StoryEditorOCM
RegionalNOVI UŽAS U ZATVORU

Stravična noć razotkrila niz opasnih propusta na Bilicama: rizični zatvorenik objesio se u ćeliji, spasili ga cimeri

Piše Katarina Marić Banje/SD
19. travnja 2023. - 22:28

U Zatvoru u Splitu stravičnu noć proživjeli su zatvorenici u sobi broj 5  Prvog istražnog odjela na prvom katu ustanove. Oko jedan sat iza ponoći objesio se 42-godišnjak sa splitskog područja.

Napravio je to u wc-u u sklopu ćelije, pregrađenom manjem dijelu prostorije koji se zatvara se harmonika vratima. Cimeri iz ćelije koji nisu zaspali vidjeli su da ne izlazi i ne javlja se na pozive.

Jedan pogled u wc bio im je dovoljan da shvate ozbiljnost situacije. Unatoč šoku, sačuvali su prisebnost i jedan od njih se podmetnuo pod obješenog muškarca kako bi ga podigao i spriječio daljnje gušenje.

Kako kod sebe nemaju nikakve oštre predmete nisu mogli presjeći trake posteljine na koje se 42-godišnjak objesio. Isto tako ih nisu uspijevali skinuti s njegovog vrata.

Lupanjem po vratima dozivali dežurnog pravosudnog policajca. Čim ih je čuo, pravosudni policajac, koji je tu noć bio dežurni odjela, otključao je vrata sobe i ušao unutra. Uspio je prerezati improvizirani konopac te su skinuli 42-godišnjaka, koji je još bio živ.

image

Zatvorska soba 
 

Paun Paunović/Cropix

Pružili su mu pomoć na licu mjesta te je odvezen u splitsku bolnicu. Kada mu je stanje stabilizirano, prevezen je u Zagreb u Bolnicu za osobe lišene slobode te se od tada nalazi tamo na liječenju.

Sam događaj je, međutim, osim brige o zdravstvenim problemima zatvorenika koji se pokušao ubiti, pokrenuo i pitanje propusta osiguranja u njegovom smještaju i tretmanu. Pritom se nije istraživala samo ta noć, nego cijeli vremenski period od dana kada je došao u zatvor na Bilicama.

Kako saznajemo, 42-godišnjak je završio u istražnom zatvoru zbog obiteljskog nasilja nad suprugom i njenom majkom. Smješten je, kako protokol nalaže, u sobu 5. Radi se o prijamnoj sobi u koju se na određeno vrijeme smještaju osobe kada tek dođu u Zatvor u Splitu zbog opasnosti od virusa COVID-19.

Nakon što se utvrdi kako osoba nije zaražena, tada se premješta po ćelijama unutar zatvora. Kapacitet sobe je desetak ljudi, te su u njoj smještene osobe svih profila, od prekršajno kažnjenih do osoba iz krim miljea.

image

Zatvor Bilice u Splitu 

Nikola Vilić/Cropix

Pokušaj suicida je počinila osoba koja spada u ovu drugu kategoriju, ali i koja je trebala biti pod stalnim nadzorom ne zbog svog dosjea, nego prijašnjih izgreda. Naime, kako mu ovo nije prvi put da je unutar zatvorskog sustava, za njega na temelju prijašnjih boravaka postoji upozorenje da je sklon samoranjavanju i pokušajima suicida.

Stoga tijekom boravka u zatvoru treba biti pod tzv. pojačanim nadzorom. To znači da se osoba mora često nadzirati i voditi u evidencijama u knjizi predviđenoj za tu vrstu nadzora.

Navedena procedura se provodi tijekom 24 sata, što znači i tijekom noći kada se najmanje tri puta rizični zatvorenik mora obići. Pritom obilazak podrazumijeva da pravosudni policajac mora vidjeti zatvorenika, obično kroz prozorčić na vratima, jer se noću u ćelije ulazi samo kada je neophodno.

Međutim, izgleda kako za 42- godišnjaka nisu bile osigurane navedene mjere. Sve je isplivalo na vidjelo nakon stravične noći kada se provjeravala dokumentacija koju vode dežurni policajci.

Osim propusta u tretmanu navedenog zatvorenika sklonog samoranjavanju pojavilo se još problematičnih stavki u Knjizi pojačanog nadzora. Izgleda kako postoje upisi dežurnih odjela koji su provodili pojačane nadzore i koji bi jednostavno upisali: “Ne vidi se”.

image

Fotografija snimljena prokrijumčarenim mobitelom u Zatvoru u Splitu

Privatni album

Znači, pojačani nadzor se vodio tako da se upiše da se ne vidi osoba koja se nadzire. Izgleda kako takva praksa nije bila neuobičajena u zatvoru i dozvoljavala se privilegiranim pojedincima iz redova pravosudnih policajaca.

Sve navedeno izazvalo je popriličnu buru unutar ustanove koju su već nekoliko godina potresale afere te je krajem prošle godine provedena smjera na čelno mjestu zatvora. U studenom je imenovan novi upravitelj Mirko Maslać, a iz ministarstva su istaknuli kako se radi o osobi s dugogodišnjim radnim iskustvom na poslovima u zatvorskom sustavu.

Zamijenio je dotadašnju upraviteljicu Anu Svalina, koja se vratila na mjesto voditeljice Odjela tretmana. Nakon njene smjene nije bilo dodatnih kadrovskih promjena, ako se ne računaju masovni odlasci na bolovanja.

Novi upravitelj dobio je u dotu, problem konstantnog šverca mobitela unutar zatvora, zatim hrpu organizacijskih problema garniranih narušenim međuljudskim odnosima. Najnovije otkriće o propustima prilikom nadzora rizičnog 42-godišnjeg zatvorenika još je jedan dukat u nizu.

Više o aferama u Zatvoru u Splitu možete pročitati na poveznicama:

‘Slobodna‘ doznaje stravičnu istinu: Kristian Vukasović ostavljen je u ćeliji na nemilost ubojice, nakon čega je iznesen iz Zatvora u Splitu u stanju moždane kome

Opet smrt u splitskom zatvoru: ‘Napravili su hitnu obdukciju, prije nego su javili da je moj brat umro, nešto skrivaju!‘ Odvjetnik potvrdio nevjerojatan propust

Mandat prve žene na čelu brutalnog sustava obilježio niz afera, splitski zatvor je među najgorima: u ćelijama se umiralo, gladovalo, drogiralo... ali propusta nije bilo!?

U ćeliji zatvora u Splitu nađen mobitel: iPhone je bio u sobi s dvojicom poznatih lica krim miljea, ali postoji ‘kvaka‘ zbog koje nitko neće biti kažnjen

‘Slobodna‘ doznaje: zagrebački inspektori bez najave ‘upali’ na splitske Bilice, istražuju premlaćivanje zatvorenika i niz drugih incidenata. Poznatom dileru nađen mobitel u ćeliji

30. travanj 2024 14:55