StoryEditorOCM
RegionalFILMSKA BIOGRAFIJA

U Biogradu prikazan dokumentarac o slijepom čovjeku koji je memorirao knjige, a Amerikanci su ga izbacili iz japanskih škola!

Piše I. N.
24. lipnja 2024. - 20:40

”Suosjećajne duše - biografija Hokiichija Hanawe” naziv je dokumentarnog filma redatelja Masato Osate koji je u nedjelju navečer prikazan ispred gradske vijećnice u Biogradu na moru. 

Film priča istinitu priču o slijepom učenjaku i narodnom prosvjetitelju (1746. – 1821.) iz razdoblja Edo zaslužnom za očuvanje od zaborava nekih od najvrednijih dijela japanske književnosti i povijesti. Iako je zbog rijetke bolesti oslijepio u sedmoj godini života i cijeli se života borio s predrasudama, Hanawa je uspio nadići sve izazove te dosegnuti status nacionalne kulturne ikone, zbog čega je car Hirohito njegovu ostavštinu proglasio nacionalnim kulturnim blagom. 

image

Projekcija filma na trgu ispred gradske uprave u Biogradu

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Film je prikazan u sklopu svjetske promocije koja za cilj ima svojevrsnu rehabilitaciju lika i djela Hokiichija Hanawe. Naime, nakon 2. svjetskog rata, dok je Japana bio pod američkim protektoratom, Hanawa je izbačen iz školskih udžbenika i do danas nije vraćen, što se sada želi ispraviti. No taj politički najintrigantniji dio Hanawine ostavštine u filmu se uopće ne spominje, iako je njegovo djelo u modernom Japanu sačuvano kroz bogatu tradiciju usmene književnosti koju djeci i odraslima prenose generacije profesionalnih pripovjedača, ali i kao predmet izučavanja književnih povjesničara.     

Filmska biografija ovog velikog učenjaka počinje u engleskom Cambridgeu gdje se danas čuva zbirka od 670 svezaka japanske nacionalne povijesti i književnosti koju je Hanawa za života prikupio uglavnom tako što ih je pamtio dok su mu ih drugi čitali. Memorija mu je bila toliko razvijenu da je mogao ispravljati kasnije pogreške u prijepisima tekstova koje su drugi interpretirali. Kako bi za buduće generacije sačuvao mnogobrojne japanske mitove i legende angažirao je drvoresce da ih urežu u ploče od višnjinog drveta. Zbirka drvenih kalupa koji se koriste za tiskanje danas se čuva u Tokiju te predstavlja jedan od stupova nacionalne kulture. Izvan Japana, Hanawa je bio inspiracija i uzor američkoj autorici Hellen Keller, prvoj gluhoslijepoj osobi u Sjedinjenim Državama, koja je stekla diplomu prvostupnika umjetnosti.

image

Edouard Tripković Katayama, predsjednik Japansko-hrvatskog društva

Zadarski.hr/Slobodna Dalmacija

Životno poslanje Hanawe Hokiichija obilježio je moto "za dobrobit cijelog svijeta i budućih generacija”, stoga je Japan Croatia Society (Japansko-hrvatsko društvo), kojeg vodi Edouard Tripković Katayama, pokrenulo projekt koji ima za cilj međunarodnim projekcijama filma upoznati svijet s njegovim životnim djelom. 

Prva projekcija održana je u Japanskom veleposlanstvu u Londonu u rujnu 2023. godine, a međunarodna promocija kreće iz Hrvatske. Prije Biograda, koji je zahvaljujući angažmanu gradonačelnika Ivana Kneza u međunarodnom udruženje Gradonačelnici za mir razvio izvrsne veze s tom dalekom zemljom, film je prikazan u Varaždinu, Zagrebu i Rijeci, a nakon toga će moći vidjeti u Zadru (25. 6.) i Dubrovniku (26. 6.). Projekt se održava uz potporu Japanskog veleposlanstva u Hrvatskoj i ulaz je besplatan.

Prije filmske projekcije održana je mala modna revijom modne dizajnerice Ikuyo Umezawa iz Kyota koja kombinirajući tradicionalnu odjeću s japanskim kimono materijalima kreira visoko cijenjene, elegantne i originalne kreacije.  

Tijekom boravka u Hrvatskoj japanska filmska ekipa koja je radila na film snimit će i kratki film u svrhu promocije svake hrvatske destinacije. Film će biti prikazivan na svakoj budućoj projekciji u svijetu te dostupan na popularnim digitalnim platformama. 

image

Malu modnu reviju japanske dizajnerice nosili su mladi iz Biograda

/Slobodna Dalmacija
24. lipanj 2024 20:43