StoryEditorOCM
RegionalTEK POČINJE...

Novi rast cijena goriva: benzin će sutra biti 30-ak lipa više, a dizel čak 50! Litra jednog i drugog ide preko 12 kuna

Piše vijesti sd
25. rujna 2023. - 08:54

Sve do danas, vozači su mogli povoljno napuniti svoje vozilo na benzinskim crpkama, ali sutra će se situacija drastično promijeniti. Već četvrti mjesec zaredom, cijena goriva raste, i to znatno. Trenutno, benzin košta 1,58 eura po litri, dok je dizel 1,55 eura po litri.

Od sutra, cijena benzina trebala bi se povećati za četiri centa po litri, a dizela za čak sedam centi po litri. To će izjednačiti cijene oba goriva na 1,62 eura po litri, čime će se premašiti psihološka granica od 12 kuna po litri goriva, pišu 24 sata.

Naftni konzultant Jasminko Umićević upozorava na kontinuirani rast cijena i ističe da je cijena dizela porasla za više od 50 posto od svibnja. Nakon što je Rusija nedavno zabranila izvoz dizelskog goriva, stručnjaci strahuju da bi ovo mogao biti početak novog ciklusa rapidnog rasta cijena. Izuzetak od ove ruske zabrane su isporuke u Bjelorusiju, Kazahstan, Armeniju i Kirgistan.

Ako se prisjetimo proteklih sedamnaest tjedana u Hrvatskoj, u kojima svjedočimo kontinuiranom rastu cijena, možemo zaključiti da će sutra cijena litre dizela biti čak tri kune viša nego što je bila početkom svibnja, kada je krenuo ovaj rast. Drugim riječima, vozači će za prosječni spremnik od pedeset litara platiti dodatnih dvadeset eura, a stručnjaci upozoravaju da ovo može biti tek početak.

29. travanj 2024 15:32