StoryEditorOCM
RegionalMEGDAN NA KRŠU

Zagoru trese žestoka borba bikova, pitali smo vlasnike je li to zlostavljanje: ‘Više se brinemo o njima nego o ženama!‘

Piše Frano Kiso
8. travnja 2024. - 21:17

Bili smo u Dicmu na tradicionalnoj koridi koja se ove godine, za razliku od prethodne, odvila u savršenim vremenskim uvjetima, a to je dokazao i broj gledatelja.

Bikovi iz raznih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine dovedeni su na megdan, dok su ljubitelji borbi već od prijepodneva hrlili u Sičane kako bi posvjedočili nizu najavljenih dvoboja.

Braća Kokan već više od 20 godina organiziraju koridu na Mali Uskrs, a kako nam priznaje jedan od braće - velika je muka sve to staviti na noge i realizirati duele.

- Volimo ovaj sport i brinemo se o bikovima više nego netko o svojim ženama. Svaki dan se jednom biku treba posvetiti dva do tri sata - kaže nam Jakov Kokan koji jeuključio u borbe i svoja četiri bika.

image

Jakov Kokan, organizator koride u Dicmu

Slobodna Dalmacija

- Sve borbe životinja su zabranjene u Hrvatskoj osim tradicionalnih borbi bikova. Štitimo ih, ne oštrimo rogove i nema opasnosti. Više krvi ćete naći u boksačkom ringu nego u ovim borbama - odgovara naš domaćin na pitanje o potencijalnom zlostavljanju bikova i osudama iz udruga za zaštitu životinja.

Kukan, Sultan, Peran, Šaronja i brojni drugi ukrstili su rogove na ograđenom polju simbolično nazvanom Santiago Bernabeu Arena Dicmo, a jedan od njih je i mlađahni Jelenko iz Ciste Provo.

image
Slobodna Dalmacija

- Po cile dane brinem o njemu i to može samo netko tko voli životinje. Borbe su bikovima u nagonu, a da žive u prirodi zbog svojih borbi ne bi doživjeli ni pet godina. Mi im produžujemo životni vijek, mazimo ih i pazimo - kaže nam vlasnik Jelenka.

Oko formirane arene okupile su se tisuće ljudi, bilo tu i mnoštvo djece koja su bez straha kružila oko bikova, a zrakom su odjekivali navijački poklici, motori ražnjeva s janjcima i rika razjarenih bikova.

A kako je sve skupa izgledalo u nedjelju u Dicmu i što su nam sve rekli prisutni gledatelji i vlasnici bikova, pogledajte u priloženom videu.

26. travanj 2024 12:49