StoryEditorOCM
RegionalRAZVOJ 2021.-2027.

Zadarska županija prva usvojila Plan razvoja otoka, temelj za povlačenje 25,6 milijuna bespovratnih eura

Piše Promo/zadarski.hr
28. rujna 2023. - 19:06

Zadarska županija prva je županija u Hrvatskoj koja je izradila i usvojila Plan razvoja otoka Zadarske županije 2021.-2027. te Teritorijalnu strategiju razvoja otoka kao dodatak Planu razvoja Zadarske županije 2021.–2027.

Donošenje ovog dokumenta, kojeg je usvojila Županijska skupština Zadarska županije, jedan je od glavnih preduvjeta za provedbu Integriranog teritorijalnog programa (ITP) za otoke u okviru kohezijske politike Europske unije, odnosno preduvjet povlačenju bespovratnih sredstava namijenjenih otocima Zadarske županije. Za razvoj pametnih i održivih otoka u ITP-u na nacionalnoj razini je izdvojeno ukupno 150 milijuna eura, a od toga je 25,6 milijuna eura bespovratnih sredstava koja će biti na raspolaganju za otoke iz Zadarske županije. Sredstva su namijenjena jedinicama lokalne samouprave i javnopravnim tijelima, a isključivo za javnu infrastrukturu.

image
/Shutterstock

Zadarska županija prva je županija u Hrvatskoj koja je izradila i donijela ovaj dokument, a koji je obavezan za svih sedam obalno-otočnih županija. Plan razvoja otoka Zadarske županije iznimno je važan dokument strateškog planiranja, koji otvara mogućnost korištenja zasebne alokacije namijenjene razvoju otoka u vrijednosti 25,6 milijuna eura. Prilika je to za napredak naših otoka, ali i cjelokupnog prostora Zadarske županije.

Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA izradila je dokument. Županijska skupština Zadarske županije donijela je odluku o pokretanju postupka izrade dopune Plana razvoja Zadarske županije 2021.-2027. 29. studenog 2022. godine i ovlastila Agenciju za izradu strateškog dokumenta.

image

Ravnateljica ZADRA NOVE Marina Dujmović Vuković
 

Jure Miskovic/Cropix

Ravnateljica Agencije ZADAR NOVA, Marina Dujmović Vuković istaknula je kako je u izradi Teritorijalne strategije korišten pristup ”odozdo prema gore“ čime se omogućilo predstavnicima otočnih zajednica izravan utjecaj na odabir područja ulaganja te kreiranje smjerova razvoja uz suradnju s regionalnim koordinatorom Agencijom ZADRA NOVA, predstavnicima Zadarske županije, kao i predstavnicima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te svih članova Radne skupine - Otočnog partnerstva. Otočno partnerstvo je tijelo koje se sastoji od 37 članova i u njemu su uz predstavnike Zadarske županije i jedinica lokalne samouprave koje u svom sastavu imaju nastanjene otoke, predstavnici službi koje rade i nude usluge na otocima, tj. predstavnici javnog, privatnog i civilnog sektora koji djeluju na otocima.

Predstavnici općina i gradova koji u svom sastavu imaju otoke sami su predlagali projekte za definiranje prioritetnih ulaganja.

image

Božidar Longin, zadarski župan

Luka Gerlanc/Cropix

Župan Longin: To otvara neizmjerne mogućnosti za dodatni razvoj naših otoka

S obzirom na činjenicu da u Zadarskoj županiji imamo 150 otoka i otočića, jasno je da su nam otoci uvijek u fokusu te da je jedan od naših temeljnih ciljeva zadržavanje stanovnika na njima. A da bi stanovnici ostali, potrebno je osigurati kvalitetne životne uvjete, s naglaskom na kvalitetnu infrastrukturu i radna mjesta. Zadarska županija jedna je od onih koja zasigurno najviše ulaže u infrastrukturu svojih otoka. Naravno, za sve te investicije potrebna su značajna financijska sredstva, a najveći novac za razvojne projekte i dalje nam stoji na raspolaganju iz europskih fondova. To je novac kojega treba opravdati dobrim i kvalitetnim projektima, a upravo nam se izradom nove Teritorijalne strategije razvoja otoka Zadarske županije otvara velika prilika za nastavak provođenja razvojnih projekata korištenjem sredstava iz Integriranog teritorijalnog programa.

Posebno sam zadovoljan što je Zadarska županija prva među sedam obalno-otočnih županija koja se uspješno prijavila na otvoreni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije osiguravši suglasnost Ministarstva na konačnu verziju Teritorijalne strategije razvoja otoka. Na taj se način ujedno potvrdila i spremnost Županije za sudjelovanje u aktivnostima opisanima u okviru ITP-a za otoke.

Ovaj dokument otvorit će nam mogućnost korištenja zasebne alokacije namijenjene razvoju otoka u vrijednosti 25,6 milijuna eura, odnosno uz sufinanciranje nešto više od 30 milijuna eura. To otvara neizmjerne mogućnosti za dodatni razvoj naših otoka, ali i cjelokupnog prostora Zadarske županije. Uvjeren sam da ćemo kroz sinergiju s našim općinama i gradovima uspješno iskoristiti ta sredstva – poručio je župan Božidar Longin.

26. lipanj 2024 16:05