StoryEditorOCM
RegionalMISNO SLAVLJE

U Vukšiću proslavljena svetkovina nebeske zaštitnice Vukšića: Sveta Kata - baca snig za vrata!

Piše Marko Ledenko - Mane
26. studenog 2022. - 12:55

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi sv. Kate 25. studenog 2022., uz sudjelovanje mnoštva vjernika iz župe i okolnih mjesta, proslavljena je nebeska zaštitnica Vukšića sv. Kata, djevica i mučenica. Misno slavlje predvodio je fra Mario Radman gvardijan i župnik sv.Ante Padovanskog u Šubićevcu iz Šibenika u koncelebraciji s domaćinom fra Božom Mandarićem. Za vrijeme slavlja mješoviti crkveni zbor pjevao je liturgijske skladbe na prepoznatljivom tradicijskom napjevu čuvene „Vukšićke mise„

- Slaveći svetu Katarinu, slavimo kršćansku mučenicu, a mučenici nas uvijek dodiruju, uvijek nas se tiču. Ime Katarina znači „čista„. Ona svojim mučeništvom pročišćuje pogled svakog kršćanskog naraštaja, da nas ne zaslijepi ništa što u konačnici ponižava ljudsko dostojanstvo. U svim našim tegobama ona nas zagovara hrabreći nas riječima svetog Pavla, da nas „ništa ne može rastaviti od Kristove ljubavi„ kazao je u nadahnutoj propovijedi fra Mario Radman.

Na kraju misnog slavlja župnik fra Božo Mandarić zahvalio je fra Mariju Radmanu na predivnoj propovijedi i riječima poticaja i ohrabrenja, crkvenom mješovitom zboru, nazočnim vjernicima i svima koji su svojom aktivnošću i doprinosima pomogli na bilo koji način u proslavi svetkovine sv. Kate. Nakon svete mise, prema običaju, vjernici su zajedno ispred crkve zapjevali Vukšićku himnu „Sveta Kate visoka zvonika, Vukšiću si i ponos i dika“. Gosti i uzvanici su zatim otišli na svečani blagdanski ručak kod svojih prijatelja i rodbine.

U poznatom vukšićkom caffe baru Čevulja, poznata muška pjevačka skupina Vukšićki bećari uz pratnju harmonikaša Mate Šegote i Nikole Tokića, napravili su veselu atmosferu za pamćenje i proslavili feštu svoje nebeske zaštitnice sv Kate. U narodu inače postoji poslovica „Sveta Kata baca snig za vrata“. U novije vrijeme ta poslovica u Vukšiću ne vrijedi, jer zadnji put snijeg u Vukšiću padao je 2020. godine.

Tijekom Domovinskog rata pobunjeni Srbi do temelja minirali su dvije mjesne crkve sv. Kate, staru crkvu koja potječe iz 18. stoljeća s koje su odnesena dva zvona i do danas nisu pronađena, te novu crkvu sv. Kate, podignuta je 1987.g u blizi stare crkve. Na njezinim temeljima podignuta je nova crkva s novim zvonikom 2005. godine.

24. travanj 2024 17:08