StoryEditorOCM
RegionalPOVRATAK KORIJENIMA NAKON POLA STOLJEĆA

Vrlikom će ponovno odzvanjati olipski tanac!

Piše A. Vučetić Škrbić
12. srpnja 2017. - 21:00
olib

Kulturno umjetnička udruga "Zora" s otoka Oliba ove subote, 15. srpnja, gostovat će na foklornim susretima u Vrlici. Ovo je prvi put da će se poznati olipski ples, ili kako ga zovu tanac, izvesti u Vrlici, mjestu odakle su Olibljani prije dalekih 500 godina odselili pred Turcima i naselili ovaj otok u zadarskom arhipelagu.

- Za nas to puno znači jer se vraćamo svojim korijenima i zavičaju, mjestu odakle smo izvorno potekli i gdje sada možemo predstaviti svoju kulturnu baštinu koju smo izgradili i sačuvali na našem Olibu u zadnjih pola stoljeća- kaže nam tajnica "Zore", Irena Budeša Gagić.

U Vrlici će, u svojim tradicionalnih narodnim nošnjama, nastupiti 30-ak Olibljana koji će uz harminikaša Damira Radova, koji još uvijek baštini tradicionalni način sviranja ovog instrumenta, izvesti svoj poznati ples.

Nakon gostovanja Olibljana, za tjedan dana, Vrličani će im uzvratiti svoj posjet pa će 23. srpnja na otoku Olibu, u pravoj ljetnoj fešti plesa, folklora i dobrog raspoloženja, održati folklorna večer. Ova olipska udruga, koja ove godine slavi svoj 19. rođendan, dobitnik je nagrade „Zlatna Kanica“ za najljepšu i najoriginalniju nošnju u zadarskoj regiji, ali i brojnih drugih priznanja za folklorne aktivnosti.

Do sada su producirali i tri predstave: „Testament“, „Otkup Oliba“ i Ognjišća“, koje glumci amateri izvode na jedinstvenom olipskom dijalektu. Tako će biti i ove godine pa će se na otoku kroz razne programe i volonterski rad posebno obilježiti Dan Oluje, 5. kolovoza, kada Olibljani oživljavaju tradicionalno okupljalište za ples poznatije kao Kolo.

15. lipanj 2024 03:18