao miroljubivo i nije propagirao niti bilo koga poticao na bilo kakvo nasilje - komentirao je Franciškovićev odvjetnik Stipica Akrap.

Edin Muminagić, odvjetnik Natka Kovačevića kazao je kako odluka o puštanju Kovačevića da se brani sa slobode stupa na snagu odmah i kako za sada ne razmišljaju o žalbi.

Ne otkrivajući identitet, Tužiteljstvo je izvijestilo da je nakon ispitivanja pokrenulo istragu protiv dvojice hrvatskih državljana rođenih 1970. i 1965.

Tužiteljstvo sumnja da su Francišković i Kovačević "postupali s ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura Republike Hrvatske, nezadovoljni radom tijela državne vlasti".

Osnovano se sumnja da su okrivljenici tijekom studenog 2021., u svrhu realizacije svog protupravnog djelovanja, istupali na neprijavljenim javnim prosvjedima održanima zbog protivljenja odlukama Nacionalnog stožera Civilne zaštite uvedenima radi suzbijanja pandemije zarazne bolesti covid -19 te objavljivali snimke tih i drugih istupa.

Također, osnovano se sumnja da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih dijelova Hrvatske, kao i iz inozemstva, da dođu u Zagreb te da se okupljaju i po drugim gradovima te pozivali građane na napade tjelesnog integriteta drugih osoba, članova Vlade i zastupnika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radiotelevizije, drugih javnih objekata i infrastrukture, te na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija, nasilnu promjenu Ustavom utvrđenog poretka i nasilnu smjenu legalno izabrane vlasti u Republici Hrvatskoj.


 

20. travanj 2024 11:57