StoryEditorOCM
RegionalISPRED KRIŽA

Obilježeno 30 godina progonstva žitelja Župe Sv. Mihovil Lišane

Piše M. Ledenko Mane
19. srpnja 2021. - 13:32

Planirana 13. molitvena hodnja “ Koracima nade u istinu “ zbog velikog nevremena nije održana , ali je zato obilježena paljenjem svijeća ,polaganjem vjenaca kod spomen obilježja u Buliću, Vukšiću i Lišanima kod crkve sv. Nikole Tavelića u subotu , 17. srpnja 2021.g.

Njegujući kulturu sjećanja , obilježava se datum stradanja prvih hrvatskih žrtava stradalih od srpskih topničkih granata. Fra Mile Mamić i Josip Žulj - prvi hrvatski redarstvenik, poginuli su 17. srpnja 1991.g. u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića. Mještani župe sv Mihovil Lišane prisjetili su se i 30. obljetnice progonstva, te s posebnim pijetetom onih koji se nikada nisu vratili svojim kućama. U župi je poginulo 14 hrvatskih branitelja i ubijeno je 16 civila, svi žitelji su bili prognani, sve kuće zapaljene, crkve minirane i srušene do temelja.

-Prisjećamo se i 30. obljetnice progonstva žitelja župe Sv. Mihovil s posebnim pijetetom prema onima koji se nikada nisu vratili svojim kućama. Molitvenom hodnjom želimo hrvatskim žrtvama poručiti da ih se s poštovanjem sjećamo i da su njihovi životi temelj hrvatskog društva na kojima gradimo budućnost i zalažemo se za mir. Ovom molitvenom hodnjomm želimo mladima biti primjer kako se voli svoje i kako su se naši župljani žrtvovali iz ljubavi prema svojoj domovini , da bi mi mogli biti slobodni.Naša župa može biti najsvjetliji primjer , kako se čuva i njeguje sjećanje na dane u rađanju naše Hrvatske - kazala je Ivana Haberle predsjednica Udruge žena iz Domovinskog rata Zadarske županije .

Ispred križa koji je podignut u dvorištu crkve sv. Nikole Tavelića, na mjestu stradanja Josipa Žulja i fra Mile Mamića, položeni su vijenci i upaljene svijeće. Mnoge braniteljske Udruge proizašle iz Domovinskog rata , predstavnici hrvatske policije, hrvatske vojske položili su vjence Iizapalili svijeće . Molitvu odrješenja kod spomenika i svetu misu u crkvi sv. Nikole Tavelića , predvodio je mjesni župnik fra Božo Mandarić uz koncelebraciju domaćeg sina fra Marka Nimca gvardijana franjevačkog samostana na Visovcu.

15. lipanj 2024 12:43