StoryEditorOCM
RegionalBORBA PROTIV VUKOVA

Nakon što su im prije dvije godine zaklali 150 janjaca, ove godine situacija je puno bolja, ali ih s druge strane muči što zbog korone nema svadbi...

Piše Branko Božić
16. travnja 2020. - 14:00

- Evo ima godina dana da smo na svu sreću lišeni upada vukova u naše stado, koje ovog trena broji 270 grla ovaca pasmine pramenka te 230 janjaca. U razdoblju od 18. prosinca 2018. kada smo doživjeli prvi vučji krvavi pir, pa do zadnjeg koji se je odigrao sredinom mjeseca travnja lanjske godine i kada nam je poklano i naklano oko 150 glava mlade janjeće populacije te 40-tak grla ovaca, ja i moja obitelj supruga Adriana i djeca Boris i Nela, bili smo u očaju i na rubu ponora. Vjerujte, da se to i dalje ponavljalo sigurno bi bili dignuli ruke od ovog posla ili bi završili na zadarskoj psihijatriji, kazuje nam ovog puta nešto vedrijim i sigurnijim glasom Marko Pucar mladi 38 godišnji stočar iz zadarskog prigradskog mjesta Crno, kojeg smo zajedno s njegovom obitelji pohodili tijekom minulih Uskrsnih blagdana.

- Vjera i sigurnost nam se iz dana u dan u ovaj posao iznova vraća, u kojeg smo krenuli s entuzijazmom i nadom u bolje sutra prije četiri godine, uloživši preko pola milijuna kuna. U prvom redu zbog činjenice što ja koji sam tako reći 24 sata na terenu sa ovcama i janjcima, u minulih 365 dana osobno nisam čuo ni vidio vuka u mojoj blizini, a takvu informaciju nasreću dobivam od lovaca te mojih prijatelja i kolega ovčara sa šireg ovog područja. Kao drugo svakako me donekle raduje činjenica, što je država putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike RH dosta promptno reagirala, isplativši nam odštetu u iznosu od 60.000 kuna. Mi smo uz ostale mjere predostrožnosti u međuvremenu nabavili dva turska pastirska psa Kangala, mužjaka i ženku pa ćemo vidjeti što će se događati. Daj Bože da se nikada više ne nađemo u situaciji u kojoj smo bili, pojašnjava Marko.

Priupitan kako se zajedno sa svojim brojnim stadom nosi s pandemijom izazvanom koronavirusom, dodaje da nema onoga koga nije ta pošast dotaknula.

- Što se tiče financijske slike tu smo dosta pogođeni. U ovo uskrsno blagdansko vrijeme uspjeli smo prodati nešto malo janjaca. U usporedbi sa lanjskom godinom to je nemjerljivo. Pa vidite nema vjenčanja, krizmi, pričesti, restorani ne rade i tome slično. Sve je jednostavno stalo. Ali ipak ne treba gubiti nadu za boljim vremenima. No, moram vam priznati da je koronavirus što se tiče prirode učinio jako pozitivne stvari. Vidite neke vrste ptica i divljači koje nisam viđao po terenu godinama, sad su tu. Priroda kao da je u nekom svom miru prodisala punim plućima. Nema buke aviona, kamiona, automobila svih vrsta i boja. Jednom riječju priroda nas valjda vraća u njezine normalne i izdržive okvire, govori nam Marko.

Inače, valja kazati da su navedeni projekt Pucarevih na samom startu poduprli EU fondovi, doznačivši im 30.000 eura, na što su oni još morali pridodati 10.000 eura vlastitog novca. Krenuli su sa ukupno 400 grla (270 ovaca pasmine pramenka i 130 janjaca). Kad im naredne 2021 godine u mjesecu listopadu istekne petogodišnji rok zadan elaboratom poduprtim od strane EU fondova, morati će na broju imati identičan broj grla ovaca i janjaca. Duboko vjeruju da će tu brojku i nadmašiti, a ako se ovako stanje na terenu nastavi s izostankom upada vukova, spremni su i u narednim godinama sa još brojnijim stadom nastaviti ovaj ne baš tako bezazleni i bestresni posao.

20. travanj 2024 16:02