StoryEditorOCM
RegionalAKCIJA MASLENICA

Ususret 31. obljetnice vojno-redarstvene operacije proslavljen Dan općine Jasenice: na svečanoj sjednici dodijeljena priznanja...

Piše Zadarska županija/ ZL
19. siječnja 2024. - 18:38

Ususret obilježavanju 31. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica, svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen je Dan općine Jasenice.

Od podizanja hrvatska zastave na Masleničkom mostu prošla je 31 godina. Akcije Maslenica, koja se obilježava 22. siječnja, značila je ponovno spajanja sjevera i juga Hrvatske, a za prognanike iz okolnih mjesta značila je povratak kući.

Predsjednica Općinskog vijeća Anamarija Maruna otvorila je Svečanu sjednicu istaknuvši da je akcija Maslenica označila prekretnicu u Domovinskom ratu. Prisjetila se civila koji su u Mekim Docima skončali 18. prosinca 1991. godine, te sedmero mještana koji su ubijeni 26. siječnja 1993. u Zatonu Obrovačkom.

Osvrnuvši se  na proteklu godinu u kojoj je Općina Jasenice izglasala najveći proračun u svojoj povijesti Maruna je rekla:

„Iza nas je intenzivna godina, godina koja je revidirana od strane raznih inspekcija. No, veseli činjenica da su im u konačnici zaključci isti, da radimo transparentno i u skladu sa zakonima RH“,  istaknula je predsjednica Općinskog vijeća.

Načelnik  Općine Jasenice Stipe Vulić  uz ostalo je istaknuo:

„Otkako smo preuzeli upravljanje općinom, prolazili smo dobre i loše trenutke. S obzirom na trenutnu situaciju u Hrvatskoj, na probleme s radnom snagom i iseljavanjem, veći fokus moramo staviti na kvalitetne ljude, koji su spremni napraviti dodatnu vrijednost u svojoj Hrvatskoj.

U protivnom sve projekte koji se realiziraju diljem zemlje neće uživati i koristiti oni koji bi trebali. Krajnje je vrijeme da prestanemo biti društvo podjela. Različita mišljenja nužna su za demokraciju, ali cilj bi nam trebao biti bolja Hrvatska i očuvanje našeg identiteta. Svi oni koji su ginuli za našu domovinu, nisu ginuli za podjele“, kazao je Vulić.

Osim najambicioznijeg proračuna u povijesti općine, Vulić je istaknuo i pozitivan prirodan prirast, koji se u općini bilježi po drugu godinu zaredom.

„Godine 2022. našli smo se na osmom mjestu po prirodnom prirastu u Hrvatskoj, a u županiji smo bili jedna od dvije jedinice lokalne samouprave koje su imale pozitivan prirast. Za 2023. čekamo konačne brojke, ali 22 novo rođenih Jaseničana ulijeva nadu da će biti pozitivne“, istaknuo je Vulić.

Uz specijalnu policiju i ostale hrvatske branitelje, četiri zime i pet ljeta na Velebitu provela je Planinska satnija Starigrad-Seline i 7. domobranska pukovnija. Brigadir Danijel Kotlar, zapovjednik 7. domobranske pukovnije Zadar i 113. brigade, prisjetio se operativnih detalja akcije Maslenica, koju je opisao kao lokalnu i općehrvatsku akciju koja je i braniteljima i narodu vratila nadu.

„Akcija Maslenica izvedena je u tajnosti, a izviđanja i pripreme započeli su u prosincu. U jednom od izviđanja poginula su dva branitelja, a devetero je osoba ranjeno.

Branitelji krenuli s 3960 ljudi, a nasuprot je bilo 4400 četnika. U napadu omjer mora biti tri naprema jedan, nas je prema tome trebalo biti 14 tisuća. Nismo bili dorasli u opremljenosti, međutim odlučnost i kvalitetno planiranje rezultirali su time da su u prva četiri dana svi strateški ciljevi bili odrađeni“, rekao je Kotlar.

Dodao  je da je  u prva četiri dana akcije poginulo 27 hrvatskih branitelja te da su najžešće bitke trajale dva mjeseca. Istaknuo je da je u ta dva mjeseca poginulo 127 branitelja. Tijekom 1991. godine u Zadarskoj županiji poginulo je 112 branitelja, 1992. njih 75, 1993. godine ukupno 227, 1994. poginulo je 28 branitelja, a 1995. njih 2.

Osim predstavnika branitelja i članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja, svečanoj sjednici nazočili su izaslanik predsjednika Sabora RH  saborski zastupnik  Rade Šimičević, izaslanik predsjednika Vlade RH Vlade zamjenik župana  Šime Vicković, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja  Marko Ratković, potpredsjednik Županijske skupštine Zadarske županije Željko Šoša, načelnik Općine Kloštar Podravski Siniša Pavlović te brojni prijatelji općine.

Zamjenik župana Šime Vicković istaknuo je da se Općina Jasenice iz godine u godinu razvija. Naglasio je dobru suradnju Županije sa svim jedinicama lokalne samouprave te naveo aktivnosti na području općine Jasenice u kojima je Zadarska županija dala svoj doprinos, poput subvencioniranja smještaja u domovima i pomoći u kući za žitelje treće životne dobi.

„Za kvalitetan život, ali i svaki razvoj gospodarstva, komunalna je infrastruktura od velikog značaja. Istaknut ću da su naša Županijska lučka uprava te Županijska uprava za ceste vrijedno obavljale svoj posao održavanja cesta te ulaganja u lučku infrastrukturu. Uređen je dio rive u Maslenici, a pomogli smo uređenje plaže. Financijski smo pomogli i izdavanje monografije o ovom lijepom mjestu.

Županija skrbi i o ovdašnjoj osnovnoj školi u kojoj, uz one redovne, financiramo i izvannastavne aktivnosti. Također, prošle je godine sufinancirana sanacija školskog igrališta u Rovanjskoj, kao i projektna dokumentacija za dogradnju škole. 

Naša razvojna agencija ZADRA NOVA pružila je stručnu podršku Općine u pripremi projekta Spomeničko obilježje u Jasenicama, kao i u pripremi projekta opremanja školskog športskog igrališta u Maslenici“, istaknuo je zamjenik župana Šime Vicković.

Saborski zastupnik Rade Šimičević zahvalio je hrvatskim braniteljima i naglasio da je ova sveta zemlja natopljena krvlju hrvatskih branitelja te da se ne smije dopustiti da drugi pišu i iskrivljuju hrvatsku povijest.

„Živimo u globalnoj krizi, od pandemije do ratova, no Vlada s predsjednikom Andrejom Plenkovićem na čelu čini sve da se krize obuzdaju“, kazao je Šimičević.

Na svečanoj sjednici, općinski načelnik Stipe Vulić i predsjednica Općinskog vijeća Anamarija Maruna dodijelili su priznanja za promicanje i očuvanje vrednota Domovinskog rata te jedno priznanje za postignuće na području zaštite okoliša: Ivanu Matiću za cjelokupno postignuće na području zaštite okoliša, a za promicanje i očuvanje vrednota Domovinskog rata, odnosno za cjelokupno postignuće u Domovinskom ratu priznanje je primio Hinko Brendejz. Poshumno su priznanja dobili Dragan Šarlija, Jure Božić, Ivan Rončević, Ante Šarić Bare, Ivica Knežević, Frane Knežević i Borko Šarlija. U njihova imena, odlikovanja su primili članovi obitelji.

27. travanj 2024 18:01