Iskusni pčelar Ivan Bošković svojevremeno je otkrio način na koji prepoznati pravi med
S dolaskom nižih temperatura sve se više okrećemo domaćim pripravcima za jačanje imuniteta. Radimo tako vlastite napitke od limuna, naranče i đumbira, a nerijetko u tople napitke i jela ubacujemo i žlicu ili dvije meda. No, jesmo li zbilja sigurni da je ono što koristimo kvalitetan med? Bez obzira nabavljate li ga od malih proizvođača ili med kupujete u trgovinama, postoji nekoliko jednostavnih načina za otkrivanje kvalitete, piše Jutarnji.hr.
Najprije je dobro znati u čemu zapravo leži tajna dobrog meda. Kada su novinari Jutarnjeg prošle godine posjetili malo obiteljsko gospodarstvo Bošković, u Jakšiću kraj Požege gdje nastaje popularan med s dodacima, Ivan Bošković otkrio je više o samom postupku dobivanja meda.
"Na kraju rujna košnice se više ne prazne, već se od tada prikupljeni med ostavlja pčelama za hranu, a u hladnije jesenske i zimske dane pčele se hrane šećernim sirupom ili pogačom. Upravo su ti dodaci način na koji se u okusu razlikuju dobar i loš med. Med koji nastaje tako da se pčelama kroz cijelu godinu daje mješavina vode i šećera bit će daleko nekvalitetniji i neće se kristalizirati, zato je pčelama za toplijih dana, kada su u prilici, od kraja veljače pa sve do jeseni, najvažnije dati slobodne ruke. One će same obaviti vrhunski posao", objasnio je Ivan.
Ivan je tada objasnio i kako je med uvijek najbolje kupovati kod provjerenih proizvođača, a u slučaju da se nalazite u prilici kada to jednostavno nije moguće, domaći med najbolje ćete prepoznati po kristalizaciji. Naime, med dobiven različitim umjetnim dodacima, koji najčešće nemaju baš nikakve veze s pčelama, u sebi nemaju sastojke koji bi uzrokovali kristalizaciju i uvijek ostaju u tekućem stanju.
"Mi ne hranimo pčele od 2. mjeseca do jeseni, ne dajemo im nikakav sirup ni pogaču. Pčela kad preradi sirup on dobije slična svojstva kao med, ali nema tu ljekovitost. Ima ljudi koji povremeno tresu sirup od šećera. Na 100 litara vode dodaju 40 kila šećera i onda tako stvaraju više meda, pčele iz toga izvrcaju 30 kila meda. To se zove sirupni med i to je jedan od načina na koji se može dobro zaraditi pa ljudi to koriste. Taj med se neće kristalizirati i mora se deklarirati kao medni sirup. Na oko se ne može tako lako prepoznati, ali kad se isproba, ima drugačiji okus od meda, više je kao šećerna voda. U dućanu kad se kupuje med, teško je primijetiti koji je šećerni, a koji je pravi zato je važno detaljno pročitati deklaraciju. Ali da, najjednostavniji način kako prepoznati kvalitetan med je svakako po kristalizaciji", rekao nam je Ivan i dodao da, u slučaju da u medu ima dodataka, on će se razvajati.
U slučaju da ste u potrazi za dobrim receptima s medom, u nastavku ostavljamo dvije dobre ideje za dobar, a jednostavan ručak i poslasticu nakon ručka.
KOTLETI S MEDOM I ČEŠNJAKOM
CIMET ROLICE S PRELJEVOM OD MEDA