StoryEditorOCM
RegionalUSPJEH POLICIJE

Po MUP-ovoj ocjeni stanja sigurnosti u RH, dileri u Splitu imaju najviše razloga za strah od policije. Ne pomažu im više niti kriptirani mobitelI

Piše Katarina Marić Banje
17. travnja 2021. - 17:22

Dilerima Splita i okolice najteže je u državi, zaključili smo. Naime, splitska policija je na razini Hrvatske jedna od najuspješnijih u suzbijanju kriminaliteta zlouporabe droga, navedeno je u MUP-ovu komentaru pokazatelja sigurnosti za prošlu godinu.

Prvi put je obrađen statistički materijal i komparirani rezultati na razini svih uprava u formi koja se odmiče od pukog izvještavanja. Prikupljeni podaci, s obzirom na ukupno prijavljeni i razriješeni kriminalitet, PU splitsko-dalmatinsku ističu kao jednu od najuspješnijih policijskih uprava u suzbijanju kriminaliteta zlouporabe droga, stoji u izvješću.

Tijekom 2020. godine navedena uprava prijavila je 217 kaznenih djela vezanih za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, što je za 16 posto bolji rezultat od onog godinu prije. PU zagrebačka otkrila je samo 27 kaznenih djela zlouporabe droga više.

Zanimljiva situacija zabilježena je po pitanju prekršaja Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, prema kojima je splitska uprava premašila zagrebačku. U južnoj upravi su utvrđena 1644 prekršaja vezana za opijate, za razliku od 1398, koliko je prijavila PU zagrebačka.

To znači da je u ukupnim aktivnostima splitska policija bila aktivnija i proaktivnija od zagrebačkih kolega kada se radi o suzbijanju zlouporabe droga, odnosno “uličnoj redukciji”, te ih je premašila ukupnim rezultatima, ocijenili su u MUP-u.

Značajne zapljene

Isti trend su nastavili i ove godine pa su samo početkom ovog mjeseca imali tri značajnije zapljene u Splitu i okolici. Najveća količina nađena je u Tolstojevoj ulici kod dilera Frane T. (39) zvanog Frnjo, koji je uhićen s četiri kilograma i 250 grama heroina te pola kilograma kokaina.

U Ulici Antuna Branka Šimića uhićen je Dino D. (51), kojemu je u stanu pronađeno 1107 grama amfetamina speed, 635 komada ecstasyja i 78 grama marihuane. U Stobreču su uhitili Mirka Ć. (40) s 510 grama hašiša koje je držao u grmlju u blizini obiteljske kuće. Ovaj vikend otvorili su zapljenom od kilograma marihuane i 21 gram kokaina, nađenih kod Davora K. (29), bivšeg nagrađivanog kickboksera iz Splita.

image
Heroin i kokain nađeni u dilera Frnje iz Splita
PU SD

MUP ističe kako su povećane aktivnosti policije prema razotkrivanju djelovanja organiziranih skupina u području zlouporabe droga. Upravo način rada u kojem policijski posao ne završava uhićenjem pojedinca mogao se uočiti u kriminalističkim obradama tijekom prošle i ove godine.

Tako je, primjerice, prošle godine ogromna količina marihuane zaplijenjena u travnju, kada su zaskočili Renata Grančića (28) zvanog Reno s malo manje od 200 kilograma “trave” skrivene u pregradi prikolice kamiona u Drašnicama na Makarskom primorju. Iako je Grančić uhićen kao pojedinac, policijski istražitelji nisu na tome stali te su tragom njegova ilegalnog tereta došli do uhićenja cijele skupine u veljači ove godine.

Tada je privedena i pritvorena imotska zločinačka organizacija zbog šverca marihuane i kokaina koje su nabavljali u Albaniji i prodavali u Hrvatskoj te Sloveniji. Među njima je bio i policajac Krešimir Dropuljić (29), zatim stariji brat već uhićenog Grančića, Milan Grančić (30).

Inače, na splitskom području prošle su godine uhićene tri zločinačke organizacije. Prva je "pala" ona šefa Dejana Majstorovića (35) zvanog Điđi, poznatog i po starom prezimenu Martedić. Prijavljeni su za kaznena djela od Splita do Njemačke, Belgije i Južne Amerike, odakle su dolazili heroin, kokain i marihuana.

image
Kod bivšeg kickboksera su nađeni marihuana, kokain i puška

Drugi su na red došli Alen Markulić (46) zvani Luster i njegova ekipa. Drogu su skladištili u kući u Prugovu, a prilikom uhićenja pronađeno je 1,3 kilograma kokaina, 2 kilograma heroina te ukupno 8 kilograma smjese za povećanje mase.

