StoryEditorOCM
RegionalTRAŽE 700 TISUĆA KN

O odšteti zbog smrti Kristiana Vukasovića odlučivat će Općinski sud u Zadru

Piše Katarina Marić Banje/SD
12. kolovoza 2020. - 09:20

Odlukom Vrhovnog suda postupak kojim roditelji pokojnog Kristiana Vukasovića (18) iz Jesenica kraj Omiša traže naknadu štete od države zbog njegove smrti, prebačen je na Općinski sud u Zadru.

Delegaciju slučaja tražio je Općinski sud u Splitu koji je također na popisu institucija koje majka Kristina i otac Stipan Vukasović smatraju odgovornima za nesretnu sudbinu svog djeteta. Kako je njihov Kristian bio dijete s razvojnim poteškoćama i nizom poremećaja, među kojima i ADHD-om uz mentalna i tjelesna oštećenja, u tužbi navode kako se tijekom istrage i suđenja s njim nije postupalo sukladno njegovoj dobi i psiho-fizičkom stanju.

image
Stipan Vukasović kaže da mu je supruga još uvijek shrvana sinovljevom smrću te će on sam ići u Zadar kada počne suđenje 
Ante Cizmic/Cropix

Popis krivaca

Takav tretman od dana uhićenja zbog nekoliko požara kraj njegove obiteljske kuće te tijekom četiri mjeseca u istražnom zatvoru doveo je do moždane kome u ćeliji splitskog zatvora, odakle je prebačen u KBC Split, gdje je preminuo u kolovozu prošle godine. Kao krivci za smrt mladića nabrojeni su: Općinsko državno odvjetništvo u Splitu, Općinski sud na Dračevcu, Zatvor na splitskim Bilicama te Bolnica za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti u Zagrebu.

Odvjetnik Vinko Ljubičić, koji zastupa roditelje u tužbi, traži 700.000 kuna od države. Za svakog roditelja traži po 300.000 kuna na ime duševnih boli zbog smrti bliske osobe. Osim toga, potražuje i naknadu za uređenje grobnice oblaganjem kamenom te izradu nadgrobnog spomenika od 75.000 kuna uz 25.000 za troškove pogreba, osmrtnica i cvijeća.

– Mi smo spremni dokazati istinu pred bilo kojim sudom. Uvjereni smo da ćemo uspjeti u postupku i nama je apsolutno svejedno, da sudi bilo koji sud, samo da bude čim prije. Ovakvom odlukom ponovno se obitelji Vukasović stvara teret jer nije svejedno, ako žive na području Splita i imaju sud pred kućom, da će morati putovat 150 kilometra. Osim dodatnog troška, to im stvara neugodnost te odugovlačenje postupka – kazao nam je odvjetnik Ljubičić.

Otac pokojnog mladića rekao nam je kako mu je supruga još uvijek shrvana sinovljevom smrću te će on sam kad​ počne suđenje ići u Zadar.

– Zbog psihičkih problema žena mi je bila u bolnici te je došla kući ima dva tjedna. Ona sigurno ne bi mogla podnijeti postupak, a ja ću ići na koji god sud bude trebalo – izjavio nam je Stipan Vukasović.

image
Naša novinarka u razgovoru s Kristianovim ocem Stipanom Vukasovićem
Ante Cizmic/Cropix

Niz fatalnih propusta

Nakon uhićenja 30. ožujka i privođenja njegovog sina na Državno odvjetništvo, a kako bi iznio svoju obranu, pozvan je stalni sudski vještak psihijatar. On je svoj nalaz i mišljenje dao nakon što je obavio razgovor s Kristianom te izvršio uvid u cjelokupnu dokumentaciju spisa, uključujući nalaz i mišljenje Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom. U navedenom nalazu je stajalo kako Kristian zbog mentalnih i tjelesnih oštećenja ima teški invaliditet trećeg stupnja zbog kojeg ima pravo na pomoć i njegu u punom opsegu.

To znači da za normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu mora imati nečiju pomoć tijekom 24 sata. Naime, Kristian je tijekom poroda ostao bez kisika, što je dovelo do oštećenja mozga i posljedično do ADHD-a, hiperaktivnosti. Osim toga imao je poremećaj ponašanja i emocija, bolovao je od poremećaja piromanije, bronhalne astme i metaboličkog sindroma. Liječen je psihijatrijski u dječjoj bolnici u Kukuljevićevoj 2012. godine i od tada ambulantno u Omišu. Tijekom suđenja na Općinskom sudu u Splitu nije primijenjen Zakon o sudovima za mladež na koji je Kristian kao mlađi punoljetnik imao pravo, naročito s obzirom na svoje dijagnoze i zdravstveno stanje.

Primjenom maloljetničkog prava mogla se izreći mjera nadzora ili smještaja u psihijatrijskoj ustanovi umjesto istražnog zatvora, te umjesto zatvorske kazne od osam mjeseci na koju je osuđen.

Nadalje, osim što u postupku nije zatraženo mišljenje stručnih suradnika defektologa i psihologa, nije upitan ni nadležni Centar za socijalnu skrb vezano za istražni zatvor te predloženu sankciju. Mladića su neadekvatno tretirali i u splitskom zatvoru, iako su imali podatke o njegovu zdravstvenom stanju te nisu poduzeli mjere zaštite osobe s određenim duševnim oboljenjima.

image
Prizor s lanjskog prosvjeda pred Županijskim sudom u Splitu, koji je organiziran kao podrška obitelji Kristiana Vukasovića
Joško Ponoš/HANZA MEDIA
Josko Ponos/Cropix

Ekstremne okolnosti

Osim što ga je 17 puta pregledao liječnik, Kristian je od četiri mjeseca u istražnom zatvoru 43 dana proveo u bolnici na Svetošimunskoj cesti, gdje su ga odvodili tri puta zbog suicidalnih misli i samoozljeđivanja.

Sve nabrojeno je dovelo do smrti, nastaloj zbog straha uslijed stalnog psihičkog rastrojstva zbog ekstremnih okolnosti u kojima je Kristian Vukasović boravio i kojima je bio izložen, stoji u zahtjevu za naknadom štete.

NIJE IŠAO DALEKO... Priznao paljevine u blizini svoje kuće

Prvi požar Kristian podmeće 28. ožujka prošle godine u 10.30 na 20 metara od njegove obiteljske kuće na predjelu Sumpetra u Jesenicama, kada je zapalio 15 puta 15 metara suhe trave i makije, te ostatke dvije neobrađene masline.
Sutradan oko 9.40 na 60 metara od kuće pali požar u kojem su izgorjele tri masline, nekoliko stabala bora i nisko raslinje površine 300 puta 400 metara. Istog dana oko 17 sati, na 30 metara od svoje kuće zapalio je pet puta šest metara površine suhe trave.
Zbog grižnje savjesti i bojeći se da bi netko drugi mogao biti okrivljen isti dan ide u Policijsku postaju Omiš, gdje predaje upaljač i priznaje krivnju. Policajci ga odvode u omiški Dom zdravlja te u KBC Split na Odjel psihijatrije odakle je pušten kući.
Dva dana kasnije, na 80 metara od svoje kuće, oko 1 sat u noći pali vatru koja zahvaća 70 puta 50 metara, mladu borovu šumu i raslinje. Pozivaju ga u policiju u Omišu isti dan oko 9 sati, odvode liječnici pa u KBC Split, odakle ga nakon pregleda puštaju, te je nakon toga uhićen.

19. travanj 2024 04:33