StoryEditorOCM
RegionalUSPJEŠNA SURADNJA

U politički najizazovnijoj godini Općina Vir uspjela je zaštititi vrtić, djelatnice ‘Smješka‘, virske mališane i njihove roditelje

Piše Kažimir Škrbić
4. prosinca 2023. - 21:24

U multimedijalnoj dvorani Dječjeg vrtića Smješko u ponedjeljak se službeno predstavila nova ravnateljica Maja Lipovac. Na maloj svečanosti uz podršku svih odgajateljica i djelatnica Smješka, te bivših ravnateljica Jagode Radović Mrkić i Julijane Begonje (Ivana Bašić bila je spriječena u dolasku), ravnateljica Lipovac zahvalila se na povjerenju i izboru. Gotovo 13 godina Lipovac je provela kao odgajateljica u virskom vrtiću, a na novoj dužnosti nalazi se od početka prosinca.

– Nadam se nastavku uspješne suradnje s Općinom Vir koja je naš osnivač i zahvaljujući kojoj traje ova naša lijepa priča – kazala je nova ravnateljica obraćajući se kolegicama i predstavnicima Općine Vir i Općinskog vijeća Općine Vir. Svojim dolaskom i podrškom novoj ravnateljici, načelnik Općine Vir Marino Radović, općinski vijećnici Antonio Vučetić, Rajko Radović i Srđan Liverić (direktor virske Turističke zajednice) te posebni savjetnik u Općini Vir Kristijan Kapović, potvrdili su važnost i elementarnost ove odgojno-obrazovne ustanove za virsku općinu.

– Nakon što je početkom godine općinski proračun sveden na tehničko održavanje zbog nezakonitosti koju je provela tadašnja većina u Općinskom vijeću, našli smo se u nezavidnoj situaciji. Morali smo donijeti odluku na koji će način vrtić funkcionirati – kazao je načelnik Radović podsjećajući kako bi u slučaju da su roditelji morali sufinancirati rad vrtića, njegova ekonomska cijena bila oko 200 eura.

– Druga je opcija bila da bi zbog očekivano manjeg broja korisnika vrtića, po prilici za 50 posto, moramo otpuštati polovicu djelatnica. No uspjeli smo u okvirima tehničkog proračuna zadržati sve djelatnice te osnovnu premisu naše socijalne i demografske politike da vrtić radi u punom kapacitetu i da je besplatan. Godina je bila izazovna, ali smo uspjeli zaštiti vrtić – istaknuo je virski načelnik. To nije jedina ostvarena dobrobit za sve stanovnike otoka, posebno mlade obitelji i roditelje čija su djeca korisnici usluga Smješka, nego i za vrijedne, obrazovane i stručne djelatnice Smješka kojima Općina Vir planira povećanje osobnih primanja.

– Predvidjeli smo od početka 2024. veće plaće za djelatnice vrtića, jer je evidentno kako ih zaslužuju. Plaće će biti 10 posto veće od županijskog prosjeka zaposlenika u vrtićima – dodao je načelnik Radović podsjećajući kako je briga za bližnje, djecu, mlade, školarce, studente, umirovljenike, nezaposlene i sve socijalne kategorije stanovništva, posljednjih 20 godina dominirala socijalnim politikama Općine Vir i njezinog dugogodišnjeg načelnika Kristijana Kapovića. Upravo je Kapović bio čovjek koji je prije 10 godina presjekao vrpcu kada je Smješko službeno otvorio svoja vrata prvoj generaciji virskih mališana. Idiličan odnos Općine i Smješka trajao je do kraja prosinca 2022. i početka 2023., kada je novostvorena većina u Općinskom vijeću donijela nezakoniti proračun i time praktički blokirala sve ranije uspostavljene vrijednosti i socijalne temelje na kojima je izrasla virska jedinica lokalne samouprave.

– U svakoj krizi isplivaju prave namjere, a u ovoj krizi ta je nova vijećnička većina pokazala svoje pravo lice. Zalagali su se da roditelji na Viru participiraju u radu vrtića na isti način na koji funkcioniraju vrtići u Zadru, a to bi u našem slučaju značilo 50 posto manje djece i 50 posto manje djelatnika u našem Smješku. Pokazali su da ih nije briga, kako za djecu i roditelje, tako i za plaće djelatnika ili za materijalne potpore koje pružamo djeci, učenicima, roditeljima, studentima i svim drugim građanima. No to je njihova agenda i to se mora znati – podsjetio je Kapović na proteklu kriznu političku godinu koja je na svom izmaku – sa zahtjevom šestero vijećnika i najavom 15. sjednice Općinskog vijeća s novom političkom dinamikom i odnosima u općinskoj vijećnici – ipak ponudila mogućnost rješenja krize.

– Izglasavanjem proračuna moći ćemo provesti sve ono što smo planirali – zaključio je Kapović ovo druženje u virskom dječjem vrtiću.

 

Čestitajući novoj ravnateljici Maji Lipovac na hrabrom kandidiranju, izboru i novom položaju koji nipošto nije bezazlen, Kapović je podsjetio na nesvakidašnji pritisak koji trpe kako djelatnici Smješka, tako i direktori komunalnih poduzeća i ustanova te pročelnici u općinskoj upravi.

– Bit ravnatelj Smješka znači biti na udaru represivnog aparata. Sve su ravnateljice našeg vrtića doživjele neugodnosti, a bivša ravnateljica Radović Mrkić čak je i optužena. Sve to

dolazi od dosadašnje većine u Općinskom vijeću, beskrupuloznih ljudi kojima ništa nije sveto. Ni djeca, niti roditelji ili bilo tko drugi na otoku – kazao je Kapović.

27. travanj 2024 19:15