StoryEditorOCM
RegionalOPASNE KUĆE

Svjedokinja nesreće u Sinju: Djevojčica je ležala, dječaci vikali! Otkad tražimo sanaciju od Grada, evo što poručuju

Piše Vijesti SD
16. prosinca 2023. - 20:24

Orkanska bura odvaljuje i kamene gromade, što je jutros u Sinju izazvalo tešku nesreću. Kamenje sa stare kamene kuće u Sinju palo je, naime, na devetogodišnju djevojčicu, koja je s teškim ozljedama glave prebačena je u KBC Split i operirana. Operacija je, na sreću, uspješno obavljena. Trajala je nekoliko sati.

Nesreća se dogodila kad je djevojčica jutros išla iz crkve sa župnog vjeronauka s vršnjacima. Tijekom dana je na tom mjestu palo još kamenja, a kuća s koje je palo kamenje je oštećena.

S tog mjesta u Sinju uživo se javila RTL-ova reporterka Nikolina Radić, koja je razgovarala s Mijom Šušnjarom, koja je svjedočila nesreći.

Vi ste čuli snažan udarac. Što se nakon toga dogodilo?

"Oko 10 sati smo doma čuli jak udarac i nakon što smo izašli na balkon, vidjeli smo da je palo stablo. Mislili smo da je to uzrok udarca, ali nije bio. Htjela sam ući natrag u kuću i čula zapomaganje djece. Kad sam se nagnula na prozor vidjela sam o čemu se radi. Djevojčica je ležala na podu ozlijeđena, a dva dječaka su trčala i vikala "Upomoć!‘".

Vi ste im među prvima priskočili u pomoć?

"Tako je, ja i slučajni prolaznik smo bili uz djevojčicu oko 15 minuta dok smo čekali Hitnu pomoć. U trenutku kad smo shvatili da je već prošlo neko vrijeme i da leži na hladnom betonu, uzeli smo je na ruke i čekali Hitnu.

S obzirom na to da je ovdje na ulazu bilo par automobila, iako ne bi trebali biti tu parkirani, to je sprječavalo ulaz Hitnoj. Ja i gospodin smo curicu na rukama nosili na izlaz i kad je Hitna došla, predali smo je".

image

Panorama Sinja

Josko Ponoš/Cropix

Ranije ste rekli da je problem što u Sinju ima samo jedno vozilo Hitne pomoći i da se dugo čeka. Spomenuli ste kao problem i da su sve kuće u staroj jezgri Sinja zaštićene, ali su stare i derutne. Upozoravali ste ranije na stablo koje se srušilo na žice koje su odlomile dio kuće?

"Zahvalila bih se Prvoj pomoći u Sinju, jer je tu veliki broj ljudi koji su osuđeni na jedno vozilo i jedan tim Hitne pomoći pa nije čudno da smo duže čekali da dođu po djevojčicu. A u tim starim zgradama nitko ne živi, ali se nitko o tome ne brine.

Nama koji tu živimo nije nam ugodno biti i prolaziti. Kad smo pokušali ići do Grada da se neke stvari saniraju, rekli su nam da su na privatnom posjedu i da se mogu sanirati ako mi to sami financiramo. A danas kad je stablo srušeno, došli su bez ikakvog problema i bez financijskih pitanja su uklonili to stablo".

Pokazali ste nam slike s krovova tih kuća. Gore ima poprilično crjepova koji nisu na svom mjestu, ova zadnja bura ih je pomakla. Ovdje je još uvijek opasno?

"U dosta tih kuća nitko ne živi i nemamo koga kontaktirati da bi se to uklonilo. Obraćali smo se Gradu u par navrata, ali nikakve koristi. Ima tu još jedno stablo koje je opasno i koje je još uvijek u mom dvorištu.

Jutros sam vatrogasce zamolila da i njega uklone, jer u najavi ove bure mislim da neće ni ono dugo tu ostati. Rekli su mi da može, ali pod uvjetom da platim" - ispričala je Sinjanka Mia Šušnjara za RTL Danas.

28. travanj 2024 18:52