StoryEditorOCM
RegionalVIŠE OD TISUĆU VIRANA

Rekordna materijalna potpora Općine Vir za umirovljenike, nezaposlene, osobe starije od 65 godina i korisnike Centra za socijalnu skrb!

Piše Kažimir Škrbić
31. siječnja 2024. - 21:59

Ljepše svečanosti za Općinu Vir i njezine stanovnike, posebno socijalno ugrožene kategorije, nije moglo biti od današnje: stručne općinske službe tijekom današnjeg jutra i poslijepodneva uručile su čak 1.076 pozitivno riješenih zahtjeva za dobivanje objedinjene materijalne potpore u pojedinačnom iznosu od 600 eura.

Riječ je o odluci većine u Općinskom vijeću Općine Vir donesene na 15. sjednici – i to većine koja se formirala nakon jednogodišnje političke krize – kojom su božićnica (200 eura), uskrsnica (200 eura), potpora za ogrjev (100 eura) i naknada za pitku vodu (100 eura) objedinjeni u jednu godišnju materijalnu potporu za umirovljenike, nezaposlene i osobe starije od 65 godina te korisnike Centra za socijalnu skrb. Drugim riječima, danas je Općina Vir uručila rješenja za dobivanje potpora za 2023. godinu u ukupnoj vrijednosti od 645.600 eura, što je najveći iznos proračunskih sredstva ikad usmjerenih na stanovništvo.

– Zahvaljujem se prije svega sedmorici vijećnika koji su glasali za ovu odluku o materijalnoj potpori u predloženom i usvojenom proračunu. Time smo okončali jednogodišnju krizu koju je proizvela bivša većina u Općinskom vijeću. Sada je materijalna potpora u najvećem iznosu ikad, čak 600 eura, a uručujemo je s radošću i zahvalnošću – kazao je načelnik Općine Vir Marino Radović koji je u oba termina podjele rješenja na licu mjesta pozdravio brojne Virane. Načelnik Radović podsjetio je virske umirovljenike, nezaposlene, osobe starije od 65 godina i korisnike Centra za socijalnu skrb da prate službene objave iz Općine Vir kako bi se na vrijeme prijavili za dobivanje potpore u 2024.

– Onima koji su preuzeli rješenje novac će najvjerojatnije do kraja radnog vremena već biti na računu. Time smo obećanje da ćemo do kraja siječnja riješiti pitanje materijalnih potpora za 2023., u potpunosti izvršili – dodao je virski načelnik.

Prethodno je Općina Vir uručila rješenja i isplatila materijalne potpore za koja su prava ostvarena u 2022. u pojedinačnom iznosu od 132,73 eura, odnosno 121.846 eura za 918 korisnika. Među njima su u oba slučaja isplate materijalnih potpora za 2022. i 2023. bili Mirjana i Žarko Manenica, zagrebački par umirovljenika koji već 27 godina ljetuje i živi na otoku. Otkad je gospođa Mirjana otišla u mirovinu prije tri godine, Zagrepčani su postali Virani s trajnom adresom prebivališta u Smratinama.

– Prezadovoljni smo i više nego ugodno iznenađeni iznosom potpora koju na Viru dobivaju umirovljenici. Nas je dvoje pa iznos od 1.200 eura potpore nije baš malen, a dobro će nam doći da pokrpamo neke naše kućne proračunske rupe. Svakako ćemo se i malo razveseliti – govori gospođa Mirjana koja život na otoku u umirovljeničkim danima doživljava idilom.

– Krasno je na otoku. Uživamo u krasnom zraku, čistom moru i divnim ljudima koji nas okružuju. Kuću smo napravili prije 27 godina, a sada uživamo. Nikad nam nije bilo ljepše – poručuju supružnici Manenica.

Na službu protokola Općine Vir za ostvarivanje prava na objedinjenu materijalnu potporu u 2023. stiglo je rekordnih 1.117 zahtjeva (ranije je najviše bilo 1.108 za 2022.), što je najveći broj podnesenih zahtjeva umirovljenika, nezaposlenih, osoba starijih od 65 godina i korisnika Centra za socijalnu skrb. Negativno riješenih zahtjeva bilo je 41, i to iz različitih razloga; najčešće dvostrukih prijava, nepostojanja prebivališta na otoku i slično.

– Kako smo uspješno riješili krizu u Općinskom vijeću, sada smo u situaciji da građani mogu računati na potporu ove općinske uprave koju su uvijek imali – dodao je načelnik Radović.

 

 

27. travanj 2024 18:04