StoryEditorOCM
RegionalUZVRAĆAJU UDARAC

Talijani pobjesnili: “Kažnjavaju nam ribare jer su ušli 236 metara, angažirajmo mornaricu i kaznimo pljačkaše!” Traže Plenkovićevu ispriku

Piše J.G./Morski.hr
28. srpnja 2020. - 11:27

Efikasan rad hrvatske policije pri hvatanju talijanskih ribara koji sve češće upadaju u hrvatske teritorijalne vode i brzo sankcioniranje od strane sudova, nije ostao nezamijećen i na suprotnoj obali Jadrana.

Aktivirala su se talijanska udruženja ribara, ali i politika. Talijanski političari i zastupnici u parlamentu bijesno su reagirali na činjenicu da su posljednji ribari ulovljeni jer su u hrvatsko more ušli „samo“ 236 metara. Smeta im i Zaštićeni ekološko-ribolovni pojas čije proglašenje neki od njih smatraju jednostranim hrvatskim činom, protivnim pravnoj legislativi EU.

Talijanski ribarski brod Furore, registriran u gradu Viesta je zaustavljen, posada osuđena i kažnjena zbog prekoračenja od 236 metara, kaže talijanski političar Andrea Delmastro i zastupnik u nacionalnom parlamentu iz stranke Fratelli d’Italia.

“Hrvatska je jednostrano proširila zaštićeno područje za ribolov”

–  Posljedice su neizbježne. Zapravo, otkad su jednostrano proglasili zaštićeno područje, ovo događa se sve češće – kazao je Delmastro, ne spominjući pritom baš nigdje da svi uhvaćeni talijanski brodovi ulaze ilegalno u hrvatske teritorijalne vode i tamo vrše nedozvoljen ribolov, dok u ZERP-u do hrvatske granice ribolove slobodno i svakodnevno u velikom broju.

Delmastro osuđuje takvu situaciju, za koju tvrdi da je neodrživa, zbog čega za svoju Vladu kaže da se čini više kukavičkom nego ikad.

– Sada je dosta! Italija će jasno postaviti pitanje o jednostrano određenom zaštićenom ribolovnom području od strane Hrvata koja je u supornosti sa stavom EU. Ukratko, Hrvatska prvo oduzima more, zatim oduzima ribarski brod i na kraju procesuira i osuđuje mornare. Stoga bi Italija, sedma svjetska gospodarska sila, trebala odmah postaviti pitanje, zatražiti reviziju hrvatskog zaštićenog ribolovnog područja i nadgledati njihovo ekskluzivno morsko područje radi zaštite nacionalnih interesa – kaže Delmastro, a sličan stav po društvenim mrežama dijele brojne talijanske političarke i političari.

“Mi imamo tehnologiju da dođemo do njihove obale i njih uzapćimo, procesuiramo i kaznimo”

U videu kojeg prenosi Secolo d’Italia, Andrea Delmastro bijesno tvrdi da Hrvati štite ribolovnu zonu jednostrano, i da te  granice nisu priznate od EU.

– Hrvati rade suprotno od odluka EU. Proširili su svoju zaštićenu zonu za ribarenje. Vjerujem da bi talijanska Vlada trebala verificirati granicu i s milimetarskom preciznošću se uvjeriti u svoje granice. Hitno se mora napraviti revizija i tako braniti nacionalne interese. Dosta nam je i previše takvog hrvatskog stava. Bilo bi dobro, ako je moguće, kad bi i naša ratna mornarica postupila isto prema hrvatskim ribarima, jer je s Hrvatima očito jedini način da razumiju stvari da ih uvjerimo da i mi možemo napraviti isto. Mi koji imamo tehnologiju da dođemo do njihove obale, da mi njih izopćimo, procesuiramo i kaznimo jer je nedopustivo da se talijanski ribari kažnjavaju zbog ulaska 236 metara. Želim da Vlada do sutra ujutro postavi pitanje prema EU o jednostrano proglašenoj zoni, čemu se cijeli svijet smije. Da bi se precizno naznačile naše granice i da bi pljačkaši shvatili da i mi znamo braniti naše morske granice – vikao je talijanski parlamentarac ispred Odbora za vanjske poslove.


Blagajnik Europskoga vijeća i član talijanskog Odbora za vanjsku politiku, Edmondo Cirielli (FDI), adresirao je upit svom ministru vanjskih poslova:

– Apeliram na ministra Di Maia da odmah pozove hrvatskog veleposlanika za pojašnjenja. Zapljena ribarskog broda ‘Furore’, na kojem su bila četiri Talijana, od strane hrvatskih patrolnih brodica je neprihvatljiva i podsjeća na najgore razdoblje “Hladnog rata”, kad je Hrvatska bila dio komunističke diktature. Sramotno je da se takvi incidenti događaju između dva saveznička naroda koja između ostalog pripadaju Europskoj Uniji. Nadam se da će Vlada odmah aktivirati sve diplomatske kontakte da se naši sunarodnjaci odmah vrate kući – zaključuje Cirielli – i da se vlada kojom predsjeda premijer Andrej Plenković ispriča Italiji za ono što se dogodilo – poručio je Cirielli, javlja Politika News.

Talijanski su se ribari vratili kućama čim su platili kazne u gotovini, a Plenković nikad nije progovorio o problemu zbog kojeg hrvatska granična policija na moru ima sve više posla. Ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje, Luigi Di Maio nedavno se sastao s hrvatskim kolegom Goranom Radmanom, no kako se čini, ni njihova tema razgovora nisu bili ribari, već netom završeno hrvatsko predsjedanje EU.
 

image
Na fotografiji: talijanski ribari kod Dugog otoka uhvaćeni u krivolovu
 
Luka Gerlanc/Cropix
18. travanj 2024 02:41