StoryEditorOCM
RegionalU BIOGRADU

Poptisani ugovori i sporazumi za 21 projekt županijskih lučkih uprava te gradova i općina ukupne vrijednosti oko 2,7 milijuna eura

Piše Kažimir Škrbić
15. ožujka 2024. - 15:33

Danas je u Biogradu na Moru načelnik Općine Vir Marino Radović potpisao Sporazum o sufinanciranju „Sanacija betonske šetnice“ u 2024. godini na temelju kojeg će Općina Vir od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture dobiti 26.550 eura za sanaciju betonskog dijela šetnica oštećenih uslijed orkanskog juga i vremenskih nepogoda. Na Sporazumu je potpisan potpredsjednik Vlade RH i ministar Oleg Butković, a načelniku Radoviću predao ga je državni tajnik Josip Bilaver. Potpisivanju ovog Sporazuma prethodio je javni poziv resornog Ministarstva za sanaciju pomorskog dobra u javnoj upotrebi, na koji se javila Općina Vir s ukupnom procijenjenom vrijednošću projekta 52.320 eura s PDV-om.

– Dobili smo maksimalan iznos na kojemu se zahvaljujemo resornom Ministarstvu i ministru Butkoviću. Bili smo zaista uporni, pa smo uspjeli realizirati sufinanciranje ovog projekta – kaže načelnik Radović. Do znatnih oštećenja betonskih šetnica došlo je tijekom studenoga prošle godine, ali i kasnije, kada su naleti olujnog vjetra i plimni valovi prouzrokovali priličnu štetu na južnom i jugozapadnom dijelu otoka. Djelatnici Vir održavanja i Čistog otoka doveli su stanje u red na prometnicama i javnoj rasvjeti, ali su oštećenja na šetnici ostala vidljiva.

– Sada ćemo projekt odraditi kako treba – dodaje virski načelnik da će se sanirati od ranije postojeće betonske šetnice, ali ne i betonski mulovi. Općina Vir je u pripremi prijave još jednog projekta, a riječ je o projektu Vir održavanja naziva „Tisuću lampi“ koji će se kandidirati za natječajno povlačenje sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Plan je da se otočne ulice i naselja u kojima dosad nije provedena modernizacija javne rasvjete, uključe u ovaj projekt kako bi dobile energetski učinkovitu javnu rasvjetu koja zadovoljava sve zahtjeve iz Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Zbog lakšeg projektnog obuhvata odabrane su trafostanice u Žitnoj, Boboviku, Marini, Slatini, Brdonji, Velikoj Slatini, Pedinki, Torovima i Kozjaku.

– Odlukom o privremenom financiranju, ili činjenicom da smo u takozvanom tehničkom proračunu, nemamo na raspolaganju sredstva koja su izglasana 20. prosinca na 15. sjednici Općinskog vijeća. Ministarstvo pravosuđa i uprave poništilo je tu sjednicu, a time i odluke naše većine od sedmero vijećnika, ali koristimo sve mogućnosti kako bi na zadovoljstvo te u korist naših građana i dalje radili maksimalno – poruka je načelnika Radovića.

U okviru posjeta Zadarskoj županiji, državni tajnik Bilaver dodijelio je ugovore i sporazume za ukupno 21 projekt županijskih lučkih uprava te gradova i općina ukupne vrijednosti oko 2,7 milijuna eura. Državnog tajnika dočekali su župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Biograda na Moru Ivan Knez te pored načelnika Radovića, drugi načelnici i gradonačelnici županijskih jedinica lokalne samouprave.

27. travanj 2024 00:19