Stožer civilne zaštite je u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom, od petka donio odluku da nakon ponoći na deset dana obustavlja rad svih ugostiteljskih objekata iz kategorije barovi. S obzirom da veliki udio novooboljelih čini mlada populacija, noćni klubovi, noćni barovi, disco-barovi i caffe barovi zatvaraju se u 24 sata.
Ovo je ne mali udarac za turizam, a sezona koja se napokon počela buditi opet je poljuljana. Popričali smo s nekoliko vlasnika i djelatnika ugostiteljskih objekata na rivi o spomenutoj epidemiološkoj mjeri i njihovo gledanaju na cijelu situaciju. Nismo čuli puno lijepih riječi o tome. Dapače...
Suvlasnik bara i restorana “Antique“ Sandro Jelavić odmah je primijetio kako je odluka Stožera ostavila priličnog traga na poslovanje.
- Manje je ljudi u baru i slabije prometujemo. Gosti su dosta ukočeniji i manji je interes jer nakon šta popiju piće nemaju gdje izaći. Snalazimo se kako znamo - kazao je Sandro koji nam nije propustio kazati da se svih odluka Stožera maksimalno pridržava.
Voditelj Caffe Bara “Dujam“ Josip Ramadža smatra da unatoč nezavidnoj situaciji barova, gostiju ipak ima. Ne previše, ali ih ima. I da im daju maksimalnu pažnju i uslugu.
- Dajemo sve od sebe i iznimno smo radišni, izvlačimo najbolje iz ove sezone – iskreno je kazao Ramadža.
Međutim, je li Stožer detaljno promislio prije nego što je donio ovakve mjere? Nekim našim sugrađanima nije promakao teški previd Stožera, a taj je da ugostiteljski objekti iz skupine “restorani“ ne ulaze u objekte zahvaćene mjerama te mogu raditi do dva sata ujutro!? Kako su pojedini ugostiteljski objekti na rivi registrirani kao restorani jer manjim dijelom svog poslovanja poslužuju laganu hranu, a osnovna djelatnost im je kafić i klub, jer se u njima održavaju noćne zabave i koncerti, dolazimo u neugodnu situaciju.
Budući da se svi barovi, sukladno novim mjerama, zatvaraju u ponoć, velike skupine turista i gostiju iz cijelog grada dolaze u nekoliko “restorana“ čime se stvara vrlo opasna epidemiološka situacija.
Paradoksalno, zbog velikog broja ljudi u prostorima manjim nego noćni klubovi umjesto da se zaštiti populacija, ozbiljno se povećava opasnost od novog žarišta i znatno većeg broja zaraženih. Na ovaj način poštivanje socijalne distance je diskutabilno, a u objektima registriranih kao “restorani“ epidemiološke preporuke “padaju u vodu“.
Konobar Slaven, jedan od djelatnika restorana “Terminal F“ dao nam je svoje viđenje cijele situacije.
- Radimo do jedan svaki dan jer poslužujemo hranu. Taj zadnji sat vremena “gorimo“ jer se u ponoć prazne svi lokali, barovi i klubovi. Također, gosti se druže po apartmanima i ulici – rekao je Slaven i dodao kako je na ovaj način mogućnost zaraze jednaka, ako ne i veća nego kada su klubovi bili otvoreni. Stožer je trebao dopustiti rad ugostiteljskim objektima do prvog rujna, jer je grad živnuo i ljudi su mogli zaraditi pristojan novac. Ovako će ljudi ići na biro, a po pitanju sigurnosti ništa nije učinjeno - zaključio je mladi djelatnik i naveo nas na promišljanje o tome je li Stožer ipak napravio propust pri donošenju svoje odluke.