StoryEditorOCM
RegionalSKANADAL IZ VELJAČE

Optužnica za karneval u Imotskom: Tužiteljstvo tereti predsjednika Kulturnog društva za javno poticanje na nasilje i mržnju

Piše Vladimir Uruklao/PSD
3. lipnja 2020. - 15:18

Splitsko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 50-godišnjeg Milivoja Đuke, predsjednika Kulturnog društva "Bakove svečanosti” i to zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju. Udruga kojoj predsjedava Đuka je, podsjetimo, organizirala u veljači ove godine karneval u Imotskom na kojem je, kao krnje, spaljena lutka istospolnog para s djetetom.

ODO optužnicom tereti Đuku da je "s ciljem da kod drugih razvije ili pojača netrpeljivost prema osobama istospolne orijentacije", dozvolio da kao krnje bude spaljena gore već opisana lutka uz čitanje poruke prijezira. A poruka je glasila: "Ljudi moji, čudo se ipak događa jer po novome se i pederima dite rađa" te "Džaba svim potencijalnim posvojiteljima truda, oni ipak nemaju dupla muda".

Govorilo se još i "virujte mi, neće se oni oko diteta znojit jer oni će ga ipak rađe jedan drugom podojit i zato lipi moji. ovima šta se u guzicu tuku da bi posvojit jedino lovačkog ćuku i to ćuku guzice masne kojemu ova dvojica sigurno neće pričat basne". Nije ni tu bio kraj, nego je, po optužnici, Đuka dozvolio i da se čuje "Stvarno mi se više vrti od ove kulture smrti, a budući da to moje tilo mori, neka ove godine nakaradna obitelj s djetetom Nenadom Stazićem gori".

ODO smatra da je na ovakav način širio i promicao zlostavljanje, netoleranciju i nesnošljivost prema osobama istospolne orijentacije te prema osobama takve orijentacije koje žele udomiti dijete kao i prema djeci koja žive u istospolnim obiteljima.

20. travanj 2024 12:22