StoryEditorOCM
RegionalODMOR OD VRUĆINE

DHMZ podigao upozorenje na najveću razinu, očekuju nas pad temperature, obilne kiše i oluje! Pogledajte prognozu

Piše VIJESTI SD
1. srpnja 2024. - 13:17

Nakon izrazito vrućeg vikenda stiže novo osvježenje, ali i mogućnost grmljavinskog nevremena s jakim vjetrom i tučom. U utorak će doći i do osjetnog zahlađenja, a od srijede se opet očekuje porast temperature, piše Jutarnji list.

Pretežno sunčano, poslijepodne sa zapada postupan porast naoblake. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu mjestimice kiša i grmljavina, lokalno i izraženi pljuskovi, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme, ponajprije u središnjoj Hrvatskoj. U Dalmaciji se kiša očekuje tek u noći na utorak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni u okretanju na prolazno jak, ponegdje i olujan sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, krajem dana će na sjevernom dijelu zapuhati bura. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 28 i 33 °C, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak.

image

Prikaz toplinskih valova
 

Screenshot DHMZ

Sutra će biti umjereno i pretežno oblačno, mjestimice s kišom i grmljavinom, osobito u Dalmaciji gdje će biti i izraženih pljuskova, vjerojatno i grmljavinskog nevremena. Poslijepodne sa sjeverozapada smanjenje naoblake. Puhat će umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, na istoku i sjeverozapadni, a na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita na udare olujna bura i sjeverozapadnjak. Najniža temperatura od 14 do 19, na Jadranu između 18 i 23, a najviša dnevna većinom od 23 do 28 °C, u gorju niža, javlja DHMZ.

Središnja i istočna hrvatska na udaru

HRT-ov meteorolog Izidor Pelajić javlja da će već danas, a posebice sutra, u Dalmaciji zapuhati jaka bura pa se očekuje i osvježenje.

Na istoku zemlje će danas biti sunčano i toplo s temperaturama i iznad 30, a kasnije poslijepodne je moguć jači razvoj oblaka s pljuskovima i grmljavinom.

Najveća vjerojatnost za grmljavinsko nevrijeme će danas poslijepodne biti u središnjoj Hrvatskoj. Dan će biti topao i sparan, no nešto manje vruć od jučerašnjeg. Poslijepodne bi vjetar mogao biti na udare i olujni, a poslijepodne se očekuju pljuskovi i grmljavina.

Osjetan pad temperature očekuje se u utorak, kada će na kopnu biti znatno svježije. U srijedu će biti djelomice sunčano, a od četvrtka i uglavnom suho i toplije, javlja HRT.

U međuvremenu, DHMZ i Ravnateljstvo civilne zaštite podigli su stupanj upozorenja za zagrebačku i osječku regiju na najvišu razinu. Što se tiče Zagreba, grmljavinsko nevrijeme s tučom očekuje se iza 15 sati, dok bi Slavoniju oluje mogla pogoditi nešto kasnije.

image

Bura će na Jadranu biti umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna (ilustracija)

Jure Mišković/Cropix
01. srpanj 2024 16:59