StoryEditorOCM
RegionalGODINA ZA ZABORAV

Urod masline u Zadarskoj županiji znatno slabiji nego lani, dosta toga "obralo" je i jako jugo, a zadnjih dana navalila je maslinova muha!

Piše M.K.
25. listopada 2023. - 18:18

Masline su urodom podbacile na zadarskom području, a osim podbačajem, lošu godinu mogao bi obilježiti i napad maslinove muhe zadnjih dana, pa će ovogodišnja maslinarska godina, osim u nekim izuzetnim slučajevima, biti za zaborav - slažu se maslinari, vlasnici uljara i stručnjaci.

Željko Vrsaljko, vlasnik poznate Uljare Nadin kaže kako posla uglavnom nema. Uljara, za razliku od prošlih godina kad se radilo "u tri smjene" sada radi uglavnom u poslijepodnevnim satima. Jednostavno, uroda nema, pa tako niti maslinara koji dovoze plodove na preradu.

- U odnosu na lani, 20 do 25 posto, to je realnost. Ono što se prerađuje, tko ima zdrav plod i ulja su dobra, randmani također, ali zadnjih dana ima napada maslinove uhe. Prve masline koje smo prerađivale, bila su jako dobra ulja, ali sada je učestala kiša, muha radi svoje, tako da je pitanje što će dalje biti. Uglavnom radi se poslijepodne od 16 sati pa do navečer i to je to. Godina za zaborav - oslikava situaciju Vrsaljko.

- Kod nas je urod solidan, nije kao prošle godine, ali nije niti podbačaj. Imali smo problema s jakoim jugom koje nam je pomlatilo 5 do 6 tona ploda što će prouzročiti i veliku štetu. Inače su masline dobre i zdrave, nije urod kao lani, ali je solidan. Primjenujemo agrotehničke mjere prema savjetima struke i prema standardima za eko markicu, tako da većih problema s kvalitetom nismo imali, osim štete od spomenutog juga - kaže Radoslav Bobanović iz PZ Masline i vino Tinj - Polača.

Da je situacija šarolika s urodom, ali uglavnom slabija nego lani, slaže se i Željko Pavlović, viši stručni savjetnik u Upravi za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Zadarske županije. Naslutilo se to i ranije, a vrijeme berbe pokazalo je nažalost da će maslina ove godine dati znatno manje ulja nego lani koja je uz to bila i rekordna godina.

- Ima maslinika gdje je urod slabiji za 30 do 40 posto, pa sve do maslinika koji su praktično bez uroda. Ono što je vidljivo zadnjih 15 do 20 dana je da u maslinicima s većim urodom oblice u priobalnom dijelu prisutna treća generacija maslinove muhe. Napad je zadnjih dana dosta žestok, a i olujno jugo je dosta toga "pobralo" i oborilo plodove na pod, trako da će godina zbilja biti za zaborav s velikim podbačajem. Lani smo na zadarskom području imali procjene od 9,5 tisuća tona uroda, ove godine moglo bi se ubrati oko tri tisuće tona. Cijena meljave ostala je 25 centi što je na razini prošle godine, ali je urod smanjen. Što se tiče napada maslinove muhe, najviše je izražen uz obalu gdje je veći postotak vlage, dok je u zaleđu taj intenzitet manji - zaključuje Pavlović

03. svibanj 2024 11:48