StoryEditorOCM
RegionalČEKA SE EKSHUMACIJA

Žena koju su u KBC-u greškom proglasili mrtvom oporavila se od ‘korone‘, nećak opisao kako je izgledao njihov prvi susret: Odmah me je prepoznala...

Piše ZORAN ŠAGOLJ
21. svibnja 2020. - 21:08

Iz grobnice na Zorića groblju u Grudama do jučer (srijeda) nije bilo ekshumirano tijelo Mare Tonke Devčić iz Seget Vranjice.

Njezin je identitet, podsjetimo, sredinom travnja ove godine u splitskom Kliničkom bolničkom centru zamijenjen s onim Ive Feisthammel te je i pokopana u njezinu obiteljsku grobnicu u susjednoj državi, piše Slobodna Dalmacija.

Kada je sve otkriveno, ravnatelj bolnice dr. Julije Meštrović podnio je ostavku, a ministar Vili Beroš priznao pogrešku i javno se ispričao objema obiteljima.

Kako nam je kazao Tomislav Zorić, nećak Ive Feisthammel, u iduća dva dana trebala bi biti obavljena ekshumacija.

- Kao ovlaštenik grobnice, poslao sam potrebnu punomoć nadležnim organima u Zapadnohercegovačkoj županiji. Slučaj je formalno preuzela tamošnja Sanitarna inspekcija, a pomaže joj i županijski MUP. Već su određena i dva svjedoka koji će nazočiti iskopavanju tijela. Kada to bude obavljeno, ostaci pokojne Mare Devčić bit će prevezeni do granice, gdje će ih preuzeti naše službe i otpremiti u splitsku bolnicu – kazao nam je Zorić, inače poznati zagrebački odvjetnik.

Novi dokumenti

Iako je bilo očekivano, nije bila nužna neka opsežna procedura da bi se dokazao identitet njegove tetke službeno proglašene mrtvom.

- Ja sam je prepoznao pred bolničkim osobljem, kao što je i ona mene. Njezini dokumenti su trenutačno nevažeći, a važeći će postati onog trenutka kada se izdaju potvrda o smrti i smrtni list za pokojnu Devčić. Ako ekshumacija bude obavljena do petka, nadam se da bi sve s te formalne strane oko identiteta i dokumenata moglo biti završeno već u ponedjeljak, najdalje utorak – pojašnjava Zorić.

Njegova tetka Iva još je u splitskoj bolnici.

- Potpuno se oporavila od koronavirusa iako ima 90 godina. Mene je odmah prepoznala kada smo se sreli i pitala što sam radio ovih dana, jesam li nabavio krevet i slično. Bila je pokretna i činilo mi se kako nikada nije tako dobro izgledala. Prije nekoliko dana je pala, malo ozlijedila kuk, ali kažu da ništa nije ozbiljno. Ne muči je ništa osim visokog tlaka, što je naša obiteljska stvar, pa očekujem da bi se za 7 do 10 dana mogla vratiti u Dom za starije u Dicmu – navodi naš sugovornik.

U cijeloj ovoj zbrci i muci zbližile su se dvije obitelji u trokutu Zagreb - Dalmacija - Hercegovina.

- Konaktiramo na dnevnoj bazi. Kako oni menaju nikoga svoga u Grudama i Hercegovini, ja ih informiran čim bilo što čujem ili mi dojave odozdo. Radi se o jako realnim ljudima, divnoj obitelji i ovo nas je sve zbližilo. Samo da okolnosti nisu takve kakve jesu – veli Tomislav.

Jedina mu je muka od svega, dodat će, to što i poznatima i nepoznatima mora pojašnjavati da je tetka ipak bila oboljela od opakog COVID-a 19.

- Valjda još nisu pohvatali sve detalje, pa kada im kažem da je bila pozitivna, odmah uzvraćaju kako to kada sam im javio da je negativna. Onda objašnjavam da se to odnosilo na pokojnu Maru, a ne našu Ivu – uz smijeh će Tomislav.

Ostao je i dalje čvrsto pri odluci kako tužba s njegove strane protiv bolnice i države ne dolazi u obzir.

- Mene je ravnatelj Julije Meštrović prije svega oduševio kao čovjek. Sve što mi je rekao u prvom trenutku kada je otkrivena zamjena identiteta, poslije se i pokazalo. Vidio sam kada sam bio kod tetke u kakvim uvjetima rade te sestre i ostalo osoblje i koliko daju od sebe da samo mogu reći kako im ne bih bio u koži – poručio je Tomislav Zorić.

18. travanj 2024 13:14