StoryEditorOCM
RegionalKAD NE MOŽE GORE...

Nema kraja skandalima u gradskoj ustanovi: Ravnatelj neovlašteno ‘špijunirao‘ programe prijavljenih na natječaj za ‘njegovo‘ radno mjesto

Piše Sandi Vidulić/SD
31. kolovoza 2022. - 13:02

Poništen je još jedan natječaj za ravnatelja Javne ustanove za upravljanje park-šumom Marjan. Ovo je treći natječaj u godinu dana koji je neslavno propao. Međutim, ovaj put razlog je posve drugačiji.

Naime, prvi je put u listopadu Upravno vijeće predložilo Stipu Mušuru, ali ga je odbilo Gradsko vijeće, drugi put natječaj je poništen jer se Gradsko vijeće raspustilo radi lokalnih izbora. A sada se natječaj poništava jer je Upravno vijeće otkrilo da je v.d. ravnatelja Stipe Mušura, kao kandidat za ravnatelja, neovlašteno “špijunirao” programe drugih kandidata.

– Prošlog tjedna u srijedu održana je sjednica Upravnog vijeća na kojoj smo otvorili pristigle prijave za ravnatelja.

Nakon toga, to je bilo u četvrtak i u petak, dobili smo informaciju kako je ravnatelj imao pristup prijavama i programima rada ostalih kandidata.

Nepoštena prednost

Zbog toga je Upravno vijeće zaključilo da bi on time stekao nepripadajuću prednost pred ostalim kandidatima u nadolazećem intervjuu i, radi osiguravanja ravnopravnosti svih kandidata, donijeli smo gotovo jednoglasnu odluku, a bio je suzdržan jedino predstavnik radnika, da poništimo taj natječaj i da odmah raspišemo novi – objašnjava nam Karlo Siminiati Čupić, predsjednik Upravnog vijeća, i dodaje kako je novi natječaj raspisan te da bi javno trebao biti objavljen 31. kolovoza, dakle danas.

Konzultirali smo se o ovoj situaciji s voditeljicom pravne službe u Javnoj ustanovi, koja je isto kazala da je, s obzirom na situaciju koja je nastala, v.d. ravnatelja, ujedno i jedan od kandidata na natječaj za to mjesto, zbog činjenice da je imao pristup kompletnoj dokumentaciji prijava ostalih kandidata bio u prednosti pred njima, odnosno mogao se koristiti tim informacijama kako bi mogao ostvariti bolji rezultat u intervjuu koji je trebao uslijediti.

Donesen je zaključak da je jedini način na koji bi se to moglo riješiti, nažalost, poništenje natječaja – napominje predsjednik Upravnog vijeća Javne ustanove.

Pitamo ga kako je v.d. ravnatelja imao pristup dokumentaciji drugih kandidata.

– Dokumentacija je skenirana i poslana članovima Upravnog vijeća. Ja vam, nažalost, ne mogu dati vjerodostojnu informaciju kako je točno ta skenirana dokumentacija došla do ravnatelja i njegova e-maila, ali je došla – kaže Siminiati Čupić.

Idući, četvrti natječaj za ravnatelja bit će objavljen već u srijedu (danas) u Narodnim novinama, oglašen u Slobodnoj Dalmaciji, na HZZ-u te na stranicama Javne ustanove. Na pitanje hoće li idući natječaj biti sigurniji, predsjednik Upravnog vijeća potvrdio nam je kako će se osigurati da “ne samo v.d. ravnatelja nema pristup, nego i nitko drugi osim onih koji moraju zbog provedbe natječaja imati pristup dokumentaciji”.

’Ne otvaraj’

Pitali smo Stipu Mušuru za komentar, ali nije nam se javljao na pozive na mobitel, nego nam je naknadno odgovorio na SMS u kojem smo mu naveli razlog koji navodi predsjednik Upravnog vijeća za poništenje natječaja te ga upitali kako objašnjava svoj neovlašten pristup natječajnoj dokumentaciji.

”Moja isprika što Vam se nisam javio, bio sam zauzet. Natječaj je poništen iz proceduralnih razloga”, kratko nam je u SMS-u odgovorio Mušura.

