StoryEditorOCM
RegionalPROVALJIVALI U REZERVOARE DILJEM ŽUPANIJE

Ukrali 5 735 litara dizel goriva, pa dobili uvjetne kazne

Piše B.S.
14. rujna 2017. - 23:11
lop00

Zbog krađe čak 5 735 litara dizel goriva iz niza teretnih kamiona, rovokopača i bagera na području Zadarske županije, na uvjetne kazne zatvora na Općinskom sudu u Zadru nepravomoćno su osuđeni 27-godišnji M.K. i 29-godišnji A.K. iz Slivnice donje. Optužnicom Općinskog državnog odvjetništva u Zadru (ODO) teretili su se da su dizel gorivo krali od 17. srpnja 2010. do 21. studenog 2011. tako što su podesnim alatom provaljivali u rezervoare teretnih vozila u vlasništvu 12 zadarskih tvrtki i dvije privatne osobe.

Nepravomoćnom presudom suca Tomislava Šimića, prvooptuženi M.K. osuđen je na uvjetnu kaznu od godine dana zatvora s rokom kušnje od tri godine, a drugoptuženi A.K. na uvjetnu zatvorsku kaznu godinu dana s rokom kušnje od pet godina. Uz njih je na uvjetnu kaznu od tri mjeseca zatvora s rokom kušnje od godinu dana osuđen i 63-godišnji J. K. (63) koji je od mladića u Donjoj Slivnici u tri navrata kupio ukupno 60 litara dizel goriva po cijeni od pet kuna po jednoj litri, znajući da su se do goriva domogli krađom.

Tijekom suđenja su priznali kazneno djelo i izrazili kajanje. U roku od godine dana moraju platiti 18 416 tisuća kuna šestorici oštećenika koji su podnijeli imovinsko pravni zahtjev. Iznos oduzete imovinske koristi kod oštećenika koji nisu podnijeli imovinsko pravni zahtjev utvrđen je zbrajanjem štete. Utvrđeno je tako da su krađama goriva ostvarili imovinsku korist od 27 tisuća kuna koju moraju u roku od 15 dana solidarno uplatiti u proračun RH.

Dvojac je, prema optužnici, počeo "operirati" sredinom srpnja 2010. u Benkovcu gdje su iz kamiona u čiji su rezervoar provalili podesnim alatom uzeli ukupno 80 litara dizel goriva u vlasništvu poduzeća Benković d.o.o. U veljači su u Benkovačkom Selu iz nezaključanog rezervoara kamiona marke Volvo uzeli 100 litara dizel goriva u vlasništvu poduzeća Georad d.o.o., dok su u ožujku na trasi plinovoda u Popovićima iz nezaključanog rezervoara bagera uzeli 380 litara dizel goriva u vlasništvu poduzeća Georad d.o.o..

Na trasi plinovoda u Pristegu iz nezaključanih rezervoara kamiona, bagera i agregata uzeli su ukupno 760 litara dizel goriva i dva akumulatora. Najviše goriva su ukrali u Benkovačkom Selu gdje su najprije razbili prozor zatvorenog skladišta, te iz radnih strojeva i kamiona, kao i iz PVC kanti, uzeli ukupno 1700 litara dizel goriva u vlasništvu poduzeća Granit – Tokić d.o.o. 

15. listopad 2024 13:32