Trećom skupinom rukovodio je, prema prijavi, Kristian Anton Barišić (25). Osumnjičeni su za udruživanje u zločinačku organizaciju u sklopu koje su prokrijumčarili i preprodali ukupno 3 kg marihuane, 1 kg heroina i 3 kilograma amfetamina.

Zastarjele metode

Uočili smo i kako policija koristi sve maštovitije načine prikupljanja dokaza, tako da kriptirani mobiteli koje koriste dileri više nisu garancija zaštite ilegalnih dogovora. Navedene mobitele najviše vole koristiti članovi zločinačkih udruga, a šefovi ih nastave koristiti i nakon uhićenja u istražnom zatvoru.

Međutim, podaci pokazuju kako je taj način izbjegavanja uhićenja zastario. Kako su istaknuli u "Komentaru MUP-a", na razini svih policijskih uprava prošle je godine prijavljeno 59 kaznenih djela počinjenih u sastavu zločinačkih udruženja koja se bave zlouporabom droga, odnosno, čak 38 takvih kaznenih djela više nego prethodne godine.

image
načelnik Slobodan Marendić, ovlašten za obavljanje poslova načelnika PU splitsko-dalmatinske
Božidar Vukičević/Cropix

Upitali smo načelnika Slobodana Marendića, ovlaštenog za obavljanje poslova načelnika PU splitsko-dalmatinske, za izjavu vezanu za odlične rezultate:

- Kvalitetu rada PU splitsko-dalmatinske u suzbijanju kriminaliteta droga svjedočimo u kontinuitetu, a obrazloženje uspješnosti prikazano u publikaciji MUP-a za 2020. godinu potvrda je iz redova struke. I u 2021. godini policijski službenici nastavljaju s predanim radom, a posebno važnim držim naglasiti kako u ukupnom rezultatu upravo suradnja svih rodova policije, temeljne, granične, interventne i kriminalističke, uz interakciju sa zainteresiranom javnosti i građanima, jest model koji donosi visoke ocjene rada i unaprjeđenje sigurnosti zajednice - kazao nam je.

Maštovite taktike: Podijeli pa uhiti!

Nabrojimo samo neke od metoda koje su dovele do uhićenja i zapljena većih količina droge:
- tajne mjere nadzora tijekom pola godine kada su kamerama snimali suhozide u Vučevici u kojima su bili boksovi s drogom
- iz jednog od spremišta istražitelji uzeli pola kilograma amfetamina speed, nakon čega su se članovi 'zločinačke' međusobno optuživali i zaboravili na oprez pri razgovorima preko mobitela
- postavljenje mikrofona, osim u stanove i garaže, i u automobile, popularne 'bube'
- policajac osjetio malo jači miris nafte pa su rastavili spremnik i našli plastične boce s heroinom
- tromjesečni nadzor dilera metodom ulične opservacije, doslovno iz sata u sat svakodnevno

Utjecaj epidemije: korona povećala proizvodnju

Poremećaji do kojih je na hrvatskom tržištu droga došlo tijekom 2020. godine obilježene COVID-om izazvali su povećanja proizvodnje marihuane u tzv. kontroliranim uvjetima u Hrvatskoj na otvorenom (outdoor uzgajališta marihuane) i u zatvorenom (indoor uzgajališta marihuane). Broj otkrivenih slučajeva neovlaštene proizvodnje marihuane u 2020. je porastao za 213 posto u odnosu na 2019. godinu, što je rezultat pojačanih policijskih aktivnosti. Pretpostaviti je da će jenjavanjem pandemije COVID-a 19 i povratkom stranih turista u Hrvatsku doći i do povećanja zlouporaba droga te do povećanja zapljena svih vrsta droga, navodi MUP.
Uz navedeno, zanimljivo je da je 2013. godine policija u odori preuzela primat u ukupnom broju zapljena na razini Hrvatske. Naime, od tada traje trend prema kojemu policija u odori (prometna, interventna, pomorska, aerodromska, granična policija, mobilna jedinica za provedbu nadzora državne granice i mobilna jedinica prometne policije) ostvaruje više zapljena od kriminalističke policije, a njihov udio se tijekom protekle tri godine kretao od čak 71 posto tijekom 2018. godine, preko 66 posto tijekom 2019., do 64,1 posto ukupnih zapljena tijekom 2020. godine. Dakle, 2/3 zapljena ostvarili su policijski službenici u odori, stoji u 'Komentaru'.

26. travanj 2024 15:15