Ukratko, kandidati su dostavili osobno ili poslali poštom prijave i programe na adresu Javne ustanove, s naznakom “Prijava na natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja – NE OTVARAJ”. Upravno vijeće otvorilo je prijave, skenirane su i poslane na e-mailove članovima Vijeća. V.d. ravnatelja Mušura dobio je natječajnu dokumentaciju konkurenata na svoj e-mail i stekao nimalo zanemarivu prednost pred drugima uoči intervjua.

Činjenicu da je dokumentacija došla na njegov e-mail na način koji predsjednik Upravnog vijeća ne zna objasniti, Mušura naziva “proceduralnom greškom”.

Inače, Stipi Mušuri za dva tjedna istječe rok za vršitelja dužnosti ravnatelja. Na mjesto v.d. ravnatelja postavljen je 14. rujna 2021. s rokom od godinu dana.

Upravo poništeni natječaj bio je raspisan 29. srpnja 2022. godine. S obzirom na rokove u kojima su kandidati trebali predati prijave, Upravno vijeće o njima odlučiti, a potom je Gradsko vijeće trebalo potvrditi kandidata, izgledalo je kako je natječaj tempiran za Mušuru da se na kraju mandata v.d. ravnatelja prebaci u udobniju ravnateljsku fotelju, u kojoj bi sjedio četiri godine.

No ako je neovlašteno imao pristup natječajnoj dokumentaciji, zbog čega je Upravno vijeće poništilo natječaj, bit će zanimljivo vidjeti kolike su mu šanse na novom natječaju kojim bi se, konačno, trebala privesti kraju apsurdna priča o marjanskim natječajima za imenovanje ravnatelja Javne ustanove.

Marinić o svemu šuti

Mušura je, inače, član HDZ-a, a slovio je kao čovjek iza kojega je stajao Srđan Marinić, vijećnik Puljkove stranke i predsjednik Društva “Marjan”. Marinić je u prošlom sazivu gradske vlasti bio koordinator za Marjan, što je oporba kritizirala kao fiktivnu funkciju kojom želi biti ravnatelj u sjeni. Pokušali smo dobiti Marinića na mobitel i poslali smo mu SMS u kojem smo objasnili zašto je poništen najtečaj, te smo upitali ima li v.d. ravnatelja još uvijek njegovu podršku, ali nije se javio do zaključenja ovog teksta.

Pitanje je računa li Centar s Mušurom, koji je naišao na veliko protivljenje SDP-a, osobito Davora Matijevića, a Most je također htio da se bira nekog stručnijeg kad se zadnji put glasalo o njemu u Gradskom vijeću u prosincu prošle godine. Ako SDP ne promijeni stav, odabir Mušure za ravnatelja trebao bi biti isključiva volja Puljkove stranke, koja bi preuzela punu odgovornost za Marjan.

No u ovih godinu dana otkako je na čelu Javne ustanove, nisu se dogodili očekivani pomaci nabolje. Pošumljavanje posječenih dijelova Marjana nije krenulo, posađeno je tek onih deset mladica alepskog bora s gradonačelnikom, a u međuvremenu se počeo sušiti i hrast crnika.

U Banovini su poništili javnu nabavu za šumarske radove na Marjanu jer su u konzultaciji sa stručnjacima zaključili da su procjene nerealne i da je troškovnik koji je dostavila Javna ustanova preskup. Zaposlen je stručni voditelj, ali nije usvojen Plan upravljanja Marjanom, niti se dovodi stručni kadar...

NE MIJEŠAJU SE Grad o skandalu: ‘Postupak je u nadležnosti Upravnog vijeća‘

Poslali smo pitanje Uredu Grada, a e-mailove smo stavili na znanje gradonačelniku Ivici Puljku i dogradonačelniku Bojanu Ivoševiću, s pitanjem kako komentiraju izjavu predsjednika Upravnog vijeća Siminiatija Čupića po kojoj je v.d. ravnatelja Javne ustanove imao preko svojeg e-maila pristup prijavama i programima rada ostalih kandidata za ravnatelja koje su bile skenirane i namijenjene samo članovima Upravnog vijeća.

– Postupak je u nadležnosti Upravnog vijeća, kao i sva komunikacija vezana uz njegovu provedbu – odgovoreno nam je iz Ureda Grada.

27. travanj 2024 18:19