StoryEditorOCM
RegionalMALI VAKULA

U unutrašnjosti Dalmacije idućeg vikenda - pakleno, ponegdje i do 35°C! Na obali taman ugodno za kupanje, evo prognoze

Piše IVAN ŠOLIĆ
4. lipnja 2024. - 16:24

Veseli se i raduj se puče dalmatinski, kolo sreće (atmosfersko) se okreće! 

Nakon lokalno izraženijih nestabilnosti u Dalmaciji u drugom dijelu nedjelje, te naročito tijekom ponedjeljka - kada je mjestimice u kratkom razdoblju pala vrlo obilna kiša koja je prouzročila ulične bujice (kao npr. u Vodicama) - konačno je uslijedila stabilizacija atmosfere nad Dalmacijom i ona će, zasigurno, potrajati do konca ovog tjedna.

S jugozapada Sredozemlja u Dalmaciju će po visini pritjecati sve topliji zrak. Prema raspoloživom prognostičkom materijalu, vrhunac prvog ovosezonskog zagrijavanja (30-ice u travnju su bile izvan sezone, zar ne?) očekuje nas za vikend, kad bi se +30°C moglo mjeriti i uz obalu.

Najtoplije će ipak biti u kotlinama unutrašnjosti Dalmacije, Knin bi u nedjelju mogao mjeriti vrućih 33°C, pa ukoliko vas put nanese u Zvonimirov grad morat ćete potražiti debelu hladovinu i osvježenje.

Još sutra su moguće dnevne nestabilnosti u vidu kratkotrajnog grmljavinskog pljuska u poslijepodnevnim satima, uglavnom u Zagori, dok je mogućnost za takvo nešto u drugom dijelu tjedna puno manja. I dok će u Zagori u drugoj polovici tjedna biti relativno stabilno vrijeme, u Zagorju, čini se, u petak bi lokalno moglo biti izraženijeg nevremena, što signaliziraju pojedini visokorezolucijski prognostički modeli. (Ukoliko se takav trend na prognostičkim kartama nastavi, ne sumnjamo, uključit će se meteoalarm.)

image

Vrućine stižu naočigled

meteociel.fr

Velike vrućine u unutrašnjosti, uz obalu savršeno vrijeme 

U kontinentalnom dijelu, naročito na prostoru Slavonije te područjima uz Savu, već u četvrtak nas čekaju vrući dani uz temperature zraka u meteorološkom zaklonu (u hladu) i do 33°C. U četvrtak će u kontinentalnom dijelu zemlje biti još vruće, a prema vikendu će temperatura zraka ići čak do 35°C. 

Da Dalmacija ima savršenu klimu pokazati će se i u danima koji slijede. Bit će obilje sunčana vremena, uz postepen porast temperature zraka (i za to ti, more, hvala!) koja će za vikend biti prava ljetna i, konačno, dovoljna da i oni malo manje hrabri potraže osvježenje u moru. Bez obzira što vrijednosti temperatura zraka u Dalmaciji neće biti na razini onih iz Slavonije, nemojte se opustiti, sa Suncem i UV-zrakama uvijek valja biti na oprezu!

image

Vrhunac vrućine u nedjelju

meteociel.fr

Poremećaj vremena idućeg tjadna?

Sa sjevera bi u idućem tjednu moglo stići osvježenje, ali baš vam ne želimo kvariti dobro raspoloženje zbog već najavljenog ljeta. Stoga, odgodit ćemo analizu vremenskih (ne)prilika u idućem tjednu za još koji dan.

Isto tako, sezonskim prognozama usprkos, trenutno se ne vide izraženi signali za znatnija odstupanja temperature zraka od prosjeka u lipnju.

19. lipanj 2024 14:14