StoryEditorOCM
RegionalU PRIVLACI

Posjetitelji uživali u nebeskom spektaklu na rtu Artić - promatrale se Suze svetog Lovre!

Piše TZ Privlaka
11. kolovoza 2023. - 11:14

Na najzapadnijoj točki Dalmacije, rtu Artić u Privlaci, sinoć je održano promatranje Suza svetog Lovre, odnosno Perzeida na nebu. Zvjezdano, noćno nebo motrilo se pomoću teleskopa, kojeg su osigurali  Hrvatski astronomski savez i AAD Zadar.

Perzeidi su meteorski roj kojemu je radijant u zviježđu Perzeju, a zapaža se od 25. srpnja do 20. kolovoza, s najvećom učestalošću 12. kolovoza kad se može pojaviti i 80 meteora na sat. Ti se meteori gibaju srednjom geocentričnom brzinom od 60 km/s. 

Moguće ih je vidjeti sa Zemlje, a najstariji zapisi o Perzeidima potječe iz drevne Kine iz godine 36. Ipak se smatra da ih je godine 1835. Adolphe Quetelet prvi prepoznao kao meteorski pljusak. Najbolje su vidljivi pred zoru. 

Tijekom večeri, brojni posjetitelji su uživali u likovnoj radionici Sunset, Paint & Wine oslikavajući uz čašicu dobrog, privlačkog vina prekrasan zalazak sunca koji se čak smatra jednim od najljepših u županiji. Nije nedostajalo ni dobre dalmatinske glazbe, koju su brojni parovi iskoristili za romantični ples. 

Večeras je na rasporedu manifestacija „Naši stari običaji“ kojom se kroz pjesmu i nošnje KUD-a Privlaka te predstavljanjem izvornih privlačkih tradicijskih jela posjetitelje želi upoznati s prošlošću tog mjesta. Glavni gost večeri je klapa Leut, a uz njih će nastupiti i KUD-ovi Radovin i Rtina. Organizatori događaja su KUD Privlaka, Turistička zajednica Općine Privlaka, Općina Privlaka i komunalno poduzeće Artić. 

09. svibanj 2024 17:43