StoryEditorOCM
RegionalNOVI REŽIM

Zašto novi medicinski helikopteri ne lete noću? Kritičari: ‘Tehnički to nisu u stanju!‘ Ministar: ‘Letjet će i noću‘

Piše Ivica Marković/ Slobodna Dalmacija
9. lipnja 2024. - 08:24

Tko to tamo leti? I tko leti noću? S razlogom smo svi bili zadovoljni uspostavom Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS), koja je 30. ožujka ove godine počela s radom. Ako nam se nešto dogodi, bit ćemo spašeni. U pravom trenutku. Nisu helikopteri još ni poletjeli, niti su motori upaljeni, a već su stigle prve sumnje, kritike, piše Slobodna Dalmacija.

Najčešća primjedba glasila je - helikopteri ne mogu letjeti noću pa umjesto njih nastradale građane prebacuju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ).

image

Ministar Vili Beroš i helikopter HHMS-a

Vlado Kos/Cropix

S ovako ozbiljnom optužbom suočili smo ministra zdravstva Vilija Beroša.

– Početak noćnih akcija, odnosno noćnih letova helikoptera HHMS-a bit će 1. srpnja ove godine i sve je to regulirano ugovorom. Piloti, odnosno posade helikoptera HHMS-a, morali su se prilagoditi radu na novim letjelicama, morali su upoznati teren koji će biti obuhvaćen njihovim radom i tek tada mogu početi letjeti noću. Oni obavljaju stalnu obuku i od 1. srpnja počinju letjeti i noću – rekao je ministar zdravstva RH.

Dakle, nije u pitanju teorija zavjere, nije pogreška, nije ništa loše napravljeno, samo je u

Važno je istaknuti da je HHMS od 30. ožujka do danas obavio 147 hitnih medicinskih "letačkih" intervencija (dnevnih) i na taj je način ova, nova služba već opravdala svoje postojanje.

image

HHMS u akciji

Goran Šebelić/Cropix

No i dalje, do 1. srpnja ove godine, dok HHMS helikopteri ne počnu letjeti noću, u akciji će biti i helikopteri HRZ-a za noćne medicinske letove.

Kada su u pitanju helikopteri HRZ-a, važno je istaknuti da je u od 30. ožujka do 28. svibnja ove godine HRZ zaprimio 53 zahtjeva za hitni zračni medicinski prijevoz, i to 28 s otoka Krka i 25 iz vojarne u Divuljama te tri zahtjeva iz Operativnog centra civilne zaštite za prijevoz životno ugroženih pacijenata iz bolnice u bolnicu.

S otoka Krka realizirano je 28 zahtjeva, a četiri zahtjeva nisu realizirana zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta. Iz vojarne u Divuljama realizirana su 24 zahtjeva, a jedan nije  također zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta.

Iz MORH-a su napomenuli kako od 1. travnja 2024. Oružane snage RH, odnosno HRZ, provode hitni zračni medicinski prijevoz s otoka Krka i iz vojarne Divulje samo u vremenu smanjene vidljivosti, odnosno noću, od 19 do 7 sati.

Ministarstvo: Potrebno je skupiti iskustva...

Ovo su u povodu noćnog letenja HHMS-a, među ostalim, napisali u odgovoru iz Ministarstva zdravstva (MIZ).

"Prema zahtjevima propisanim u Dokumentaciji o javnoj nabavi i Ugovoru o uslugama, noćne operacije Helikopterske hitne medicinske službe (HHMS) za baze Split i Rijeka započet će 1. srpnja ove godine, što je u skladu s ugovorenim rokom. Pri izradi Dokumentacije o javnoj nabavi za HHMS usluge posebna pažnja je bila posvećena sigurnosnim aspektima koje propisuje EU zakonodavstvo za HHMS.

S obzirom da se radi o novoj usluzi u RH, koja zahtijeva prethodno upoznavanje prostora, mjesta za slijetanje, prikupljanje znanja i iskustava od strane HHMS posade, odluka stručnog tima bila je da noćne operacije započnu tri mjeseca kasnije od dnevnih operacija u skladu s periodom potrebnim za ispunjavanje sigurnosnih uvjeta. Do tada noćne letove nastavljaju obavljati helikopteri Hrvatskog ratnog zrakoplovstva temeljem Sporazuma o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza unesrećenih ili oboljelih osoba."

Osim 147 letačkih intervencija od 30. ožujka, piloti HHMS-a i njihove posade identificirali su dodatnih 100 mjesta za slijetanje helikoptera na otocima i udaljenim područjima, što je u skladu s dobrim praksama drugih država članica EU-a, s naglaskom na kvalitetu usluge, kao i geografsku pokrivenost cijelog teritorija u okviru standarda zlatnog sata.

 

 

 

 

 

 

 

 

16. lipanj 2024 19:22