StoryEditorOCM
RegionalA INAČE MLAD I ZDRAV

Svećenik s Mejaša na Youtube kanalu opisao dvomjesečnu agoniju s koronom: Bio sam 12 dana u bolnici i tjedan na kisiku. Imao sam sve moguće simptome

Piše Tihana Marović/SD
10. prosinca 2020. - 11:39
Don Josip Ulić: Dugo sam s distance promatrao Covid-19, a onda sam ga susreo. Uhvatio me dobro, stegao, ali sam, Bogu hvala, na kraju preživio...Nikola Vilić/Cropix

Da se sve može kad se hoće najbolje pokazuje don Josip Ulić, svećenik sa splitskih Mejaša, koji, nakon što je prebolio težak oblik koronavirusa, u vremenima kada je dozvoljeni broj vjernika na misama ograničen, neumorno nastavlja s evangelizacijom i širenjem vedrine i radosti.

Don Mrvicu, kako od milja 28-godišnjeg svećenika visokog 190 centimetara zovu njegovi župljani, Splićani znaju kao svećenika koji neumorno radi u pastoralu s mladima i starima, a pamte ga i kao svećenika koji je organizirao misu za tragično stradalog košarkaša Kobea Bryanta, budući da se don Josip sam bavio košarkom.

Iako otvoren za sve u potrebi, don Josip tada nije bio za isticanje u javnosti, no njegovu pozitivnu aktivnost svakako treba pohvaliti. Budući da se vjernicima diljem Hrvatske obraća na svom YouTube kanalu, kao i popularnom katoličkom kanalu "Pod smokvom" govoreći i raspravljajući o aktualnim problemima koji tište mlade, bilo je čudno što nije bio aktivan posljednje vrijeme.

Iako je u dobroj formi, bavi se sportom, čak je nedavno biciklom pedalirao do Međugorja, virus ga je snažno pogodio. No, nakon preboljenog teškog oblika korone don Josip se vratio i unatoč svemu nastavio s prenošenjem Božje riječi na pristupačan i lako razumljiv način.

image
Don Josip Ulić i don Hrvoje Dragun u crkvi župe Sv. spasa na Mejašima
Božidar Vukičević/Cropix

- Dugo sam s distance promatrao Covid-19, a onda sam ga susreo. Uhvatio me dobro, stegao, ali sam, Bogu hvala, na kraju preživio... Dragi prijatelji, imao sam gotovo sve simptome korone koje možete pronaći na internetu. Izdvojit ću neke: otežano disanje i gubitak daha, bol i pritisak u prsima, gubitak sposobnosti govora i kretanja, visoka temperatura 15 dana, jaka glavobolja, gubitak osjeta okusa i mirisa, umor... Bio sam 12 dana u bolnici i oko tjedan dana na kisiku.

Nakon gotovo dva mjeseca velike borbe, tu sam sa svima vama. Dobro sam, no, i dalje se oporavljam. Hvala svim medicinskim sestrama, čistačicama, doktorima i tehničarima na bezuvjetnoj brizi i ljubavi. Hvala mojoj obitelji! Hvala i svima vama na ljubavi i molitvama, na brojnim poruka i pozivima. Posebno hvala brojnoj djeci i mladima koji su za mene molili.

Kažu: "Što te ne ubije, to te ojača!". Zato, još jači nastavljam dalje hoditi ovim životom s dragim Bogom i svima vama. Što sam iz ovoga naučio? Puno toga... Više o tome u idućim objavama i videima. Sve vas volim i za vas molim. Čuvajmo jedni druge! Pozdrav u Kristu! - napisao je na svom Fejsbuk profilu popularni svećenik.

U videima, na svom YouTube kanalu, opisao je detaljnije borbu s koronavirusom. Mnogima, koji su se također našli u teškim situacijama uzrokovanima epidemijom, tako je pružio nadu, utjehu i razumijevanje. Nakon gotovo 50 dana don Josip se još uvijek oporavlja, ali i daje ohrabrenje u ovim teškim vremenima, potičući vjernike da se i u teškim situacijama uzdaju u Božju ljubav i fokusiraju na dobro. Zanimljivo je kako su ga oduševili, ali i posramili bolnički djelatnici.

- Kada sam vidio bolničko osoblje, bio sam oduševljen njihovom brigom i predanošću prema meni, ali i svim drugim bolesnicima na odjelu, no bio sam posramljen kada sam vidio kako liječnici, sestre, službenici, čistačice, brinu o svima koji su im povjereni, a koliko u usporedbi s njima ja loše brinem. To me potaklo da o ljudima koji su mi poslani, još više i bolje brinem - naglasio je u jednom videu u kojem se osvrnuo na to što je naučio u borbi s koronavirusom.

Sve nam istinitije zvuče riječi jednog župljana župe Svetog Spasa na Mejašima kojeg smo intervjuirali početkom godine, a koji nam je izjavio: blago nama i cijelom Splitu što smo blagoslovljeni našim don Josipom i župnikom don Hrvojem Dragunom.

16. travanj 2024 13:53