Rekordnih preko četrdeset proizvođača paškog sira, autohtonih domaćih proizvoda i suvenira predstavilo se na tradicionalnoj Fešti od sira u Kolanu, kolijevci i središtu proizvodnje paškog sira.
Riječ je o osmoj po redu Fešti koja slavi sir prepoznat u cijelom svijetu koji nastaje zahvaljujući specifičnim i često surovim klimatskim uvjetima i ispaši paške ovce na kamenjaru prošaranom aromatičnim i ljekovitim biljem, kao i znanju i trudu vrijednih otočana koji umijeće proizvodnje paškog sira prenose s generacije na generaciju.
Ovogodišnja Fešta od sira, koja nosi i oznaku “Hrvatski otočni proizvod”, kao nematerijalno kulturno dobro, održana je pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske. Uz predsjednika RH, pokrovitelji manifestacije bili su Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo poljoprivrede i ribarstva, Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Zadarske županije i Zadarska županija.
Manifestacija je održana u organizaciji Udruge proizvođača paškog sira, TZ Općine Kolan i Općine Kolan.
“Fešta od sira nije samo fešta našeg sira, već i prezentacija našeg načina života koji se temelji na tome da se silno vrednuju trud, rad, odricanje, vrednuje se zemlja, kao i životinje. Nije slučajno da Kolan ima oko 800 stanovnika, a čak 95 OPG-ova”, naglasio je načelnik Općine Kolan Šime Gligora koji je silno ponosan na oznaku HOP-a, brojne izlagače i rast ove hvalevrijedne manifestacije.
U ime Zadarske županije nazočnima se obratio zamjenik župana Šime Vicković koji je uz ostalo rekao:
“Ovaj trenutak nije samo priznanje tradiciji koju njegujemo već desetljećima, nego je i svjedočanstvo o važnosti očuvanja naše kulturne baštine i načina života koji je iskovan radom, ljubavlju prema zemlji i moru, te generacijama koje su naučile cijeniti i uživati u darovima prirode.
Otok Pag nudi bogatu paletu zaštićenih proizvoda i nematerijalne kulturne baštine koja svjedoči o tradiciji, vještinama i kulturi lokalnog stanovništva. Paški sir, čipka, soli janjetina simboli su autohtonosti i izvrsnosti, dok se kroz nematerijalnu baštinu čuvaju stari običaji i duh zajednice. Ovi elementi zajedno čine otok Pag jedinstvenim mjestom, čija kulturna i gastronomska ponuda privlači pažnju ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu.
Kolan i Pag odavno su poznati kao kolijevka vrhunskog paškog sira – proizvoda koji ne samo da osvaja nepca širom svijeta, već je postao simbol našeg identiteta i našeg, odnosno prije svega vašeg rada. “