StoryEditorOCM
Regional‘BRAČNE VEZE‘

Ravnateljica starigradskog vrtića podnijela ostavku: ‘Osam godina njezin izbor je potpisivao suprug‘. Načelnik Općine: ‘Odluku mora netko potpisati!‘

Piše B. S.
3. lipnja 2024. - 14:29

Ana Prstec Marasović podnijela je ostavku na mjesto ravnateljice Dječjeg vrtića ‘Osmjeh‘ koji je u stopostotnom vlasništvu Općine Starigrad.

Ostavka koju je Prstec Marasović uputila HDZ-ovom načelniku Općine Starigrad Marinu Čaviću stupila je na snagu 31. svibnja. Prstec Marasović podnijela je ostavku svega nekoliko dana nakon što je nezavisni vijećnik Općine Starigrad Višeslav Dokoza od Jedinstvenog upravnog odjela Zadarske županije, Općine Starigrad, zatražio informacije vezano za njen odabir na mjesto ravnateljice prvi i drugi put.

image
/Slobodna Dalmacija

Odluku o imenovanju Prstec Marasović 2020. godine donijelo je Općinsko vijeće Starigrada čiji je predsjednik njezin suprug Marko Marasović. Marasović je HDZ-ov predsjednik vijeća do 2025. godine.

- To je jedan nevjerojatno apsurdni, presedanski slučaj u RH. Prstec Marasović je bila ravnateljica vrtića od listopada 2010. godine, dakle punih 13 i pol godina, a dva zadnja mandata, dakle zadnjih osam godina, odluke o njezinom izboru osobno je potpisivao njezin vlastiti suprug, predsjednik Općinskog vijeća Marko Marasović - rekao je Dokoza, navodeći kako je Prestec Marasović nezakonito obnašala dužnost ravnateljice punih osam godina.

- Očekujem da i ona kazneno odgovara - rekao je Dokoza. 

Načelnik Općine Starigrad Marin Čavić demantirao je da u ovom slučaju postoji bilo kakav sukob interesa. 

- Ravnatelja ustanove, u ovom slučaju Dječjeg vrtića ‘Osmjeh‘, imenuje osnivač na temelju prijedloga Upravnog vijeća vrtića, na temelju javnog natječaja, a ne predsjednika vijeća. Općinsko vijeće je kolektivno tijelo tako da ravnatelja ne može imenovati predsjednik vijeća. Općinsko vijeće donosi odluku o imenovanju, znači  tu odluku mora netko potpisati. U ovom slučaju je Marko Marasović predsjednik vijeća. Znači Ana Prstec Marasović je bila ravnateljica vrtića prije nego što je on uopće bio predsjednik vijeća.  Dakle nije je on imenovao, nego Općinsko vijeće na temelju prijedloga Upravnog vijeća dječjeg vrtića. Ona je bila jedini kandidat na javnom natječaju. Ostavku je sada dala iz svojih osobnih razloga što ne mogu komentirati - rekao je načelnik Općine Starigrad navodeći kako je upravo Višeslav Dokoza bio imenovan za direktora poduzeća kada mu je otac bio član poglavarstva i predsjednik općinskog odbora HDZ-a.

- To recimo nije nigdje naveo. Ovo je situacija koja nije skrivana. Žena je radila svoj posao kao ravnateljica dobro i korektno - rekao je načelnik Općine Starigrad.

 

 

01. srpanj 2024 08:15